Ι. ΚΑΡΠΕΝΚΟ: Απέτυχε η δυτική απόπειρα επέμβασης στη Λευκορωσία

Η ΕΕ αναγκάστηκε να άρει τις άδικες και αδιέξοδες κυρώσεις που επέβαλε για νεοφιλελεύθερη ανατροπή


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ ΕΕ ήρε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αφού απέτυχαν να φέρουν μια «πολύχρωμη» λεγόμενη «επανάσταση» των νεοφιλελεύθερων φιλοδυτικών της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, που χρηματοδοτείται από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, τονίζει μιλώντας στη «Χ» ο A’ Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚ Λευκορωσίας, Ιγκόρ Καρπένκο. Υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που δεν συναινούν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ συνιστά αδιέξοδη πολιτική, ο Ι. Καρπένκο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο χαίρει τεράστιας εκτίμησης στο λαό, επειδή αρνείται να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Ο Λευκορώσος κομμουνιστής αναφέρεται στη μεικτή οικονομία της χώρας του και εξηγεί πώς απέφυγαν το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου που κυριάρχησε σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Με ποια ευκαιρία βρεθήκατε στην Κύπρο;

Πέρσι είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον σύντροφο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, όταν επισκέφθηκε το Μινσκ. Είχαμε συζητήσει τρόπους ανάπτυξης των σχέσεών μας και τώρα που επισκέφθηκα το Λίβανο και τη Συρία, βρήκα την ευκαιρία να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ για να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας και τις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις.

Πώς βλέπετε το Κυπριακό μέσα σε μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή;

Το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις αρχών που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ για τη λύση του Κυπριακού. Σε πολλές χώρες του κόσμου γίνονται προσπάθειες για διχοτόμηση. Δέστε τι γίνεται στη Συρία. Ως κομμουνιστές πάντοτε εκφράζουμε διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για την πατρίδα τους.

Σε κάθε χώρα σήμερα ζουν άνθρωποι από πολλές θρησκείες και εθνότητες. Το ίδιο ισχύει και στη Λευκορωσία, όπου υπάρχουν 160 εθνότητες και 126 θρησκευτικές ομάδες και πιστεύουμε ότι η θρησκεία και η εθνική καταγωγή δεν μπορεί να γίνονται φορέας διακρίσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε για την επιβολή όσων θεωρούσαν ότι είναι η «ανώτερη φυλή». Σήμερα ολοένα και περισσότερο ακούμε φωνές για κράτη με μια θρησκεία και μια εθνότητα με διαχωρισμό και διχοτομήσεις κρατών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Για μας τους κομμουνιστές το πιο σημαντικό είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνότητας.

Πώς είδατε την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας;

Η πολιτική των κυρώσεων, ευρύτερα, είναι αντίθετη με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και όταν η Λευκορωσία έγινε ανεξάρτητη, μεγάλα κράτη όπως οι ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ ζητούσαν την αποπυρηνικοποίηση της χώρας μας. Στην προσπάθεια να επιβάλουν αυτή την πολιτική, πολέμησαν τη Λευκορωσία. Είναι μια πολιτική που ακολουθείται ενάντια σε όποια χώρα και λαό δεν ασπάζονται τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με επεμβάσεις στα εσωτερικά τους ζητήματα μέσω χρηματοδότησης διάφορων δυνάμεων και μέσω επιβολής κυρώσεων προς άσκηση πιέσεων.

Δεν είναι μόνο η Λευκορωσία. Είναι και η Ρωσία. Για πολλά χρόνια συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Κούβας με τις ΗΠΑ να αψηφούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στη Συρία έχουμε και οργάνωση τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων ενάντια στην κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε χώρα που δεν ακολουθεί αυτά που θέλουν ΗΠΑ-ΕΕ. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι κυρώσεις είναι μια μορφή επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις.

Η άρση των κυρώσεων καταδεικνύει την αδυναμία της ΕΕ να πιέσει περαιτέρω τη Λευκορωσία που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προχωρεί μπροστά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ειδικότερα με το προσφυγικό, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις κυρώσεις ενάντια στη Λευκορωσία, αφού αναζητούν και νέες συνεργασίες για την επίλυση προβλημάτων. Η πρακτική της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που δεν συναινούν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδιέξοδη πολιτική.

Πιστεύετε ότι η άρση των κυρώσεων συνδέεται με το ρόλο που είχε το Μινσκ φιλοξενώντας τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία μετά την επέμβαση ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και το πραξικόπημα που ανέβασε στην εξουσία το φιλοναζιστικό καθεστώς;

Μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Η πολιτική τους για «πολύχρωμες» λεγόμενες «επαναστάσεις», όπως είχαμε σε άλλες χώρες, απέτυχε στη Λευκορωσία. Οι οικονομικές δε κυρώσεις οδήγησαν τη χώρα μας σε άλλες αγορές για εξαγωγή των προϊόντων μας, όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Απω Ανατολή κ.ά.

Παράλληλα, η πολιτική των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να μην υιοθετείται και από μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα τις γειτονικές μας χώρες. Οι κυρώσεις τους ζημίωναν και αυτούς και είδαν ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας προς όφελος όλων. Ολα αυτά που σας είπα είναι που οδήγησαν στην άρση των κυρώσεων και κατά δεύτερο λόγο η μεσολάβηση της Λευκορωσίας στην ουκρανική κρίση.

Το 2015 ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεξελέγη με 83,47% με τη στήριξη και του κόμματός σας. Πώς αξιολογήσατε τις εκλογές; Δεν υπήρξε αμφισβήτηση από τη φιλοδυτική εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, που όπως προαναφέρατε χρηματοδοτείται από τη Δύση; Kαι το ρωτώ αυτό γιατί αυτή τη φορά η Δύση δεν τους στήριξε με χαρακτηρισμούς για «μη ελεύθερες εκλογές».

Και στις προηγούμενες εκλογές οι φιλοδυτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται καν στο κοινοβούλιο, αμφισβητούσαν χωρίς λόγο τη νίκη του Λουκασένκο. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για αμφισβήτηση. Απλά θέλουν να δημιουργήσουν και στη χώρα μας τις «επαναστάσεις» όπως αυτά που είδαμε στο Κίεβο, αλλά έχουν αποτύχει. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρόεδρος Λουκασένκο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο λαό. Εχει αρκετές αριστερές σκέψεις και δεν έχει εξαρτήσεις από τη Δύση, γι’ αυτό και εργάζεται για το καλό του λαού. Πολύ λίγοι ηγέτες μπορούν σήμερα να πουν ότι εξαρτώνται από τον ίδιό τους το λαό.

Από αρκετές κοινωνιολογικές έρευνες στη Λευκορωσία προκύπτει ότι πάνω από 70% του λαού τάσσεται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα εξωτερικοί παράγοντες. Είναι ο ίδιος λαός που εκλέγει διαρκώς τον Λουκασένκο που αρνείται να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες λογικές. Το κόμμα μας μαζί με τα συνδικάτα και τις λαϊκές οργανώσεις και άλλα κόμματα συνασπιστήκαμε για την παραμονή του Λουκασένκο στην προεδρία. Ακόμη και σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης, εντείνονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη της χώρας και αύξηση των εξαγωγών και επέκταση των παροχών προς την κοινωνία.

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν μένει στα λόγια, αλλά έμπρακτα εργάζεται για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και όχι προς όφελος των ολιγαρχών. Γι’ αυτό και τα προβλήματα που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση στη Λευκορωσία δεν οδήγησαν σε υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων μέτρων, με απολύσεις και περικοπές. Η κυβέρνηση αναζητά νέες αγορές για εξαγωγές, εκσυγχρονίζει τη βιομηχανία και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά κ.τ.λ.

Οταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 1994 ο Λουκασένκο, υπήρχε μεγάλη κρίση στην οικονομία μας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Για να σας πω ένα παράδειγμα να καταλάβετε, τότε του είχαν εισηγηθεί να τερματίσει την επέκταση του μετρό του Μινσκ. Οχι μόνο αρνήθηκε να σταματήσει ένα έργο κοινής ωφελείας, αλλά σήμερα η δημόσια εταιρεία από τη Λευκορωσία συμμετέχει στην επέκτασή του μετρό στη ρωσική πρωτεύουσα. Εμείς ως κομμουνιστές στηρίζουμε αυτές τις εναλλακτικές πολιτικές που δεν υιοθετούν το νεοφιλελευθερισμό ως απάντηση στις κρίσεις. Οι πολιτικές του Λουκασένκο στην οικονομία μάς βρίσκουν σύμφωνους, αφού σε αρκετά σημεία συμπίπτουν με τις κομματικές μας θέσεις.

Σε αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κυριαρχεί ο αντικομμουνισμός και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Ποια είναι είναι η κατάσταση στη Λευκορωσία;

Οντως ο διεθνής αντικομμουνισμός μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ είναι μεγαλύτερος από όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση. Και αυτό γιατί το καπιταλιστικό σύστημα και η επιδίωξη των ολιγαρχών για περισσότερα κέρδη κλιμακώνουν τις επιθέσεις στους κομμουνιστές και στο σοσιαλισμό. Πολεμούν το σοσιαλισμό αξιοποιώντας και φασίστες όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες. Εχοντας στα χέρια τους ισχυρά όπλα στα ΜΜΕ βομβαρδίζουν με αυτή την προπαγάνδα, ιδιαίτερα τους νέους. Είναι καθήκον μας να αντιπαλέψουμε αυτό το δηλητήριο. Πιστεύουμε ότι στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να ενισχύσουμε την πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, ιδιαίτερα μέσα στη νεολαία, αξιοποιώντας προς όφελός μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις;

Εγινε και στη Λευκορωσία μια μορφή ιδιωτικοποίησης, που όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία και το Καζακστάν. Οι στρατηγικοί τομείς και αυτοί που αφορούν την κοινωνία και το λαό έμειναν στα χέρια του κράτους. Στους τομείς της ενέργειας, των συγκοινωνιών και των βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, δεν ξεπουλιέται η δημόσια γη. Γίνεται μόνο μίσθωση με ενοίκιο με αυστηρά κριτήρια που αφορούν συγκεκριμένο σκοπό ανάπτυξης.

Δεν μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τη γη δηλώνοντας ότι θα φτιάξει εργοστάσιο και να φτιάχνει ξενοδοχείο. Ούτε να ξεπουλήσει σε άλλον τη γη για να το πράξει αυτός. Προλάβαμε πολλά κακά που έγιναν σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Εχει τον έλεγχο το κράτος. Στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να λειτουργούν σωστά ή λανθασμένα οι υπηρεσίες. Ομως στο δημόσιο τομέα, το κέρδος επενδύεται πίσω στην κοινωνία και στην πλειονότητα των εργαζομένων, ακόμη και εάν δεν είναι στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Υπάρχουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά για να λειτουργήσουν τηρούν τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση. Για να πάρει ιδιώτης κάποιο εργοστάσιο ή επιχείρηση δεν πρέπει να μειώσει το προσωπικό και να υποβαθμίσει την ποιότητα. Απαγορεύεται επίσης η μεταπώληση, άρα και το ξεπούλημα που είδαμε σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη. Οταν επιχειρήθηκε με άλλους τρόπους να μεταφερθεί πλούτος στο εξωτερικό, η κυβέρνηση το σταμάτησε.

Θεωρούμε ότι ο τρόπος ανάπτυξης που συναντούμε στη Λευκορωσία, δεν υπάρχει αλλού, λόγω της κρατικής οργάνωσης. Τα εργοστάσια δεν ανταγωνίζονται, αλλά αλληλοβοηθούνται μέσω σχεδιασμού για να παράγονται προϊόντα που θα ικανοποιούν την κοινωνία και την εθνική οικονομία.


Το Συνέδριο του Μάρτη θα καθορίσει νέους στόχους

Ποιο στόχο θέτει το ΚΚ Λευκορωσίας για τις βουλευτικές εκλογές του 2016;

Karpenko

Το κόμμα μας έχει το 10% των εδρών. Στη Βουλή εκλέγονται 110 βουλευτές (σ.σ. το 2012 εκλέχθηκαν 105 ως ανεξάρτητοι και το ΚΚ εξέλεξε με κομματική λίστα 3 βουλευτές), αλλά λόγω και του πλειοψηφικού συστήματος των 110 περιφερειών, υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι που εντάχθηκαν στο κόμμα μας. Συμμετέχουμε και στην κεντρική κυβέρνηση με αναπληρωτές υπουργούς.

Εχουμε, επίσης, μεγάλη αντιπροσώπευση στις τοπικές διοικήσεις και εγώ προσωπικά είμαι αναπληρωτής δήμαρχος της πρωτεύουσας Μινσκ. Τα μέλη μας ηγούνται των συνδικάτων και άλλων μαζικών λαϊκών οργανώσεων. Οι αριθμητικοί στόχοι μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη θα καθοριστούν στο Συνέδριό μας που θα γίνει στις 19 του Μάρτη, όπως και οι πολιτικοί στόχοι.

Σίγουρα θα έχουμε ως στόχο την αύξηση των βουλευτών μας αλλά όχι μόνο ποσοτικά. Στόχος είναι να έχουμε μεγαλύτερη επικοινωνία με το λαό εκπροσωπώντας τον στο κοινοβούλιο. Πολιτικός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε με όλες τις πατριωτικές δυνάμεις για να αποτρέψουμε τη ρεβάνς που θέλουν να πάρουν οι φιλοδυτικοί νεοφιλελεύθεροι που τώρα δεν έχουν καμία έδρα, προωθώντας αντιλαϊκές πολιτικές που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei