Η ιστορία επαναλαμβάνεται προς το χειρότερο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ακούγοντας τους κυβερνώντες να μιλάνε κατά καιρούς για την οικονομία θαρρείς και η Κύπρος έχει μετατραπεί σε «παράδεισο».

Μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013, δεκάδες ήταν οι Κύπριοι που επέλεξαν το δρόμο της ξενιτιάς προκειμένου να βρουν δουλειά και να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, αλλά και η αβεβαιότητα  στη χώρα μας οδήγησαν κατά κύριο λόγο τους νέους στην ξενιτιά. Όλοι γνωρίζαμε ανθρώπους που είχαν φύγει στο εξωτερικό ή τουλάχιστον προσπάθησαν να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό. Μιλώντας μαζί τους τότε έντονη ήταν η απογοήτευση από την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί στη χώρα μας μη αφήνοντάς τους πολλά περιθώρια επιλογών. Επιπλέον, ο φόβος για τις χειρότερες μέρες τούς οδήγησε να αναζητούν λύσεις μακριά από την Κύπρο. Μανάδες με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους. Νέοι με όνειρα που ξεκίνησαν την επαγγελματική, αλλά και προσωπική τους ζωή, τα στοιβάζαν πλέον σε μια βαλίτσα ξεκινώντας ένα αλλιώτικο ταξίδι από εκείνο που είχαν προγραμματίσει. Σήμερα, περίπου οκτώ χρόνια μετά, δεν άλλαξαν και πολλά. Οι πραγματικότητες παραμένουν οι ίδιες, οι δυσκολίες οι ίδιες, οι προκλήσεις οι ίδιες. Και εκεί που πίστευες ότι δεν θα είχε πιο κάτω, δυστυχώς τα γεγονότα μάς διέψευσαν. Όλα αυτά τα χρόνια είδαμε τις δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, στις κοινωνικές παροχές να μειώνονται δραματικά. Όσο για την ανεργία αυξάνεται, άλλωστε είναι και οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να πηγαίνουν να υπογράφουν. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς δεν είχαν τότε, πόσω μάλλον σήμερα, καν τα χρήματα για να βάζουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους ώστε να μεταβούν στα Γραφεία του Υπ. Εργασίας ώστε να υπογράψουν. Είναι και οι ξενιτεμένοι που δεν υπάρχουν στις λίστες των ανέργων.

Ιστορίες καθημερινές του τότε και του σήμερα με κοινό παρονομαστή τις οικονομικές δυσκολίες, την ακρίβεια, τους μισθούς που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες. Τους νέους που βλέπουν το μέλλον τους εγκλωβισμένο. Νέους και νέες που επιλέγουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς ή απλά δεν επιστρέφουν πίσω με την αποπεράτωση των σπουδών τους, ελπίζοντας ότι θα πετύχουν κάτι καλύτερο.

Προτάσεις υπάρχουν έστω για απάμβλυνση της ακρίβειας που τσακίζει στην κυριολεξία τις ζωές, όχι μόνο των νέων, αλλά και των εργαζομένων που οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια, των οικογενειών που πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά τους, των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενδεικτικό το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ εδώ και μήνες έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις προς την κυβέρνηση που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν προς όφελος των πολιτών. Να αναφέρουμε μόνο ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, καθώς και πρόταση νόμου για να διευρυνθεί η δυνατότητα στην αρμόδια υπουργό να θέτει πλαφόν για τις τιμές των καυσίμων. Προτάσεις που ήδη έχουν υιοθετηθεί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να στηρίξουν τους πολίτες τους. Σε εμάς εδώ στη νήσο Κύπρο τι γίνεται;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy