Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις

FILE - A flare burns natural gas at an oil well Aug. 26, 2021, in Watford City, N.D. The Biden administration is delaying decisions on new federal oil and gas drilling and other energy-related actions after a federal court ruling blocked the way officials were calculating the real-world costs of climate change. (AP Photo/Matthew Brown, File)

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη, μια απειλή που είναι μαζί μας για πολλές δεκαετίες, μια απειλή που πολλοί επιστήμονες ανά την υφήλιο είχαν εντοπίσει και αναφέρει σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, οι έρευνες αυτές τυγχάνουν χλευασμού από αυτούς που θίγονται τα συμφέροντά τους. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν καταλαβαίνει από φτηνά συμφέροντα, πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους διαχωρισμούς. Δεν αποτελεί πλέον μια ονειροπόλο κατάσταση, όπως πολλοί προσπαθούσαν να την παρουσιάσουν. Παρ’ όλο που η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι κάποιοι έχουν υποστεί μεγαλύτερες και σοβαρότερες επιπτώσεις, δυσανάλογες από αυτές που «κανονικά» τους αναλογούν.

Πρόσφατη έρευνα που έχει δημοσιευθεί από τον ΟΗΕ σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπέμπει απέλπιδα μηνύματα για να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ αναφέρει ξεκάθαρα ότι η γεωργική παραγωγή είναι σε πλήρη απειλή, κάτι που θα επηρεάσει τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα των παραγόμενων τροφίμων. Επίσης, αναφέρει ότι σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, πιθανόν πολύ περισσότερες από ό,τι γνωρίζαμε ή υπολογίζαμε μέχρι τώρα. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι συγκεκριμένες περιοχές θα έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις, όπως π.χ. η Ασία η οποία έχει την τιμητική της, αφού τα επιστημονικά ευρήματα για τη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να χαρακτηρισθούν τουλάχιστον ανησυχητικά, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (Οκτώβριος 2021) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δίνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μεταξύ του 2030 και του 2050, η αύξηση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από ασθένειες και άλλους παράγοντες όπως είναι ο υποσιτισμός, η ελονοσία, η διάρροια, αλλά και το θερμικό στρες. Αν στον 21ο αιώνα έχουμε ασθένειες όπως είναι η ελονοσία και η διάρροια λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε σαν ανθρωπότητα έχουμε αποτύχει. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα παιδιά, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, θα αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού και καλεί τα κράτη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις επιπτώσεις, αφού αυτά είναι τα τελευταία που φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη.

Η συνεισφορά της Αφρικής στην κλιματική αλλαγή είναι μηδαμινή μπροστά στους ρύπους των ΗΠΑ και Κίνας

Η Αφρική, η ήπειρος η οποία φιλοξενεί ό,τι πιο ωραίο υπάρχει σε αυτό τον κόσμο, την άγρια ζωή στην καλύτερή της μορφή, αποτελεί ακόμα ένα από τα μεγάλα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου αυξάνονται κατακόρυφα, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της. Η συνεισφορά της Αφρικής στην κλιματική αλλαγή είναι μηδαμινή μπροστά στους ρύπους που εκπέμπουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις στην Αφρική είναι δυσανάλογα τεράστιες, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι πέραν του 33% των Αφρικανών ζουν πολύ κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, πέραν των 400 εκ. ζουν με $1,90. Με τέτοιο εισόδημα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτά τα 400 εκ. και σίγουρα πολύ περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στα πλέον βασικά, δηλαδή νερό, κανονική σίτιση, ηλεκτρισμό, ακόμα και στην εκπαίδευση. Είναι λογικό να βλέπουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την Ευρώπη να αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό.

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και παράλληλα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, έχει συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην ανάπτυξη της κλιματικής αλλαγής. Οπότε και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι εκτός από αυτή την αρνητική κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας, από το 1986 μέχρι το 2007, η Κίνα έχει ζήσει 27 θερμούς χειμώνες. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κίνα μέχρι το τέλος του αιώνα μας θα αυξηθεί κατά 3,5 βαθμούς, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό περιβάλλον. Η χώρα έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού αντιλαμβάνεται ότι πιθανή αύξηση κατά 3,5 βαθμούς θα αποτελούσε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, αλλά και της ύπαρξης της χώρας. Δεδομένης και της συμβολής της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοια προβλήματα με το αντίπαλο δέος στην Οικονομία, δηλαδή την Κίνα. Από το 1901 μέχρι και σήμερα η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό. Φυσικά αυτό μπορεί να μην ακούγεται ανησυχητικό, αλλά δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψιν τις προβλέψεις, οι οποίες αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς. Η αύξηση αυτή αποτελεί μια τεράστια απειλή για την ποιότητα ζωής στη χώρα, αφού μπορεί να είναι μικρότερη από αυτήν της Κίνας, αλλά θα οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής και υγείας του πληθυσμού της χώρας.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, απλά ευχόμαστε να μην υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση με τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο στη συγκεκριμένη στιγμή. Δυστυχώς, τα οικονομικά συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy