Η Κομισιόν προτείνει αλλαγές με στόχο τη διαφάνεια

Νέους κανόνες με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία κατά τις διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο να φέρει τα κράτη μέλη και τους υπουργούς του Συμβουλίου της ΕΕ “προ των ευθυνών τους”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε ευθέως τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως “καρπώνονται για δικές τους όλες τις επιτυχίες και κατηγορούν τις Βρυξέλλες για όλες τις αποτυχίες τους”, παρότι οι ίδιες πάντοτε είναι υπεύθυνες για τις αποφάσεις, έδωσε την εντολή στις κοινοτικές υπηρεσίες να προτείνουν νέους κανόνες για τη λεγόμενη επιτροπολογία, ώστε οι θέσεις των κρατών μελών στα συμβούλια να βρίσκουν το δρόμο προς τη δημοσιότητα.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε δηλώσει τότε “όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ τους αν θα απαγορεύσουν ή όχι τη χρήση γλυφοσάτης στα ζιζανιοκτόνα, δεν είναι σωστό να υποχρεώνεται η Κομισιόν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση. Συνεπώς, θα αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες”.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων κατά συνέπεια ζήτησε την τροποποίηση του κανονισμού επιτροπολογίας με τέσσερις τρόπους:

  1. Mε την τροποποίηση των κανόνων ψηφοφορίας στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας επιτροπολογίας (επιτροπή προσφυγών), έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ψήφοι υπέρ ή κατά μιας πράξης· με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι αποχές καθώς και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιτροπή επιτροπολογίας αδυνατεί να λάβει θέση, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να υποχρεούται να ενεργήσει χωρίς σαφή εντολή από τα κράτη μέλη·
  2. Με την εμπλοκή των υπουργών των κρατών μελών, έτσι ώστε να παρέχεται στην Κομισιόν το δικαίωμα να προβαίνει σε δεύτερη παραπομπή στην επιτροπή προσφυγών σε υπουργικό επίπεδο, σε περίπτωση που δεν λαμβάνουν θέση οι εθνικοί εμπειρογνώμονες· με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι οι ευαίσθητες αποφάσεις θα συζητούνται στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο·
  3. Αυξημένη διαφάνεια της ψηφοφορίας στην επιτροπή προσφυγών, μέσω της δημοσιοποίησης των ψήφων των εκπροσώπων των κρατών μελών·
  4. Διασφάλιση πολιτικής συνεισφοράς, έτσι ώστε να παρέχεται στην Κομισιόν το δικαίωμα να παραπέμπει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών για γνωμοδότηση σε περίπτωση που η επιτροπή προσφυγών αδυνατεί να λάβει θέση.

Ορισμένες υποθέσεις, ευαίσθητες ή μεγάλου ενδιαφέροντος, τα τελευταία χρόνια τα κράτη μέλη δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν στην αναγκαία πλειοψηφία, είτε υπέρ είτε κατά ορισμένων σχεδίων νομοθετικών πράξεων, με αποτέλεσμα τη μη διατύπωση γνώμης. Στις περιπτώσεις αυτές, η ευθύνη της λήψης μιας τελικής απόφασης βαρύνει την Κομισιόν, η οποία υποχρεούται να λάβει απόφαση χωρίς τη σαφή πολιτική υποστήριξη εκ μέρους των κρατών μελών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.