Η κατάσταση της οικονοµίας «ροκανίζει» τη δηµοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν

Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσανατολίσει την προσοχή της κοινής γνώµης, και κυρίως των ψηφοφόρων των ΑΚΡ και ΜΗΡ, στην εξωτερική πολιτική


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του ειδικού µας συνεργάτη, Βαγγέλη Αρεταίου

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις πολιτικές έντασης µε την Ελλάδα, προσπαθώντας να διατηρήσει ένα συγκρουσιακό κλίµα, η τουρκική κοινή γνώµη πολύ λίγο ασχολείται µε τα ελληνοτουρκικά, καθώς η µεγάλη πρόκληση για τον µέσο Τούρκο πολίτη παραµένει η οικονοµία.

Σύµφωνα µε πρόσφατη δηµοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας δηµοσκοπήσεων Metropoll, το 72,6% των ερωτηθέντων εκτιµά ότι οι οικονοµικές του συνθήκες χειροτέρεψαν, τάση που καταγράφεται και από άλλες σχετικές έρευνες. Χαρακτηριστικό του κλίµατος είναι ότι σύµφωνα µε την έρευνα της Metropoll, το 41% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και το 58% των ψηφοφόρων του Κόµµατος της Εθνικιστικής ∆ράσης (ΜΗΡ) θεωρούν ότι οι οικονοµική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει, ενώ για τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης τα ποσοστά αυτά είναι πολύ µεγαλύτερα. Η κατάσταση της οικονοµίας «ροκανίζει» αργά αλλά σταθερά, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, τη δηµοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Σύµφωνα µε την τελευταία δηµοσκόπηση της Metropoll, οι πολίτες που δεν εγκρίνουν το έργο του Ταγίπ Ερντογάν αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιούλιο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα και έχουν φτάσει στο 53,7%. Το ποσοστό όσων εγκρίνουν το έργο του Τούρκου Προέδρου µειώθηκε κατά 2,7% και βρίσκεται σήµερα στο 41,5%.

Σύµφωνα µε τον µέσο όρο 13 δηµοσκοπήσεων για τον Ιούνιο, το ΑΚΡ κατέγραψε µείωση κατά 0,8% και βρίσκεται στο 29,6%, το ΜΗΡ στο 6,7%, το CHP είναι στο 26,5%, το ΙΥΙ στο 15,7%, το φιλοκουρδικό HDP στο 10,4%, το DEVA του Αλί Μπαµπατζάν στο 4,1% και τα υπόλοιπα κόµµατα κάτω του 1,7%.

Σύµφωνα µε Τούρκους αναλυτές µε τους οποίους συνοµιλεί η «Χαραυγή», η «αιµορραγία» του ΑΚΡ είναι αργή αλλά σταθερή και οφείλεται κυρίως στην κατάσταση της οικονοµίας, η οποία συνεχίζει να χειροτερεύει. Συνεπώς, όπως εκτιµούν, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσανατολίσει την προσοχή της κοινής γνώµης, και κυρίως των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και του ΜΗΡ στην εξωτερική πολιτική, µε το αφήγηµα ότι η Τουρκία «βάλλεται» από παντού και ότι η Άγκυρα δίνει έναν αγώνα επιβίωσης του έθνους.

Ωστόσο, σύµφωνα µε δηµοσκοπήσεις, η εξωτερική πολιτική δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες των πολιτών.

Σε όλες τις σχετικές έρευνες προτεραιότητες είναι η οικονοµία, το κόστος ζωής και η ανεργία, ενώ η εξωτερική πολιτική είναι πολύ χαµηλά στην ιεράρχηση των ζητηµάτων που απασχολούν την τουρκική κοινή γνώµη.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η εξαγγελία για έρευνες του καινούργιου τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο έρχεται να στηρίξει το αφήγηµα ότι η Τουρκία είναι µια ανεξάρτητη και ισχυρή χώρα που αναµένεται να βρει τις δικές τις πηγές ενέργειας. Αφήγηµα που, όπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις, δεν είναι αρκετό για να σταµατήσει την εξασθένιση της δηµοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, του ΑΚΡ και των εθνικιστών συµµάχων τους.

Μετατόπιση πολιτικών δυνάµεων…

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας καταγράφεται µια αργή αλλά σταθερή µετατόπιση των πολιτικών δυναµικών, καθώς η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι σε θέση να θέτει τη δική της ατζέντα σε ορισµένα ζητήµατα που αφορούν άµεσα τους Τούρκους πολίτες και να αναγκάζει έτσι την κυβέρνηση να αλλάζει πολιτικές και να προσαρµόζεται αναλόγως.

Πιο πρόσφατο παράδειγµα της δυναµικής αυτής είναι η έκκληση του Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου στους φοιτητές να µην αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει για τις σπουδές τους, υποσχόµενος ότι όταν το κόµµα του έρθει στην εξουσία, θα καταργήσει το σύστηµα που υποχρεώνει τους φοιτητές να αποπληρώνουν τα δάνεια αυτά µε µεγάλους τόκους. Ο δανεισµός αφορά περίπου τρία εκατοµµύρια φοιτητές. Μετά τις αντιδράσεις αυτές, και ενώ στο twitter το hashtag ThankyouKilicdaroglu έγινε ιδιαίτερα δηµοφιλές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα δάνεια θα γίνουν άτοκα και ότι θα ξεκινήσει διαδικασία επιστροφής χρηµάτων σε φοιτητές που έχουν αποπληρώσει.

Ο Κιλιτσντάρογλου καλεί τώρα για µια γενναία µεταρρύθµιση του νόµου για τις συντάξεις και στην Τουρκία κυριαρχεί σήµερα η προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα κάνει και σε αυτό το ζήτηµα µια αλλαγή πορείας και ότι ουσιαστικά θα ακολουθήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Το πρώτο σηµάδι ήταν πριν από µήνες όταν, µετά από τη συστηµατική αντι-µεταναστευτική ρητορική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση άλλαξε πορεία και άρχισε να εµφανίζεται πιο αυστηρή στο προσφυγικό. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιµούν ότι η δυναµική αυτή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.