Η Ισπανία σε αχαρτογράφητα νερά

Δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας Καταλονίας ΕΕ και ΗΠΑ

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την ισπανική γερουσία, χθες με διάταγμά της η Μαδρίτη διακηρύττει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της τη διοίκηση της Καταλονίας. Με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ισπανικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν είναι πλέον πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ έχουν απολυθεί ο αντιπρόεδρος και όλοι οι σύμβουλοι.

Επισήμως ο Μαριάνο Ραχόι θα επιβλέπει τις υποθέσεις της Καταλονίας, ενώ την όλη διαχείριση θα συντονίζει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μαζί με τους αντίστοιχους Υπουργούς.

Στην αντίπερα όχθη οι Καταλανοί ηγέτες που ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, δεν θα μπορούν να μπουν στα γραφεία τους. Αν το επιχειρήσουν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει κάτι για να τους εμποδίσει αλλά εικάζεται ότι δεν θα το τολμήσουν, δεδομένου ότι θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της αντιποίησης αρχής, που τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση.

Την ίδια ώρα οι πλείστες χώρες στη διεθνή κοινότητα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσαν χθες να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε χθες ότι «για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής». Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται ότι «η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Καταλονία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι «αυτά τα ζητήματα πάντοτε θα πρέπει να επιλύονται απο το λαό, ασκώντας την επιθυμία του στην ίδια χώρα. Εμείς εδώ θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και την ίδια στιγμή να επικεντρωθούμε στη δική μας μάχη που είναι αγώνας για επίτευξη λύσης στην κυπριακή, για απελευθέρωση και επανένωση του λαού» υπέδειξε.

Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασαν χθες και άλλοι αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος, δήλωσε ο εκ των εκπροσώπων Τύπου του ΟΗΕ, Φάρχαν Χακ. Ενάντια στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τοποθετήθηκαν χθες και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy