Η κατάσταση στο Αφγανιστάν όσον αφορά την κατάσταση των δικαιωµάτων των γυναικών

Ο λαός του Αφγανιστάν µε επίκεντρο τις γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκεται σε ακόµη χειρότερη κατάσταση µετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιµπάν. Τα λίγα δικαιώµατα που αυτές κατάφεραν να κερδίσουν τα προηγούµενα χρόνια οπισθοχώρησαν σε τεράστιο βαθµό.

Συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωµάτων των γυναικών

Οι γυναίκες έχουν δικαίωµα να εργαστούν σε πολύ συγκεκριµένες δουλειές, δεν έχουν το δικαίωµα να σπουδάσουν ή ακόµα κάποιες φορές να πάνε σχολείο. Πρόσφατα οι αρχές των Ταλιµπάν ανακοίνωσαν την απαγόρευση πρόσβασης των κοριτσιών στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Αν και είχαν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο, τελικά ανακοίνωσαν ότι αυτό δεν θα γίνει µέχρι να εκπονήσουν σχέδιο σύµφωνα µε τον ισλαµικό νόµο. Γεγονός για το οποίο το Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, αλλά και η Ε.Ε. εξέφρασαν βαθιά ανησυχία.

Σηµαντική παραβίαση των δικαιωµάτων των γυναικών είναι ακόµα το γεγονός ότι οι γυναίκες χωρίς άνδρα κηδεµόνα µπορούν πλέον να ταξιδεύουν µόνο έως και 72 χιλιόµετρα από το σπίτι τους και δεν µπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν ισχυρή νοµική δικαιολογία. Πέραν της παράφορης παραβίασης του δικαιώµατος ελεύθερης διακίνησης, πρακτικά αυτό απαγορεύει στις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις διόδους εξόδου από τη χώρα που οι Ταλιµπάν διατηρούν για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Υπάρχουν µαρτυρίες που µιλούν ακόµα και για πώληση γυναικών ως σκλάβες του σεξ. Ουσιαστικά υφίστανται µια συστηµατική και βίαιη καταπίεση όλων των πτυχών της ζωής τους.

Η ΕΕ και γενικότερα η ∆ύση φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιµπάν. Από το 1980 ως ΕΟΚ χρηµατοδότησαν τους πρόδροµους των σηµερινών Ταλιµπάν για να ανατρέψουν την τότε κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει να εισαγάγει πολλά προοδευτικά στοιχεία στην κοινωνία του τότε Αφγανιστάν. Το δε 2001 µε την ιµπεριαλιστική επέµβασή τους και την παρουσία κατοχικού στρατού στην περιοχή, επέφεραν τα γνωστά τραγικά αποτελέσµατα για το λαό του Αφγανιστάν.

Η πρόταση της Αριστεράς

Η πρόταση ψηφίσµατος που κατέθεσε η Οµάδα της Αριστεράς αφού κάνει σαφείς αναφορές στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, θέτει ξεκάθαρα το ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για αυτές. Μάλιστα, ζητεί να διεξαχθεί έρευνα για τη διαφθορά, το ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος, τα εγκλήµατα πολέµου και τα εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας από την πλευρά των µελών του ΝΑΤΟ, καθώς και της Αυστραλίας και άλλων που πραγµατοποίησαν και διαιώνισαν την παράνοµη εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, αναφέρεται στην υποχρέωση της Ε.Ε. να στηρίξει και να προστατεύσει εκείνους τους Αφγανούς που φεύγουν από τους Ταλιµπάν τονίζοντας ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-µέλη της θα πρέπει να δεχτούν όλους τους Αφγανούς που εργάστηκαν για ΜΚΟ, κράτη-µέλη και διεθνείς οργανισµούς, καθώς και αυτούς των οποίων τα δικαιώµατα και οι ζωές κινδυνεύουν, όπως τα άτοµα ΛΟΑ∆Μ και να τους διασφαλίσει πρόσβαση στη διεθνή προστασία». Σηµαντικό είναι και το κάλεσµα στα ΚΜ «να συµφωνήσουν σε έναν ευρωπαϊκό µηχανισµό δίκαιης, αναλογικής και υποχρεωτικής κατανοµής, τερµατίζοντας την αρχή της ευθύνης του πρώτου κράτους-µέλους εισόδου».

Ακρωτηριάζουν το µέλλον των γυναικών από την παιδική ηλικία

Εκ µέρους της Αριστεράς η ευρωβουλευτής Σάντρα Περέιρα υπογράµµισε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν: «Τους στερείται το δικαίωµα στην εργασία, η ατοµική έκφραση, η αυτονοµία, το διαζύγιο και το δικαίωµα στην εκπαίδευση». Συνεχίζοντας επεσήµανε το γεγονός ότι δεν µπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο Αφγανιστάν όσο η γυναίκα και τα κορίτσια δέχονται επίθεση.

Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές αιτίες των δεινών που περνά η χώρα: «Τον Αύγουστο του περασµένου έτους, οι Ταλιµπάν ανέκτησαν την εξουσία λόγω του κενού που άφησαν µετά από 40 χρόνια παρέµβασης και επιθετικότητας οι Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής και οι σύµµαχοί τους, συµπεριλαµβανοµένων 20 ετών εισβολής και κατοχής», όταν οι δυνάµεις αυτές για δεκαετίες «χρηµατοδοτούσαν και εξόπλιζαν τις πιο σκοταδιστικές δυνάµεις για να επιτεθούν στη Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Αφγανιστάν». Κλείνοντας επανέλαβε ότι «εκφράζουµε την αλληλεγγύη µας στον αφγανικό λαό µε τη σταθερή πεποίθηση ότι εναπόκειται στο λαό του Αφγανιστάν, και συγκεκριµένα στις Αφγανές γυναίκες, να επιλύσουν τα προβλήµατά τους και να επιδιώξουν την ανάπτυξή τους χωρίς εξωτερική παρέµβαση».

Συµπληρώνοντας, η ευρωβουλευτής Eugenia Rodríguez Palop πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σαδιστικό από το να ελέγχεις τις γυναίκες ακρωτηριάζοντας το µέλλον τους από την παιδική ηλικία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy