Η ισότιμη συμμετοχή είναι προϋπόθεση για την πραγματική ισοτιμία των φύλων

 

 

Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στην ολομέλεια είναι η παρουσία των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα διοικητικά καθώς και η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την οδηγία για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και συναφή μέτρα.

Στην τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως προτεραιότητα της ΕΕ είναι η ισότητα των φύλων μέσα από την προώθηση των γυναικών σε καίριες θέσεις λήψης αποφάσεων.

Για το ΑΚΕΛ και την ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ, η ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών και των ανδρών συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βαρβαρότητα.

Δυστυχώς, τόσο στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών, όσο και σε διάφορες εθνικές πολιτικές, ως λύση του προβλήματος της υποεκπροσώπησης των γυναικών παρουσιάζεται το μέτρο της ποσόστωσης. Καμία αναφορά δεν γίνεται στις συνθήκες εργασίας, οι οποίες επιδεινώνονται, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Αποσιωπάται, εντελώς, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και η απουσία κοινωνικού κράτους, που πολλαπλασιάζει τα εμπόδια ισότιμης συμμετοχής, οδηγώντας πολλές γυναίκες στην ανεργία ή στις ούτω καλούμενες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία παρουσιάζει, λανθασμένα, την αριθμητική συμμετοχή των γυναικών, ως κριτήριο επίτευξης της ισότητας. Όμως, ακόμη και έρευνες του European Women’s Lobby και του World Economic Forum, καταδεικνύουν πως οι ποσοστώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, όταν δεν συνοδεύονται από άλλα κοινωνικά μέτρα.

Στην παρέμβαση της στη διάρκεια της συζήτησης, η συμπρόεδρος της GUE/NGL, ευρωβουλευτής Manon Aubry σημείωσε ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποχρεωτικής αύξησης του ποσοστού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, θέτοντας έναν πενιχρό στόχο του 40% τονίζοντας ότι «Χάθηκαν επτά χρόνια επειδή μια χούφτα φαλλοκρατών αρνούνται να κινήσουν το δαχτυλάκι τους. Χάθηκαν επτά χρόνια επειδή, όπως πάντα, τα δικαιώματα των γυναικών έρχονται τελευταία και θεωρούνται αμελητέα λεπτομέρεια. Χάθηκαν επτά χρόνια επειδή μερικοί άντρες προσκολλούνται πεισματικά στον κύκλο εξουσίας τους. Δεν θα περιμένουμε άλλο, για να επιτύχουμε την ισότητα που δικαιούμαστε».

Σημειώνεται ότι, με αφορμή τη συζήτηση οι ηγέτες των ομάδων EPP, S&D, Renew Europe, Greens / EFA και GUE / NGL ζήτησαν γραπτώς από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάικλ Ροθ, να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για τα γυναικεία συμβούλια, η οποία βρίσκεται στα συρτάρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2013.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy