Η Κίνα επιπλήττει τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για τη δήλωση για Ταϊβάν

US Secretary of State Antony Blinken (not pictured) meets Chinese Foreign Minister Wang Yi during a meeting in Nusa Dua, Bali, Indonesia July 9, 2022. Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Η Κίνα επέπληξε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Εφτά (G7) την Πέμπτη, για την δήλωση ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, ως “πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν”.

Η Κίνα απάντησε στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν αυτή τη βδομάδα με στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ύδατα γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κυρίαρχο έδαφός του.

Η κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της G7 προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη απάντηση της Κίνας κινδύνευε να αυξήσει την ένταση και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και έλεγε ότι είναι ρουτίνα οι βουλευτές των χωρών της να ταξιδεύουν διεθνώς.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, απέρριψε τη δήλωση και τους επέπληξε επειδή αγνόησαν, όπως είπε, την πρόκληση που είχε προέλθει από την πλευρά των ΗΠΑ. “Επικρίνει αβάσιμα την Κίνα για τη λήψη τέτοιων μέτρων, τα οποία είναι εύλογα και θεμιτά βήματα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας”, δήλωσε ο Wang σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο του. “Από πού έλαβαν τέτοιο δικαίωμα; Ποιος τους έδωσε τέτοια δικαιοδοσία; Να θωρακίσουν τον καταπατητή των δικαιωμάτων και να κατηγορήσουν τους υπερασπιστές τους – πόσο ανεξήγητο!” συμπλήρωσε.

Η δήλωση της G7 είχε προκαλέσει «μεγάλη αγανάκτηση» στον κινεζικό λαό, είπε. “Η σημερινή Κίνα δεν είναι πλέον η Κίνα του 19ου αιώνα. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί ποτέ!”, πρόσθεσε.

Λόγω της δήλωσης της G7, στην οποία ανήκει η Ιαπωνία, η Κίνα ακύρωσε μια συνάντηση μεταξύ του Wang και του Ιάπωνα ομολόγου του Yoshimasa Hayashi στο περιθώριο των εκδηλώσεων ASEAN στην Καμπότζη, δήλωσε η Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Hua πρόσθεσε ότι εάν άλλα έθνη της G7 ακολουθήσουν τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, τότε αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες δεν έχουν ανεξαρτησία στη διπλωματία και τις πολιτικές τους.

«(Θα πρέπει) να τηρήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από την Κίνα για την πολιτική της Μίας Κίνας, καθώς αυτή είναι η πιο σημαντική πολιτική υπόθεση και βάση για τις σχέσεις της Κίνας μαζί τους», είπε η Hua.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.