Η Κύπρος, τελικά, θα μείνει χωρίς νέους!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΥΡΗ


Ακρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 28% του πιο παραγωγικού πληθυσμού της Κύπρου, δηλαδή άτομα ηλικίας 18-28 ετών, εκφράζει πρόθεση για μετανάστευση με κύριο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση.

Πρόκειται για ένα πολύ ψηλό ποσοστό, εάν κάποιος αναλογιστεί ότι ένας στους τρεις Κύπριους νέους σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τη χώρα του!

Η συγκεκριμένη έρευνα, που έγινε από το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 ετών, κάλυπτε ολόκληρη την Κύπρο, με μέγεθος δείγματος 856 άτομα και έγινε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Αρκετά ανησυχητικά, όμως, ήταν και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, κ. Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η έρευνα «καταδεικνύει ότι τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης (μετά την απόφαση του Eurogroup) που καταγράφονται μεταξύ των νέων 18-28 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ υψηλά και αν δεν ληφθούν μέτρα για πραγματική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας, τότε ίσως η χώρα μας αποτελέσει μια για πάντα ένα σημαντικό (από απόψεων γνώσεων) παραγωγικό μέρος του πληθυσμού της με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της».


Δυστυχώς, η έρευνα αυτή καταδεικνύει ακόμη κάτι που είναι εξίσου σημαντικό αλλά και άκρως ανησυχητικό. Θέλω να πω, πως η έρευνα αποδεικνύει ξεκάθαρα πως απέτυχαν παταγωδώς όλα τα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η παρούσα Κυβέρνηση για την προώθηση των νέων στους παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας για να μειωθούν, τάχατες, τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας που καταγράφονται στον τόπο μας, κυρίως ανάμεσα στους νέους μας. Με άλλα λόγια, η έρευνα αποδεικνύει πως όλα τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη είναι εντελώς ανεπαρκή, τα οποία δεν προσφέρουν καμία ανακούφιση ή καμία προοπτική για σταθερή επαγγελματική απασχόληση στους άνεργους νέους μας.

Ειλικρινά όμως, πώς μπορούν να προκόψουν επαγγελματικά, αλλά και να επιβιώσουν σταθερά οι νέοι μας στον τόπο τους όταν, με βάση τα μέτρα που εφάρμοσε η παρούσα Κυβέρνηση, αυτοί μπορούν να εξασφαλίσουν ένα μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ; Συνεπώς, γιατί να μην στραφούν οι νέοι μας σήμερα σε άλλες χώρες για επαγγελματική απασχόληση, όπου εκεί πιθανόν να εξασφαλίσουν μισθούς που θα είναι στο πενταπλάσιο, ίσως και περισσότερο, από αυτούς που μπορούν να έχουν στην Κύπρο;

Σίγουρα, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι αρκετά ενδιαφέροντα! Ελπίζουμε πως η Διεύθυνση του Ινστιτούτου θα φροντίσει να φθάσουν στην κυβέρνηση και πως αυτή θα τα λάβει σοβαρά υπόψη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.