Η Κομισιόν ξεσκονίζει τις απαντήσεις της κυβέρνησης για τα “χρυσά διαβατήρια”

Μ. Σχοινάς: Δεν εισακούστηκαν τα μηνύματά μας από την Κύπρο για τα διαβατήρια


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Σαφείς επικρίσεις για τη διαχείριση των «χρυσών» διαβατηρίων άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι είναι σε εξέλιξη η ανάλυση των απαντήσεων που έλαβε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη διαχείριση των «χρυσών» διαβατηρίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Η Κομισιόν διευκρίνισε χθες από το επίσημο βήμα της ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση της επικοινωνίας με το κράτος-μέλος, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Δικαιοσύνης, Κρίστιαν Γουίγκαντ, ανέφερε ότι «η ευρωπαϊκή υπηκοότητα, οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση». Έχουμε, είπε, επιχειρηματολογήσει βάσει νόμου για τις αλλαγές που αναμένουμε από την Κύπρο, καθώς και τη Μάλτα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι παραινέσεις της Επιτροπής για αλλαγές στο Επενδυτικό Πρόγραμμα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα έτσι ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο της ενεργοποίησης τής εν εξελίξει διαδικασίας επί παραβάσει.

Κατά τη συνέντευξή του με Κύπριους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος Σχοινάς υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Κομισιόν σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του ΚΕΠ, που επιτεύχθηκε λόγω πιέσεών της, ήταν ορθός για την Ευρώπη.

Όταν από κάποια στιγμή και μετά η εφαρμογή του ΚΕΠ γιγαντώθηκε, δήλωσε ο κοινοτικός αντιπρόεδρος κι έθεσε πολλά θέματα κανόνων δικαίου, η Επιτροπή έπρεπε να παρέμβει.

Όταν η Κύπρος έβγαινε από το μνημόνιο και τις οικονομικές δυσκολίες, υπήρχε κάποιου είδους «περιθώριο για επενδύσεις», σημείωσε για να προσθέσει ότι  από τη στιγμή που η Κύπρος έφτασε κατά την πορεία του χρόνου στο σημείο της επαναφοράς, το πρόγραμμα εξετράπη. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι είναι προς το κοινό όφελος της Κύπρου και της ΕΕ να διευθετηθεί το θέμα μέσα από την εν εξελίξει διαδικασία.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση διαβίβασε την απάντησή της στις αρχές Αυγούστου. Η Επιτροπή, όπως είχε δηλώσει και ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε θα αποδεχτεί τη θέση της Κύπρου, είτε θα φτάσει ως το Δικαστήριο της ΕΕ.

Κώστας Κωνσταντίνου, Βρυξέλλες

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.