Η Ιστορία συναντάται με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας

Χθες βράδυ η Ιστορία αντάμωσε με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας. Χθες βράδυ το ΑΚΕΛ σε μια ακόμη έμπρακτη στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας, τίμησε με το βραβείο που φέρει το όνομα δύο εκ των σπουδαιότερων δημιουργών, Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, τις Έλλη Κυριακίδου, ηθοποιό, Καλλιόπη Σπύρου, ερμηνεύτρια και το Θέατρο Ριάλτο.

Η Έλλη Κυριακίδου και η Καλλιόπη Σπύρου, με την τόλμη, την πρωτοπορία, το ταλέντο που τις χαρακτήριζε, πρόσφεραν απλόχερα στον πολιτισμό του τόπου. Το Θέατρο Ριάλτο, από την άλλη, άλλαξε την πολιτιστική ιστορία της πόλης της Λεμεσού, όπου δημιουργήθηκε και έγινε παράδειγμα για την αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αυτούς, λοιπόν, τίμησε χθες το ΑΚΕΛ, κατά την τελετή απονομής του 31ου Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης».

Ο Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην τελετή, επεσήμανε πως για το ΑΚΕΛ η πολιτιστική δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που επιδιώκει την πνευματική ανάπτυξη, σέβεται τον εαυτό της και προσδοκά πραγματική πρόοδο και αληθινή ευτυχία. «Η πολιτιστική δημιουργία είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του κόμματός μας. Αποτέλεσε το αγκωνάρι πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν όλες οι διαχρονικές αξίες του λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Ο αληθινός πολιτισμός, στον πυρήνα του οποίου, όπως έγραψε ο Τεύκρος Ανθίας, «βρίσκεται το ήθος, η ανθρωπιά και η ομορφιά», είναι η πηγή που μπορεί να ξεδιψάσει τον άνθρωπο από την ανομβρία της μιζέριας, της απληστίας, της ασχήμιας και της εκμετάλλευσης. Είναι η δύναμη που μπορεί να σπάσει τις προκαταλήψεις, να ακονίσει τη μνήμη, να ξεχωρίσει τα μικρά και ασήμαντα από τα μεγάλα, να διαλύσει τη σκόνη που σκεπάζει την αλήθεια και το φως και να εμφυσήσει την υγιή αισιοδοξία, την αλληλεγγύη και την πίστη για καλύτερη, δικαιότερη και ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου το τέρας του φασισμού σηκώνει ξανά κεφάλι, ο Πολιτισμός και οι δημιουργοί πολιτιστικών αξιών μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα ενάντια στο φασισμό. Να περιορίσουν την εξάπλωσή του απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από τον κίνδυνο να ζήσει τις εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος», επεσήμανε.

Το ΑΚΕΛ με πράξεις στηρίζει, αναδεικνύει, προωθεί την ανάπτυξη του Πολιτισμού. Και το κάνει και με προτάσεις, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, υπενθύμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τέτοιες είναι οι προτάσεις του για ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τον Πολιτισμό, καθώς το ποσό που η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο κονδύλι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ανέρχεται στο απαράδεκτο ποσοστό του 0,002% του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης αιτείται την επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για τους πνευματικούς δημιουργούς που καταργήθηκε από το 2013. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, αλλά και των ίδιων των δημιουργών δεν έχει επανέλθει. Στις προτάσεις του ΑΚΕΛ περιλαμβάνονται η ανέγερση σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου και η προστασία των αρχαιοτήτων από μεγάλα οικονομικά ή και αρχιεπισκοπικά συμφέροντα, η ανέγερση σύγχρονης Κυπριακής Βιβλιοθήκης, η αναβάθμιση και η επέκταση της Συμφωνικής Ορχήστρας, έτσι που να είναι στην πράξη πλήρης ορχήστρα, όπως είναι στις άλλες χώρες κ.ά.

Η κυβέρνηση είπε πολλά μα έκανε λίγα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έψεξε την κυβερνητική πολιτική στα θέματα Πολιτισμού, τονίζοντας πως «δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δικές μας θέσεις.

Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα θέσει τον Πολιτισμό ως πρώτη προτεραιότητά της. Απαιτούμε όμως από την κυβέρνηση, τουλάχιστον, να εφαρμόσει τις δικές της προεκλογικές δεσμεύσεις. Δυστυχώς είπαν πολλά και για τον Πολιτισμό και πολύ λίγα έκαναν. Ούτε τη δέσμευσή τους ότι οι όποιες αποφάσεις θα αφορούν τον Πολιτισμό θα είναι «προϊόν διαβούλευσης με τους πρωταγωνιστές» υλοποίησαν, αφού ούτε συμβουλευτικά σώματα δημιούργησαν, όπως υποσχέθηκαν, ούτε κάλεσαν οποιονδήποτε φορέα σε διαβούλευση.

Ακόμα αναμένουμε την πρόσκληση σε συζήτηση για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού που εδώ και μερικά χρόνια σχεδιάζουν», επεσήμανε.

Για τους τιμηθέντες

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των τιμηθέντων, για να τονίσει πως με τη φετινή βράβευση οι στόχοι του βραβείου ικανοποιούνται στον μέγιστο βαθμό, αφού η Ιστορία συναντάται με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στις Έλλη Κυριακίδου και Καλλιόπη Σπύρου για την τόλμη, την πρωτοπορία, το ταλέντο, για όσα απλόχερα μας χάρισαν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εμπνευστές και τους ιδρυτές του Θεάτρου Ριάλτο, τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, τη διεύθυνση και το προσωπικό του Οργανισμού που κυριολεκτικά άλλαξαν την πολιτιστική ιστορία της πόλης και έγιναν παράδειγμα για την αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σκεπτικό βράβευσης

Θέατρο Ριάλτο: Σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της Λεμεσού και της Κύπρου

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και η παρέμβαση του Ριάλτο στα πολιτιστικά πράγματα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των Τεχνών και του Πολιτισμού, εντάσσοντας τις τέχνες στην καθημερινότητα των πολιτών και στον τρόπο ζωής τους.

Έβγαλε την πόλη της Λεμεσού από μια διαρκή πολιτιστική αδράνεια, μεταμορφώνοντας μια παρακμάζουσα περιοχή σε μια ακμάζουσα πολιτιστική γειτονιά, αποδεικνύοντας τη δύναμη του Πολιτισμού για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής σε πολιτιστικό πυρήνα.

Δημιούργησε συνθήκες και προοπτικές για πολιτιστική ανάπτυξη και ουσιαστική προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, σε μια εποχή που η προσφυγή στα αγαθά του Πολιτισμού είναι για πολλούς ανάγκη. Οι ποιοτικές και υψηλής αισθητικής παραστάσεις του καθόρισαν το είδος της ψυχαγωγίας των χιλιάδων θεατών του από όλη την Κύπρο.

Στα είκοσι χρόνια ζωής του πετυχαίνει να αναδεικνύει με συνέπεια τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες του Πολιτισμού, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ο Πολιτισμός δεν είναι για τους λίγους, αλλά τρόπος ζωής που μπορεί να βιώσει ο καθένας.

Καλλιόπη Σπύρου: Μοναδική ερμηνεύτρια

Η Καλλιόπη Σπύρου κατά γενική ομολογία είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης κυπριακής και έντεχνης μουσικής, με επιτυχίες που αποτελούν πια μέρος της μουσικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Με την πλούσια και μεταλλική της φωνή, για μια μακρά περίοδο υπήρξε η μοναδική ερμηνεύτρια τόσο του παραδοσιακού, όσο και του έντεχνου κυπριακού τραγουδιού. Υπηρέτησε την κυπριακή μουσική και το κυπριακό λαϊκό και έντεχνο τραγούδι σε μια 45χρονη επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Προικισμένη με μια μεταλλική φωνή, απόλυτα ταιριαστή με την κυπριακή και έντεχνη μουσική, αναδείχθηκε ως η πιο άρτια ερμηνεύτρια δημοτικών και έντεχνων τραγουδιών και αντιπροσώπευσε την Κύπρο στο φολκλορικό και έντεχνο τραγούδι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, όπου και διακρίθηκε. Η σπουδαιότερή της διάκριση και τιμή μέσα από την 40χρονη επιτυχημένη καλλιτεχνική της πορεία είναι αναμφίβολα η αγάπη με την οποία αγκάλιασε ο κόσμος τις διαχρονικές ερμηνείες της όπως «Τα Μαύρα μάθκια», «Η Μαρικκού», «Το Ματσικόριδον», «Η Δροσούλα», «Η Αππωμένη», «Η Μηλιά» και τόσα άλλα.

 Έλλη Κυριακίδου: Μια καριέρα γεμάτη, μια ζωή γεμάτη

Γεμάτη ενέργεια και πάθος για τη δουλειά της, αφού κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες στο χώρο της υποκριτικής δίνοντας μεγάλες μάχες, πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, σε κυπριώτικα σκετς και στον κινηματογράφο.

Αγάπησε το θέατρο βαθιά και παραδόθηκε σε αυτό με όλη της την ψυχή και το σώμα. Ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία μεγάλους ρόλους από το κλασικό ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, καταθέτοντας σε όλους την ψυχή της. Εξήντα και πλέον χρόνια αφοσίωσης και προσφοράς στο χώρο του θεάτρου, αγαπήθηκε όσο καμία άλλη ηθοποιός.

Το κυπριακό θεατρικό κοινό την λάτρεψε και της ανταπέδωσε την αγάπη και την προσφορά της, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο γλυκιά και αγαπημένη κυρία του κυπριακού θεάτρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy