Η Ιστορία επαναλαµβάνεται

Της Μαρίας Φράγκου

Ο «Πορθητής», τρύπησε δεν τρύπησε την κυπριακή ΑΟΖ, µικρή σηµασία έχει. Από την άποψη πως είτε έτσι είτε αλλιώς δεν αλλάζει το παράνοµο της πράξης του. Σηµασία έχει η παράνοµη πράξη της παρουσίας του «Πορθητή» στην ΑΟΖ µιας άλλης χώρας, παραβιάζοντας το ∆ίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία, έτσι κι αλλιώς, δεν σέβεται.

Πόσο καιρό επικρέµαται από πάνω µας η απειλή της Τουρκίας για γεώτρηση στα κυπριακά χωρικά ύδατα; Πόσες µέρες τώρα το γεωτρύπανο βρίσκεται στη θάλασσά µας; Μέχρι πριν από λίγες µέρες, πάντως, η κυβέρνηση µαδούσε τη µαργαρίτα: Τρύπησε δεν τρύπησε… Κι αρκέστηκε στα… εντάλµατα σύλληψης. Γεγονός, µάλιστα, που την «πόνεσε» την Τουρκία, σύµφωνα µε τις διπλωµατικές πηγές της χώρας µας. Που, σε ευθεία γραµµή µε τις κυβερνητικές πηγές, αρκούνται στα µεγάλα λόγια και στα εύηχα συνθήµατα. Γιατί, ως γνωστόν, µε πλειοδοσία λόγων θα επιλύσουµε το Κυπριακό. Με συνθήµατα θα επανενώσουµε την Κύπρο.

Πόσο καιρό, λοιπόν, ο «Πορθητής» βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ; Και τι έκανε η κυβέρνηση για να εµποδίσει την εξέλιξη αυτή; ∆εν είναι µόνο πόσο καιρό βρίσκεται στις θάλασσές µας, είναι και πόσο καιρό απειλεί ότι θα το κάνει. Τι µέτρα έλαβε; Μα το πρώτο και το κυριότερο, που είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων, το φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Και αντί η πλευρά µας να προβαίνει σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αρκείται και πάλι στα ευχολόγια και στα µεγάλα λόγια. ∆ηλώνει µε κάθε αφορµή και ευκαιρία την ετοιµότητά της να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης από το σηµείο που έµειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά κάνει οτιδήποτε άλλο παρά αυτό. Πότε είναι το ένα πλαίσιο και ποτέ είναι το άλλο, πότε είναι τα πρακτικά και πότε οι σηµειώσεις… Και τα τετελεσµένα επί εδάφους αυξάνονται και οι ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσά µας µε µια δεύτερη εισβολή µοιάζουν.

Αυτά έχει η απουσία της διαπραγµάτευσης, δυστυχώς.

Καταδικαστέα χίλιες φορές η ενέργεια της Τουρκίας. Και µακάρι να πετύχει η χώρα µας την καταδίκη της Άγκυρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρακάτω; Πώς ανακόπτεται η επιθετικότητά της; Και οι παράνοµες ενέργειές της; 45 τώρα χρόνια παραβιάζει και καταπατά αποφάσεις και ψηφίσµατα του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών. Τώρα θα συµµορφωθεί;

Και πότε αυξάνεται η επιθετικότητά της; Και πότε ενισχύεται η αλαζονική της στάση; Κατά τη διάρκεια απουσίας διαπραγµάτευσης. Και στη διάρκεια µιας τόσο µεγάλης σε διάρκεια κρίσης στις συνοµιλίες. Πότε, για παράδειγµα, προχώρησε στην ανακήρυξη του µορφώµατος στα κατεχόµενα; Ας θυµηθούµε. Τούτων λεχθέντων, κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για την Τουρκία. Καµία δικαιολογία. Όσο, ωστόσο, περνά ο καιρός, όσο τα τετελεσµένα παγιώνονται, τα πράγµατα γίνονται ακόµα δυσκολότερα και η κατάσταση καθίσταται ακόµα πιο δυσχερής. Πότε θα αντιληφθούµε πως όσο περνά ο καιρός, ο λογαριασµός της λύσης θα γίνεται ολοένα και µεγαλύτερος;

Ας µην αφήνουµε να επαναλαµβάνεται η Ιστορία. Ας ζητήσουµε πρώτοι και µε ειλικρίνεια την επιστροφή στις διαπραγµατεύσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.