Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά είχαμε επισημάνει από αυτή τη στήλη ότι, σαν αποτέλεσμα, θα επέρχονταν ουσιαστικές αλλαγές σ’ αυτό που ξέραμε (και συνηθίσαμε) γύρω από το Κυπριακό, δηλαδή τις συνομιλίες.

Το πλάνο β της Τουρκίας, η εγκατάλειψη των παραμέτρων του ΟΗΕ για τη λύση και γενικά η αποστροφή από τη συμφωνημένη λύση ΔΔΟ, θα ήταν το συνεπακόλουθο εκείνου του ναυαγίου. Και ιδού μια παράπλευρη απώλεια όπως σημειώθηκε στις «εκλογές» της περασμένης Κυριακής στην τ/κ κοινότητα: οι δυνάμεις που αντιτάσσονται στη λύση και εργάζονται υπέρ των δύο κρατών κέρδισαν, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ η προοπτική της λύσης.


Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει τεράστια σημασία η ανάδειξη του Σταύρου Μαλά στην προεδρία της Δημοκρατίας, σαν του ανθρώπου που θα αναζωογονήσει τις ελπίδες του λαού μας για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό. Διαφορετικά θα αποχαιρετήσουμε σιγά-σιγά την όποια προοπτική λύσης, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η διχοτόμηση με όλα τα επιβλαβή κατάλοιπά της.