Η κοινωνία καταρρέει και η κυβέρνηση ζει στον κόσμο της

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ενόχλησαν για άλλη μια φορά χθες το Προεδρικό. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνου κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι «με αφορισμούς μηδενίζει τις πολυεπίπεδες προσπάθειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων». Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι «οι αυξήσεις προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την παγκόσμια αναταραχή και επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες ανά το παγκόσμιο».

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ αφορούν την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα για να υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή των πετρελαιοειδών, τη μείωση του Φ.Π.Α. στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, για όση περίοδο επικρατούν οι έκτακτες συνθήκες στην αγορά με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ποιες από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ θεωρούνται από την κυβέρνηση ως «αφορισμοί»; Και πότε επιτέλους θα σταματήσει η καραμέλα ότι για όλα φταίνε οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μόνο;

Η ακρίβεια στην Κύπρο ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός δεν έφτασε στο 7,1% εν μία νυκτί. Οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό κατά 31,91% και στα πετρελαιοειδή κατά 27,31% (στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας) δεν επιβλήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιβλήθηκαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Μάλιστα τον τελευταίο μήνα οι τιμές των πετρελαιοειδών στην ΕΕ μειώθηκαν μέχρι 33,5 σεντ το λίτρο, αλλά στην Κύπρο αυξήθηκαν μέχρι 31,1 σεντ (στοιχεία Υπηρεσίας Καταναλωτών). Όχι λόγω του πολέμου, αλλά λόγω της ανυπαρξίας ελέγχου από την κυβέρνηση. Επίσης, οι αυξήσεις μέχρι 40% στα υλικά οικοδομής δεν επιβλήθηκαν εν μία νυκτί. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιβλήθηκαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση αντί να ρίχνει ατάκες και να προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθεί επί των προτάσεων του ΑΚΕΛ. Να πει ξεκάθαρα με ποιες συμφωνεί και με ποιες διαφωνεί. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί των προτάσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για στήριξη των εργαζομένων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί στην Κύπρο είναι 40% πιο χαμηλοί από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης. Που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι πιο ευάλωτοι στην ακρίβεια, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αναλύει την παγκόσμια οικονομία, ας απαντήσει γιατί δεν εφαρμόζει τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ για στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κοινωνία καταρρέει και η κυβέρνηση ζει στον κόσμο της. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.