«Η κατάληξη του Συνεργατισμού ήταν απόφαση των εποπτικών Αρχών της ευρωζώνης», ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο πρώην ανώτερος διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μάριος Παπαδόπουλος.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής βρέθηκαν σήμερα τρία στελέχη της Συνεργατικής, οι οποίοι κλήθηκαν μετά από αίτημα της Συνεργατικής. Εκτός από τον Μ. Παπαδόπουλο κατέθεσαν επίσης η πρώην επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων Μαρία Αγαθοκλέους και η πρώην επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης του Συνεργατισμού Μαρία Ιωάννου.

Ο Μ. Παπαδόπουλος είπε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Συνεργατισμό ξεκίνησε όταν εμφανίστηκαν οι ουρές στα ταμεία και τα ΑΤΜ. «Εκεί οι καταθέτες απώλεσαν την εμπιστοσύνη που είχαν στον Συνεργατισμό και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση», είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες του 2018 οι εκροές έφτασαν σε 1,6 δις. ευρώ.

Ο Μ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του έναντι των στόχων που έθεταν οι εποπτικές Αρχές. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, οι εποπτικές Αρχές θεώρησαν ότι έπρεπε να βρεθεί μία λύση που θα εξυπηρετούσε μακροοικονομικά. «Η σημερινή κατάληξη της ΣΚΤ ήταν απόφαση των εποπτικών αρχών της ευρωζώνης», συνέχισε. Από την πλευρά της η Μ. Αγαθοκλέους είπε η Μονάδα της κατέθεσε εισηγήσεις για τη συμφωνία με την Altamira, οι οποίες, όπως ανέφερε, υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Επιτροπεία της ΣΚΤ.

Μάλιστα είπε ότι το αρχικό προσχέδιο της συμφωνίας δεν προέβλεπε επιπτώσεις για τη Altamira σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν οι στόχοι, ωστόσο αυτό διορθώθηκε στην τελική συμφωνία.

Επίσης η Μ. Ιωάννου είπε ότι περίπου 30 υποθέσεις του Συνεργατισμού κατέληξαν σε Αστυνομικές έρευνες. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε μοντέλο για τον τρόπο αξιολόγησης των πελατών, κάτι που θα εφαρμοζόταν εντός του 2018 αλλά έμεινε στη μέση.

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;