Η κοινωνική πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες-Μεταφέρει πόρους από τους φτωχούς στους φτωχότερους

Τα στοιχεία που κατά διαστήματα ζητούνται για την εξέταση αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων τις περισσότερες φορές είναι αδικαιολόγητα, ενώ είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την εξαγγελία του ΕΕΕ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ως μια «επαναστατική αλλαγή» στην κοινωνική πολιτική, δεν μπόρεσε να απαντήσει στις αυξημένες ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Οι αλλαγές στα κριτήρια του Νόμου για το Δημόσιο Βοήθημα δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρόκειται στην ουσία για μετονομασία του. Τα 480 ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν επίδομα αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά το ελάχιστο όριο επιβίωσης, το οποίο στην ουσία αντιπροσωπεύει την αναπροσαρμογή του δημοσίου βοηθήματος.

Τα στοιχεία που κατά διαστήματα ζητούνται για την εξέταση αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων τις περισσότερες φορές είναι αδικαιολόγητα, ενώ είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας

Του Γιάννη Κακαρή

Όταν μια κυβέρνηση δεν θέλει να ασκεί κοινωνική πολιτική ή θέλει να μειώσει τη στήριξη που παρέχει στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, τότε μπορεί να το πράξει με έναν περίτεχνο τρόπο που να μη δημιουργήσει κοινωνικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό. Αυτό που έχει να κάνει είναι να θέσει τέτοια κριτήρια, που να αποτρέπει μεγάλη μερίδα του κόσμου από το να είναι δικαιούχος (παρά το ότι χρήζει βοήθειας), να καταστήσει το δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες μη προσβάσιμο, να επιβραδύνει τις διαδικασίες και να αυξήσει τη γραφειοκρατία.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχει υλοποιήσει στο ακέραιο όλα τα πιο πάνω και αυτό αποδεικνύεται από τις διαδικασίες και τα κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και την πρόσβαση των δικαιούχων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τα προβλήματα να διογκώνονται και τους αρμόδιους υπουργούς να μην ενδιαφέρονται για επίλυσή τους. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση -και αυτό πράττει στην πραγματικότητα- είναι να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα ζητήματα και να εξαγγέλλει διαρκώς τις πολιτικές της, φορώντας τους έναν άλλο μανδύα. Στην ουσία όμως δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό, ούτε ανταποκρίνεται η κοινωνική πολιτική στις ανάγκες των καιρών.

Προβληματικά κριτήρια και εξευτελιστικές διαδικασίες

Σε δηλώσεις της στη «Χαραυγή» η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα επιδόματα «είναι απρόσιτη στον πολίτη και υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία, αφού δεν απαντούν τα τηλέφωνα». Πρόσθεσε ότι «ενώ διαφημίστηκε πως το ΕΕΕ είναι αυτό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, στην πράξη αποδεικνύεται ότι τα κριτήρια που βάζει ο νόμος είναι προβληματικά και οι διαδικασίες είναι εξευτελιστικές».

Όπως εκτιμά η ΠΕΟ, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την εξαγγελία του από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως μια επαναστατική αλλαγή στην κοινωνική πολιτική, το ΕΕΕ δεν μπόρεσε να απαντήσει στις αυξημένες ανάγκες που έχει η κοινωνία. Εξηγώντας, αναφέρει ότι «οι αλλαγές στα κριτήρια του Νόμου για το Δημόσιο Βοήθημα δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρόκειται στην ουσία για μετονομασία του. Τα 480 ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν επίδομα αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά το ελάχιστο όριο επιβίωσης, το οποίο στην ουσία αντιπροσωπεύει την αναπροσαρμογή του δημοσίου βοηθήματος».

Το EEE δεν ανταποκρίνεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, αφού τα περιοριστικά κριτήρια που τέθηκαν, όπως αυτό της περιουσίας, αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων να καταστούν δικαιούχοι. Η ΠΕΟ είχε εισηγηθεί ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους να μην ισχύσει το κριτήριο της περιουσίας, τουλάχιστον μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Επίσης, σημείωσε το τραγικό κριτήριο πως όταν μια οικογένεια χωρίς εισοδήματα υποβάλει αίτηση για ΕΕΕ, θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας όλοι όσοι είναι μέχρι 28 χρονών, ανεξάρτητα αν διαμένουν μαζί.

Η νομοθεσία για το ΕΕΕ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία. Έχοντας ως αφετηρία την αρχή ότι το κόστος της αναπηρίας δεν πρέπει να το πληρώνει το άτομο και η οικογένειά του αλλά συλλογικά η κοινωνία, προτείνουμε οι πολιτικές οικονομικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία να εξειδικευτούν σε ειδική νομοθεσία και όχι στα πλαίσια του νόμου για το ΕΕΕ.

Η Σ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως «είναι φανερό ότι αυτοί που τελικά επωφελούνται από το ΕΕΕ είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα ζημιώσουν από την εφαρμογή του. Το ΕΕΕ, όπως λειτούργησε, ουσιαστικά ήταν μέσο για μεταφορά πόρων από τους φτωχούς στους φτωχότερους».

ΕΚΥΣΥ: Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και η αντίδραση θα είναι δυναμική

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, εξέφρασε την αγανάκτηση των συνταξιούχων, καθώς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενώ παρά τις αλλεπάλληλες φορές που αποτάθηκαν στην Υπουργό Εργασίας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και η αντίδραση των συνταξιούχων σύντομα θα φανεί και με δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση για την επίλυση προβλημάτων που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων».

Ο Κώστας Σκαρπάρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που κατά προτεραιότητα η Οργάνωση απαιτεί την επίλυσή τους, τα οποία είναι ως εξής:

•Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

•Τροποποίηση της Νομοθεσίας για να παρέχεται το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους.

•Να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο επίσης και τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι χαμηλοσυνταξιούχοι και εκκρεμεί ακόμα η εξέταση και διευθέτησή τους, παρόλες τις υποσχέσεις της Υπουργού Εργασίας από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Όπως σημείωσε, παραμένουν στοιβαγμένες στα γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020 και ιδιαίτερα στο τέλος της χρονιάς αυτής.

Αναπάντητες κλήσεις παντού

Ένα ακόμη εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ούτε και μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα ζητήματα που παρουσιάζονται ή να ζητήσουν διευκρινίσεις για οτιδήποτε. Η ΕΚΥΣΥ θεωρεί εντελώς απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά και την απροθυμία της κυβέρνησης να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Ζητούνται αδικαιολόγητα στοιχεία για αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που κατά διαστήματα ζητούνται για την εξέταση αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων, η ΕΚΥΣΥ θεωρεί ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητα.

Ο Κ. Σκαρπάρης διερωτήθηκε γιατί η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων να ζητά πρόσθετα στοιχεία, τα οποία δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Ως παραδείγματα ανέφερε ότι ζητείται ασφαλιστικός λογαριασμός από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ενώ η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων μπορεί να τον εξασφαλίσει απευθείας μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, ζητούνται ιστορικό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών για 2 χρόνια, ενώ με βάση τους κανονισμούς απαιτείται μόνο για τους τελευταίους 12 μήνες. Άλλωστε, σημειώνει, το υπουργείο έχει εξουσιοδότηση για πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και μπορεί να πάρει οποιαδήποτε στοιχεία. Ακόμη, ζητούν από μόνιμους κατοίκους της Κύπρου που δεν εργάστηκαν στο εξωτερικό βεβαίωση από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας για τυχόν σύνταξη εξωτερικού. Ταυτόχρονα, πρόβλημα παρουσιάζεται και για άτομα που βρίσκονται σε διάσταση και δεν έχουν πάρει επίσημα διαζύγιο.

Η ΕΚΥΣΥ καλεί την υπουργό να επανεξετάσει τη διαδικασία που δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους και πρόσθετη νέα καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.