Η Καρμιώτισσα «ζωντανεύει» από την Έδρα της UNESCO

Το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ προχώρησε στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση και αυτού του ιστορικού μνημείου της Λεμεσού

Ένα ακόμα επίτευγμα πρόσθεσε πρόσφατα στο ήδη πλούσιο ενεργητικό του το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από την ομάδα ερευνητών και άλλων ειδικών επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Δρος Μαρίνου Ιωαννίδη.

Φέτος, λοιπόν, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων (18 Απριλίου) που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων, η ομάδα του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ παρουσίασε δείγμα της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης που έγινε στην εκκλησία της Παναγίας της Καρμιώτισσας που βρίσκεται στον οικισμό των Πάνω Πολεμιδιών.

Η όλη επιστημονική εργασία έγινε σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Πολιτικής Μηχανικής και Γεωδαισίας του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ για διδασκαλία και εξάσκηση. Η ομάδα των ερευνητών αποτελείτο, από πλευράς ΤΕΠΑΚ, από τους Δρα Μαρίνο Ιωαννίδη, Δρα Κυριάκο Ευσταθίου, Δρα Μαρία Σκορδή, Βασίλη Αθανασίου και Μαρία Κατίρη.

Η ψηφιοποίηση της Καρμιώτισσας πραγματοποιήθηκε με χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για 3D ψηφιακή σάρωση και αποτύπωση, αλλά και με drones. Στη συνέχεια τα δεδομένα έτυχαν επεξεργασίας, με αποτέλεσμα την εξαγωγή του ακριβούς 3D μοντέλου του ναού.

Η διαδικασία της ψηφιοποίησης, όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου του ΤΕΠΑΚ, συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην προώθηση της εξέχουσας σημασίας που κατέχει η πολιτιστική κληρονομιά στην εξέλιξη της πορείας του ανθρώπου. Η ψηφιακή αποτύπωση και η ακριβής μοντελοποίηση καταγράφει και τεκμηριώνει χώρους και μνημεία αρχαιολογικού, εθνογραφικού, θρησκευτικού και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέροντος, προβάλλει την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και την κάνει εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, αλλά και συμβάλλει στην αέναη διατήρηση, διαφύλαξη, προστασία και παρουσίασή της τόσο για σκοπούς εκπαίδευσης όσο και για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των μελλοντικών γενεών. Η ψηφιακή αναπαράσταση κάθε είδους μνημείου, όπως τονίζεται, αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για τη διάσωση όχι μόνο του εθνικού, αλλά και του παγκόσμιου πολιτιστικού πλούτου.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Καρμιώτισσα κτίστηκε στα τέλη του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα από μοναχούς του τάγματος των Καρμηλιτών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Κύπρο μετά την εκδίωξή τους από την Παλαιστίνη λόγω των Σταυροφοριών. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη θέση αναπτύχθηκε ένας οικισμός λόγω της  ύπαρξης ενός κεφαλόβρυσου, αντίστοιχου εκείνου της Κυθρέας. Μέσα από πετρόκτιστο αυλάκι, το νερό μεταφερόταν στο κέντρο της Λεμεσού εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Νάπας.

Η εκκλησία της Καρμιώτισσας είναι αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα και αποτελεί μέρος ενός παλαιού μοναστηριού. Το μνημείο φέρει στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής και ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής χωρίς αψίδα, επιστεγασμένη με οξυκόρυφη καμάρα και δύο παρεκκλήσια στη βόρεια πλευρά, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε ερειπωμένη μορφή.

Η ψηφιοποίηση και αυτού του ιστορικού-θρησκευτικού μνημείου έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων έργων που έχει επιτελέσει η επιστημονική ομάδα του ΤΕΠΑΚ στη διάρκεια των επτά χρόνων από την ίδρυση του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια δραστηριότητα μέσα από την οποία, εκτός των άλλων, δικαιώνεται και η επιλογή που έκανε η UNESCO να παραχωρήσει τη μοναδική Έδρα της στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εργαστήριο του ΤΕΠΑΚ ως αναγνώριση της πολύ σημαντικής εργασίας του, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά την έρευνα, τη μελέτη, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέχει και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy