Ι. Κασουλίδης: Θα άνοιξουν το Βαρώσι – Μην περιμένετε σοβαρές κυρώσεις για την Τουρκία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν απρόσκοπτα δήλωσε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.


Ο κ.Κασουλίδης, μιλώντας στον Αλφα Κύπρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Βαρώσι θα ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είπε, θα προχωρήσουν και αυτό είναι απόδειξη ότι το στάτους κβο στο νησί δεν είναι στατικό. Η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε, θα καταδικάσουν την τουρκική ενέργεια, αλλά διερωτήθηκε ποια σημασία έχει εάν οι σχεδιασμοί υλοποιηθούν και γίνουν πράξη.

Υποστήριξε, τέλος, ότι θα πρέπει να αναληφθεί διεθνής εκστρατεία για να καταρριφθεί η προπαγάνδα της τουρκικής πλευράς ότι το Βαρώσι θα επιστραφεί στους νόμους κατοίκους και ιδιοκτήτες του.

Σ. Ιωάννου: Επανέναρξη συνομιλιών για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών για Αμμόχωστο

Την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό το συντομότερο, ώστε να εμποδιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο, ζητά ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου. Λέει ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο Α και σχέδιο Β για την Αμμόχωστο, ώστε σε περίπτωση που δεν αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, να υπάρχει πρόβλεψη για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ακολούθως.

Μετά την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να σταθούν εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου, καθώς όπως είπε «δεν μπορείς να συνομιλείς με κάποιον και αυτός να δημιουργεί τετελεσμένα». «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιδρά πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες και προς την ΕΕ και προς τις ΗΠΑ και άλλου» για να επηρεάσουν την Τουρκία, συνέχισε ο δήμαρχος, ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα είναι η αίτια για να διακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.


Είπε ακόμη ότι το σχέδιο που προωθείται εδώ και καιρό από την τουρκική πλευρά περιλαμβάνει «ένα ενιαίο μέτωπο, από το Μπογάζι μέχρι τη νότια πλευρά της Αμμοχώστου. Η νότια πλευρά θα είναι το τουριστικό κομμάτι, το λιμάνι θα γίνει μαρίνα, ενώ θα κάνουν νέο εμπορικό λιμάνι προς το Μπογάζι». «Αν πράγματι δεν ξεκινήσουν συνομιλίες και η στασιμότητα παραμείνει, σίγουρα θα το υλοποιήσουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε σε παλαιότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίστηκαν Ε/κ ιδιοκτήτες για να πουλήσουν τις περιουσίες τους στο παραλιακό μέτωπο, ενώ είπε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται «στο παραλιακό μέτωπο, από το Κωνστάντια μέχρι το Sandy Beach, που έχει περίπου μήκος 3,5 χλμ και πλάτος 300-400 μέτρα, μέχρι τη λεωφόρο Κέννεντυ».

Ο κ. Ιωάννου είπε, τέλος ότι, «εμείς ως δημαρχείο δεν μπορούμε να προτρέψουμε τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, είναι δικό τους ατομικό δικαίωμα», ωστόσο σημείωσε πως πέραν του ατομικού δικαιώματος, υπάρχει και η πολιτική πτυχή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.