Η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε χθες ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από μια οικονομικά υγιή θέση, προσθέτοντας ότι οι άμεσοι δεσμοί του τραπεζικού τομέα της Κύπρου με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένοι.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στη Λεμεσό, ο Κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κύπρο, λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ζωής των νοικοκυριών και στο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία επηρεάζουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών και αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, είπε ότι αναμένεται να μειώσουν το επίπεδο αύξησης του ΑΕΠ το 2022 κατά 1,3%, από 3,6% που ήταν οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τον Δεκέμβριο σε περίπου 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 6,8%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 2,5%. Ανέφερε ωστόσο ότι οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι οι άμεσοι δεσμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένοι. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 μόλις το 0,8% των συνολικών δανείων και το 4,7% των συνολικών καταθέσεων αφορούσε τις δύο χώρες. Ανέφερε επίσης ότι ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας ανέρχεται σε 344% και είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.