Η Ιστορία είναι μπροστά μας και θα την κερδίσουμε

Του  Άντρου Κυπριανού*

 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα και αυτή η εξέλιξη, το σημειώνω με κάθε σεμνότητα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ΑΚΕΛ. Στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που λειτούργησε για ακόμα μια φορά εποικοδομητικά και παραγωγικά. Γιατί, για μας, η κοινωνία είναι στο κέντρο της πολιτικής δράσης και ο τόπος πάνω από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Σχεδόν αντανακλαστικά ορισμένοι σκέφτηκαν «τι περίπτωση υπήρχε να συμπεριφερόταν έτσι ο ΔΗΣΥ επι διακυβέρνησης Χριστόφια;». Δυστυχώς καμία. Αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την Ιστορία.

Αυτή η ποιοτική διαφορά του ΑΚΕΛ είναι που οδηγεί πολύ κόσμο, ανθρώπους πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, να περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές. Γιατί έχει κουραστεί από τα δεσμεύομαι και τα κούφια συνθήματα. Γιατί έχει ζήσει από πρώτο χέρι τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, έχει αγανακτήσει με τη στήριξη που προσφέρει σε αυτές τις πολιτικές ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και έχει κουραστεί να ακούει μεγάλα λόγια. Γιατί προσδοκά πολλά από το ΑΚΕΛ, το κόμμα που υπηρετεί με σταθερότητα το στόχο της επανένωσης και έχει καταφέρει η πολιτική του να γίνει το σημείο αναφοράς στις προσπάθειες για τη λύση. Γιατί βλέπει στο ΑΚΕΛ το κόμμα εκείνο που μπορεί μέχρι σήμερα να κινητοποιεί τις δυο κοινότητες και να τις ενώνει στο δρόμο της επαναπροσέγγισης, να βρίσκει τη δύναμη να αντιμετωπίζει τη διαφθορά, να ξηλώνει τη διαπλοκή, να θέτει σύγχρονους πολιτικούς στόχους και να καταθέτει προτάσεις που έχουν στον πυρήνα τους το νέο. Είτε πρόκειται για την υγεία, είτε για την παιδεία, είτε για τη νεολαία, την κοινωνική πολιτική, είτε για τον πολιτισμό.


Αυτές τις μέρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΑΚΕΛ, γιατί πράττει το αυτονόητο, πράττει αυτό που κανονικά αναμένεται από κάθε κόμμα που θέλει να ονομάζεται δημοκρατικό: συζητά στη βάση ενός πολιτικού πλαισίου, μέσα στα συλλογικά του όργανα, ποια θα είναι η πολιτική του πρόταση και ποιο πρόσωπο μπορεί καλύτερα να την κάνει πράξη προς όφελος του τόπου και του λαού. Ακόμα περισσότερο το ΑΚΕΛ απέδειξε ότι είναι κόμμα αρχών. Κόμμα που έχει τη δύναμη, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια όταν δεν μπορεί να συμφωνήσει πολιτικά να το λέει και να προχωρεί παρακάτω. Με σεβασμό και διαφάνεια. Μακάρι να μπορούσαν να το ισχυριστούν αυτό και άλλοι που έκλεισαν προεκλογικές συμφωνίες μέσα σε ένα βράδυ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει πολλοί να κατασκευάζουν σενάρια. Δεν θα απαντήσω εδώ σε κανένα σενάριο. Θα παραπέμψω μόνο όλους στις συνεδριακές μας αποφάσεις οι οποίες ξεκάθαρα περιγράφουν το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο συλλογικά καθορίσαμε ως βάση για την όποια συνεργασία.

Άλλοι δεν άντεξαν στον πειρασμό και έβγαλαν περίπατο τους ευσεβοποθισμούς τους: μίλησαν για τέλος εποχής του ΑΚΕΛ, για παρακμή και μαρασμό. Ένα πράγμα θέλω να τους απαντήσω: Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στον κόσμο του ΑΚΕΛ, να δουν την καθημερινή δράση του Λαϊκού Κινήματος σε χίλια δυο μέτωπα, να δουν μέσα στους νέους ανθρώπους τη δράση της νεολαίας της Αριστεράς και τότε θα καταλάβουν ότι ναι, είμαστε ένα κόμμα 90 και πλέον χρόνων, αλλά η Ιστορία είναι μπροστά μας και θα την κερδίσουμε.

  • ΓΓ Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.