Έλα στο Google News
Με αφορμή/ Ορίζοντας

219066184 4231985810221791 8839110532260130564 N Scaled

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Η Ιστορία μου, προβάλλεται στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Μετά τη συλλογική έξαρση στο διαδίκτυο, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πλέον θέμα καθημερινής συζήτησης. Η ταινία αντικατοπτρίζει αυτήν την επαναλαμβανόμενη φύση μέσω της χρήσης του χώρου και της κίνησης σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της δεκαετίας του 1970, όπου οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους προσπαθώντας να καταλάβουν πώς αισθάνονται. Η έννοια του εαυτού εναντίον του συλλογικού διερευνάται μέσω του κατοπτρισμού, σωματικά ή αλληγορικά. Ένας καθρέφτης, οι σκάλες, ένα λοξό παράθυρο, διπλές εικόνες, όλα λειτουργούν ως ο καμβάς μέσα από τον οποίο περιηγούνται, μόνο για να ανακαλύψουν ότι μπορεί να μην υπάρχει διέξοδος. Πρέπει να αμφισβητήσουν την αδυναμία τους να αντιδράσουν. Και το κοινό πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο κακός και ποιος το θύμα.

Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από τη σεξουαλική βία, δεν αρνείται ότι συμβαίνει και σε άνδρες και αγόρια. Είναι προφανές στην ταινία ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι μια επίθεση σε «όλους τους άνδρες», αλλά στους δράστες και σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να λειτουργεί με τρόπο που επιτρέπει να εκδηλώνεται και να επιμένει αυτή η συμπεριφορά.

Το προσωπικό ενδιαφέρον και των δύο μας, ως ακτιβίστριες και σκηνοθέτιδες, μας έσπρωξε στην απόφαση για τη δημιουργία της ταινίας με στόχο την ενημέρωση. Είναι μια παραγωγή εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού που έγινε με προσωπική εισφορά χρόνου από όλους τους συντελεστές.

Η ανοδική πορεία του Κυπριακού κινηματογράφου είναι φανερή από τις όλο και πιο μεγάλες επιτυχίες και βραβεύσεις των Κύπριων δημιουργών. Το κράτος θα πρέπει να στηρίξει περεταίρω το τοπικό σινεμά ενισχύοντας το κονδύλι της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου με ένα ποσό που να μπορεί να χρηματοδοτήσει περισσότερες παραγωγές και ιδιαίτερα προτάσεις νεαρών σκηνοθετών.

Ένα φεστιβάλ, ιδιαίτερα όταν είναι ψηλού επιπέδου όπως το Isffcy, αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προβολή ταινιών που άλλωστε ο στόχος τους είναι να διασκεδάσουν, να ενημερώσουν, να προβληματίσουν, να προκαλέσουν. Εξάλλου αυτό κάνει το σινεμά. Να δώσει την ευκαιρία στον θεατή να νοιώσει συναισθήματα που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να βιώσει. Μια ακτιβιστική, πειραματική ταινία όπως είναι Η Ιστορία μου «ανήκει» σε ένα εναλλακτικό φεστιβάλ όπως το Isffcy που οι θεατές μπορούν να εκτιμήσουν και να λάβουν υπόψη το περιεχόμενο της.

Ετοιμάζω ένα ανθολόγιο σειράς ταινιών μικρού μήκους βασισμένο σε ποιήματα της μητέρας μου. Ο εγκλεισμός κατά την πανδημία ήταν για μένα μια περίοδος προβληματισμού και η αφετηρία του έργου.

Έλενα Φιτικίδου Αλωνεύτη

Μετά τη συλλογική έξαρση στο διαδίκτυο, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πλέον θέμα καθημερινής συζήτησης. Η ταινία αντικατοπτρίζει αυτήν την επαναλαμβανόμενη φύση

Τον Ιανουάριο του 2021 ήταν η στιγμή που το κίνημα #MeToo φάνηκε ότι επιτέλους τάραζε τα λιμνάζοντα νερά και της δικής μας κοινωνίας (το πόσο ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας έφερε ή θα φέρει θα φανεί στην πορεία.) Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, μία φεμινιστική θεατρική ομάδα, ανταποκρίθηκε στην κρίση εκείνης της περιόδου ζητώντας από γυναίκες που δουλεύουν στον χώρο των παραστατικών τεχνών και βίωσαν σεξισμό ή σεξουαλική παρενόχληση να μοιραστούν ανώνυμα τις ιστορίες τους με την ομάδα μας, με σκοπό να μετουσιωθούν σε ένα καλλιτεχνικό έργο βασισμένο σε κατά λέξη μαρτυρίες. Λάβαμε ένα μεγάλο αριθμό μαρτυριών.  Παρόλη την ποσότητα του υλικού καταλήξαμε στη μορφή του έργου ως ταινία μικρού μήκους. Είναι μια φόρμα που συμπυκνώνει την αφήγηση και μας οδηγεί στο να τονίσουμε τις ομοιότητες και τις σχέσεις αιτιότητας αυτών των πολλών και διαφορετικών ιστοριών που υπάρχουν σε αφθονία μέσα στην κουλτούρα του συστημικού σεξισμού, και εκφράζονται ως μικροί και μεγάλοι καθημερινοί εξευτελισμοί, διακρίσεις, ανισότητες και παραβιάσεις και προέρχονται από την ίδια ρίζα.

Η ταινία αυτή γυρίστηκε με προσωπική εισφορά χρόνου και εξοπλισμού, με μια μικρή επιχορήγηση από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Έγινε δυνατή λόγω της ακτιβιστικής της διάστασης, της συλλογικότητας στη δημιουργία της και του προσωπικού ενδιαφέροντος όλων των συντελεστών για αυτό το κρίσιμο θέμα. Η συνεργασία ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτριες ήταν καθοριστικό στοιχείο της υλοποίησής της. Γενικά η καλλιτεχνική δημιουργία θα έπρεπε να στηρίζεται περισσότερο στην Κύπρο.

Η συμμετοχή μας σε Φεστιβάλ είναι εξαιρετικά σημαντική. Για να προχωρούμε στην τέχνη μας πρέπει να βλέπουμε πώς συγκρίνεται η δουλειά μας με το έργο άλλων καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες πάντα θα ψάχνουν καινούργιους τρόπους να ξεπεράσουν εμπόδια για να εκφραστούν. Αλλά είμαστε μόνοι μας.

Μαγδαλένα Ζήρα

Τον Ιανουάριο του 2021 ήταν η στιγμή που το κίνημα #MeToo φάνηκε ότι επιτέλους τάραζε τα λιμνάζοντα νερά και της δικής μας κοινωνίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.