Σκέψεις, της Ελένης Μαύρου

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Πολλοί νομίζουν ότι η φράση αυτή του Ιούλιου Καίσαρα λέχθηκε για να τονίσει την αποστροφή του σε οτιδήποτε μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την τιμιότητά του. Στην πραγματικότητα, έψαχνε απλώς άλλοθι για να χωρίσει από τη δεύτερη σύζυγό του και να παντρευτεί άλλη, για λόγους πολιτικού συμφέροντος.

Στην Κύπρο του 21ου αιώνα όμως, οι κυβερνώντες δεν νιώθουν φαίνεται καν την ανάγκη να προσδώσουν νομιμότητα στις επιλογές και τις πράξεις τους. Και δυστυχώς στον κατήφορο αυτό τους ακολουθούν και άλλοι.

Αναφέρομαι φυσικά στην επιλογή της νέας Επιτρόπου Διοικήσεως που την περασμένη Παρασκευή εξασφάλισε το πράσινο φως από τη Βουλή με 24 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 4 αποχές.

Η κυβερνητική επιλογή προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις.

Μεταξύ άλλων, εννιά μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ουσιαστική δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησαν από τη Βουλή να απορρίψει το διορισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το προτεινόμενο άτομο δεν φαίνεται να διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτούμενες εμπειρίες στο χειρισμό υποθέσεων και θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε τις ανάλογες γνώσεις, δεξιότητες ή ευαισθησίες που απαιτούνται.

Η έλλειψη προηγούμενης τριβής με τις οργανώσεις, επίσης, προκαλεί ερωτηματικά και υπόνοιες για το λόγο επιλογής. Δυστυχώς η δημιουργία αυτών των ερωτηματικών δεν συμβάλλει στην εικόνα μιας ανεξάρτητης επιλογής όπως θα αναμενόταν για τη θέση».

Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως είναι ίσως ο κατεξοχήν θεσμός τον οποίο οι πολίτες νιώθουν ως σύμμαχο. Νιώθουν ότι αναγνωρίζει και στηρίζει τα δικαιώματά τους όπου και όταν καταπατούνται.

Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή νοοτροπιών στη δημόσια υπηρεσία. Έχει σπάσει στερεότυπα και έχει ανοίξει νέους δρόμους σκέψης και συμπεριφοράς.

Δυστυχώς, η επιλογή Αναστασιάδη δημιούργησε καχυποψία. Με τις προεδρικές εκλογές στον ορίζοντα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το Προεδρικό έβαλε τις καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ πάνω από την ανάγκη προστασίας του θεσμού. Και αυτό πλήττει την αξιοπιστία του.

Είναι φανερό ότι αρκετές αντιδράσεις προέκυψαν εξαιτίας της σχέσης της επιλεγείσας με γνωστό Συγκρότημα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα ήταν άδικο βέβαια αν αυτός ήταν ο μόνος λόγος των αντιδράσεων.

Το γεγονός όμως ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή δεν λέχθηκε τίποτα που να τεκμηριώνει τη δράση ή τις εμπειρίες του προσώπου, δεν είναι ενδεικτικό; Άστε που αρκετοί ήσαν εκείνοι που άσκησαν κριτική κατά της επιλογής Αναστασιάδη αλλά στο τέλος την… υπερψήφισαν!

Η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής είναι ένα σαράκι που κατατρώει αργά αλλά σταθερά τα θεμέλια της δημοκρατίας, με απρόβλεπτες, φοβάμαι, συνέπειες για το μέλλον.

Στην ανθρώπινη ιστορία, το κενό εξουσίας καλύπτεται συνήθως από αυταρχικά καθεστώτα ή από πολιτικούς μεσσίες που υποκαθιστούν την πολιτική δράση με έναν απολίτικο και λαϊκίστικο λόγο (τα παραδείγματα είναι πολλά).

Η ευθύνη λοιπόν όλων να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι μεγάλη. Πολύ μεγαλύτερη όμως είναι η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προτού εκλεγεί, ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμευόταν ότι: «Η διακυβέρνησή μου θα αλλάξει θεσμούς, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κράτους» και ότι «τα άτομα που θα επιλέγονται για διορισμό θα είναι άτομα κύρους».

Στην πραγματικότητα οι επιλογές των κυβερνώντων έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των θεσμών.

Η αναφορά σε «άριστους των αρίστων», πλέον, μόνο πικρά χαμόγελα προκαλεί.

Δυστυχώς είναι το κράτος και η κοινωνία μας που πληρώνουν το λογαριασμό των επιλογών τους.