Ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό του 2015 που προβλέπει μείωση φορολογιών, έλαβε το Σάββατο από τη Γερουσία, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi με τον προϋπολογισμό να αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από την Κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια συνεδρία που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, η Γερουσία με ψήφους 162 υπέρ και 37 κατά ενέκρινε οικονομικό πακέτο που περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές για τους χαμηλόμισθους, συνολικού ύψους σχεδόν €10 δισεκατομμύρια, καθώς και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Renzi πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει αύξηση δαπανών, οι οποίες είναι αναγκαίες όπως υποστηρίζει, για να βοηθήσουν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, να εξέλθει της ύφεσης και να μειωθούν τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας.

Σε αντάλλαγμα, δεσμεύτηκε να φιλελευθεροποιήσει τομείς όπως είναι αυτός της αγοράς εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, υποχρεώθηκε να αποσύρει φορολογικές περικοπές που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για να ανταποκριθεί στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως η Ιταλία πράξει περισσότερα για να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας.

Τεχνοκρατικό έγγραφο της Επιτροπής που δημοσιοποίησε το Reuters τον περασμένο μήνα έκανε λόγο για την ανάγκη η Ιταλία να προβεί σε νέα μείωση του ελλείμματος ύψους μέχρι €4.800.000.000, διότι τα επιπλέον μέτρα που προτείνει ο Renzi, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι αποτελεσματικά.

Ο προϋπολογισμός για το 2015 στοχεύει στο να κρατήσει το έλλειμμα της Ιταλίας στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, έτσι ώστε να βρίσκεται κάτω από το 3% που αποτελεί το ανώτατο όριο που θέτει η ΕΕ και οριακά κάτω από το φετινό στόχο για 3,0%.