Η κυβέρνηση να διαχωρίσει τους νόμιμους από τους παράνομους βιομηχάνους

  • Πολλά, σοβαρά και πολυσύνθετα τα προβλήματα στις 13 βιομηχανικές περιοχές
  • Πρόταση ΚΕΒΕ όπως οι βιομηχανικές περιοχές γίνουν κρατικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου

 

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

 

Πολλά, σοβαρά και πολυσύνθετα είναι τα προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές τα οποία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι ένας σημαντικός αριθμός βιομηχάνων δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει, είτε γιατί δεν καταβάλλει εδώ και χρόνια τα ενοίκια είτε διατηρεί τα αδρανή τεμάχια χωρίς να τα χρησιμοποιεί, αλλά δεν τα επιστρέφει πίσω στο κράτος.

Για τα προβλήματα ενημέρωσαν τους βουλευτές εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ καθώς και του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχανικών Περιοχών ΠΑΣΥΒΙΠ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, Στέλιο Χειμώνα, από το σύνολο 930 μισθωτών οι 200 δεν καταβάλλουν ενοίκιο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ενοικιαστές δεν έχουν καταβάλει ενοίκιο εδώ και περίπου 20 χρόνια!

Διαφάνηκε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορίου αδυνατεί να ανακτήσει τα τεμάχια γης που έχει ενοικιάσει, γιατί δεν διαθέτει τους μηχανισμούς ώστε να δράσει αποφασιστικά. Η Επιτροπή θα υποβάλει σχετικό σημείωμα προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου και αμέσως μετά τις διακοπές, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συνεχιστεί η συζήτηση, ώστε να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους τα υφιστάμενα προβλήματα να πάρουν το δρόμο για επίλυση.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αυτό είναι το ένα σκέλος των προβλημάτων. Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα, που εντοπίστηκε, αφορά τις παράνομες μετατροπές εργοστασίων για εξυπηρέτηση άλλων χρήσεων -όχι βιομηχανικών- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, βαριές και οχληρές βιομηχανίες βρίσκονται δίπλα από εργοστάσια παραγωγής τροφίμων.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης, σημείωσε, προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες τεμάχια που έχουν μισθωθεί και δεν αξιοποιούνται, τη στιγμή που πολλοί βιομήχανοι ή βιοτέχνες ζητούν γη σε βιομηχανικές περιοχές για ανέγερση υποστατικών και μεταφορά των εργασιών τους από τις κατοικημένες περιοχές σε βιομηχανικές.

Αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας, συντονισμού με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με την καθαριότητα και τη συντήρηση δρόμων και πεζοδρομιών, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικών σταθμών και σύνδεσης των βιολογικών σταθμών με τα αποχετευτικά συστήματα καθώς και συμπερίληψη των βιομηχανικών περιοχών στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

 

Από τους 930 μισθωτές οι 300 είναι παράνομοι

Αναλύοντας στην εφημερίδα μας τα προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών ο αντιπρόεδρος της βιομηχανίας του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχωρίσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται νόμιμα και είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους με τους υπόλοιπους.

Οπως είπε, το ένα τρίτο από τους 930, δηλαδή γύρω στους 300 ενοικιαστές, λειτουργούν παράνομα και έξω από τις επιτρεπόμενες χρήσεις των αδειών που κατέχουν, δεν καταβάλλουν τα ενοίκια, ή δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα υποστατικά.

Για παράδειγμα, εξήγησε, η άδεια χρήσης μπορεί να είναι για κατασκευή επίπλων, αλλά σήμερα το συγκεκριμένο υποστατικό λειτουργεί ως εστιατόριο ή γυμναστήριο ή κάτι άλλο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι οι υπενοικιάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο σε δικαιούχους για την κατάλληλη χρήση της άδειας.

Διεμήνυσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει τα αδρανή βιομηχανικά τεμάχια, με νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τα διαθέσει σε δικαιούχους που θα ενισχύσουν την πραγματική βιομηχανική παραγωγή.

Το ενδιαφέρον, σημείωσε, είναι πολύ μεγάλο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος να τους παραχωρηθεί γιατί αυτοί που τα ενοικίασαν δεν τα παραχωρούν.

Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας γιατί δεν τα παραχωρούν αφού δεν τα χρησιμοποιούν, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως στόχος είναι να τα πωλήσουν ή να τα ενοικιάσουν ώστε να κερδοσκοπήσουν, αφού οι ίδιοι πληρώνουν μόνο 5.000 ευρώ το χρόνο ενώ οι ίδιοι μπορούν να τα ενοικιάσουν προς 1.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, επεσήμανε, η κυβέρνηση δεν τα παραχώρησε για να υπενοικιάζονται, αλλά για να τα χρησιμοποιούν.

 

ΚΕΒΕ: Να γίνουν κρατικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου

Οπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας, το ΚΕΒΕ ετοιμάζει πρόταση η οποία θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο μήνα με την οποία θα εισηγείται, όπως όλες οι βιομηχανικές περιοχές γίνουν κρατικές εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και να αυτονομηθούν προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με την πρόταση η κάθε κρατική εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα φροντίζει για την είσπραξη των ενοικίων, την ασφάλεια, την εξέλιξή της, την περίφραξη της περιοχής, την καθαριότητα και θα αποφασίζει σε ποιους θα παραχωρηθεί άδεια και σε ποιους όχι. Σήμερα, όπως είπε, είναι κρατικά ακίνητα και ο μισθωτής πληρώνει ενοίκιο στο κράτος ωστόσο, τόνισε, οι διαδικασίες για την επιβολή του νόμου είναι πολύ χρονοβόρες αφού χρειάζονται δύο χρόνια το Υπουργείο Εμπορίου, τρία χρόνια η Γενική Εισαγγελία και άλλα τόσα το δικαστήριο.

 

Είναι αργά για τη μετακίνησή τους…

Οσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν από το γεγονός ότι δίπλα από τα υποστατικά παρασκευής τροφίμων υπάρχουν βαριές βιομηχανίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε ότι πλέον είναι αργά να μετακινηθούν βιομηχανίες οι οποίες λειτουργούν για χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς οι επενδύσεις τους για την ανέγερση του εργοστασίου και για τον εξοπλισμό στοίχισαν εκατομμύρια στον βιομήχανο.

 

Αναθεώρηση των συμβολαίων

Ενα άλλο ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Αγκαστινιώτης είναι τα ενοικιαστήρια συμβόλαια, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι με μακρινό ορίζοντα. Αίτημα των βιομηχάνων, είπε, είναι η αναθεώρηση του νόμου που διέπει τη μίσθωση κρατικών τεμαχίων με στόχο να επιτρέπεται η ανανέωσή τους σε επιπρόσθετες περιόδους των 33 ετών, με την προϋπόθεση πως ο μισθωτής συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία.

Σε επιστολή προς το Υπουργείο Εμπορίου, αναφέρει ότι σε ορισμένες βιομηχανικές περιοχές οι επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη δεύτερη περίοδο της ανανέωσης των συμβάσεών τους, γεγονός που περιορίζει τη μακροχρόνια διάρκεια της μίσθωσης. Οι μισθωτές, ανέφερε, έχουν επενδύσει αρκετά για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και επιθυμούν διασφάλιση του δικαιώματος της κληρονομικής διαδοχής τους.

Ο κ. Αγκαστινιώτης χαρακτηρίζει την πιο πάνω θέση απόλυτα σωστή και βάσιμη, εάν ως Κύπρος θέλουμε να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διατήρησης της ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Οπως εξήγησε, μια μίσθωση μακράς διάρκειας με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δημιουργεί ένα περιουσιακό στοιχείο που προκύπτει από το δικαίωμα του μισθωτή για τη χρήση μίσθωσης. Οσο η μίσθωση πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, άλλο τόσο μειώνεται και η αξία δημιουργώντας προβληματικούς ισολογισμούς για τις επιχειρήσεις. Ενα επιπρόσθετο πρόβλημα που δημιουργείται στις περιπτώσεις που η μίσθωση βρίσκεται κοντά στη λήξη της, ανέφερε, είναι ότι δεν γίνεται αποδεκτή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως ικανοποιητική υποθήκη για σκοπούς δανεισμού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Για επίλυση του προβλήματος το ΚΕΒΕ εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους μισθωτές να ανανεώνουν τις μισθώσεις τους διαρκούντων των τελευταίων 17 χρόνων πριν από τη λήξη της, αντί στα 7 χρόνια που ισχύει σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, είπε, δεν θα δημιουργούνται λογιστικά προβλήματα και οι μισθώσεις θα έχουν πάντα ικανοποιητική διάρκεια επιλύοντας έτσι το πιο πάνω πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση που να επιτρέπει την επέκταση των μισθώσεων πέραν των 99 χρόνων, ή τουλάχιστον για ακόμη 3 περιόδους, ώστε να μην παρουσιάζονται περιορισμοί στις περιόδους ανανέωσης των μισθώσεων.

Ο κ. Αγκαστινιώτης επανέλαβε πως τα πιο πάνω θα ισχύσουν μόνο στις περιπτώσεις που ο μισθωτής ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, όπως αυτές πηγάζουν από τη σύμβαση μίσθωσης που έχει υπογράψει με το Υπουργείο.

 

——————

Στο 8% η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου η προσφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι γύρω στο 8%, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα.

Ο θεσμός των βιομηχανικών περιοχών εισήχθηκε στην Κύπρο το 1966 με την ίδρυση της πρώτης βιομηχανικής περιοχής στη Μια Μηλιά. Σήμερα λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές 13 βιομηχανικές περιοχές οι οποίες καλύπτουν όλες τις πόλεις της Κύπρου και είναι: Στροβόλου, Εργατών, Κοκκινοτριμιθιάς, Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Φρενάρους, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Υψωνα, Πάφου (Μεσόγη), Πάφου (Αγία Βαρβάρα), Αραδίππου (πρώην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας).

————————————

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy