Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη!

Του Δρος Στέλιου Σοφόκλη*

Για εβδομάδες, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των κυπριακών, προβάλλουν καθημερινά στους τηλεθεατές τους δορυφορικές εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, συνοδευόμενες από φωτογραφίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που απεικονίζεται ως η κακιά πηγή των νέων εντάσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία, που φουντώνει από το 2014 και το πραξικόπημα στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, μπορεί να είναι δυνητικά ακόμη πιο απειλητικό από τον νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Εάν η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία γίνει —με λάθος υπολογισμό ή σχεδιασμό— ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Τον Μάρτιο του 2021, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια 125 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ, επικοινωνίες και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου για την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Αυτό το τελευταίο πακέτο φαίνεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΗΠΑ στις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας.

Το καλοκαίρι του 2021 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην Επιχείρηση Defender Europe 2021, μια σειρά μαμούθ στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιωτικές επιδρομές βομβαρδισμών σε απόσταση 12 μιλίων από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ρώσοι διπλωμάτες  προειδοποιούν ότι η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κινδυνεύει να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» ασφαλείας της Ρωσίας και τα γεγονότα επί τόπου υποστηρίζουν τις ανησυχίες τους:

  • Σκεφτείτε το γεγονός ότι από το 1990, το ΝΑΤΟ — το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει από τότε που ο ανταγωνιστής του, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έπαψε να υπάρχει το 1991 — έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά, μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία. Και από το 2009 επεκτάθηκε στα βαλκάνια κάνοντας μέλη του ΝΑΤΟ την Αλβανία την Κροατία το Μαυροβούνιο  και το 2020  η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
  • Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μεταφέρει τα όπλα μαζικής καταστροφής και του ΝΑΤΟ ακόμη πιο κοντά στην καρδιά της Ρωσίας.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ρωσία ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία και παρουσίασε μια λίστα με προτάσεις ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Wall Street Journal:

Οι προτάσεις που παραδόθηκαν στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας περιλαμβάνουν μια υπόσχεση για κάθε πλευρά να απέχει από δραστηριότητες που επηρεάζουν η μία την ασφάλεια της άλλης.

Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε συνομιλίες στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου 2022 σχετικά με τις νέες ρωσικές προτάσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας. Είναι επίσης ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη απορρίψει αρκετές από τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ότι και οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην τοποθετούν πυρηνικά όπλα εκτός της δικής τους επικράτειας.

Παρά αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες, ισχυρές θεσμικές και οικονομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ – το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, η Lockheed-Martin, η Boeing, η Raytheon Technologies, η General Dynamics, η Northrop Grumman και άλλοι – είναι πρόθυμοι για έναν νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, που θα παρείχε με απεριόριστες ευκαιρίες για κερδοφόρες συμβάσεις όπλων

Το Παγκύπριο Κίνημα Ειρήνης  πρέπει να δράσει και να δώσει το δικό του στίγμα ενάντια όλων αυτών των δυνάμεων που στόχο έχουν να σπρώξουν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής προς όφελος των δικών τους συμφέρονταν και αυτοί οι κύκλοι βρίσκονται στο τρίπτυχο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι μόνιμες ισχυρές δυνάμεις θα πρέπει να δεχτούν αντιπίεση από το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και από όλους όσοι νοιάζονται για να συνεχίσει να υπάρχει η ανθρωπότητα σε συνθήκες ειρήνης και κοινωνικής δημοκρατίας. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να πιέσουμε για άμεση αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κρίσης που δημιούργησε το ΝΑΤΟ. Πρέπει να απαιτήσουμε σθεναρά ότι:

  • Η συμφωνία Μινσκ ΙΙ χρησιμεύει ως πλαίσιο για μια μη βίαιη, διπλωματική λύση στην κρίση, στην οποία εμπλέκεται επίσης πλήρως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να παύσουν τις περιττές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πωλήσεων όπλων στην Ουκρανία και προτείνουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Οι απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα Ηνωμένα Έθνη και να υπόκεινται στις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα στοιχεία του διεθνούς δικαίου αντί για αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες από οποιοδήποτε κράτος ή περιφερειακό σχηματισμό.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πρέπει να εξασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην Κύπρο, και ταυτόχρονα να ενημερώνει τον κυπριακό λαό για τους κινδύνους που δημιουργούν οι στρατιωτικές ερωτοτροπίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη με της ΗΠΑ, το Ισραήλ και όλο το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  οδηγούν την Κύπρο , ένεκα και της γεωστρατιωτικής της θέσης όχι μόνο στο μάτι του κυκλώνα αλλά και στην πλήρη καταστροφή της. Ήδη η συνεχιζόμενη παρουσία πέραν των 35.000,00 κατοχικών στρατευμάτων από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η συνεχιζόμενη αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο είναι αρκετός κίνδυνος για τον λαό της Κύπρου.

* Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συµβουλίου Ειρήνης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy