Η κορυφή του παγόβουνου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Της Ελένης Μαύρου 

«Μόνο η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται να είναι τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται», είχε πει ο τέως γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κάπου στα τέλη του 2014.


Διερωτώμαι τι πρέπει να λέμε σήμερα με όσα μεσολάβησαν.

Όπως, για να είμαι ειλικρινής, διερωτώμαι πού ήσαν όλοι τούτοι που σήμερα εξανίστανται από τις αποκαλύψεις, όταν οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες, και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, πλήθαιναν τα τελευταία χρόνια.

Θυμάστε ότι, «εντελώς τυχαία», αφού πολιτογραφήθηκε όλο το σόι Σαουδάραβα μεγιστάνα, ο Πρόεδρος ταξίδεψε οικογενειακώς δωρεάν με το πολυτελές ιδιωτικό του τζετ για διακοπές στις Σεϊχέλλες;


Θυμάστε ότι είναι ο Πρόεδρος και υπουργοί του που ενέκριναν αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλλαν τα γραφεία που συνδέονται με τους ίδιους;

Θυμάστε ακόμα το Troika Laundromat που εμπλέκει σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης;

Θυμάστε ότι υποθέσεις παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας εκατομμυρίων στην πράξη κουκουλώθηκαν;


Θυμάστε τις καταγγελίες για προνομιακή ενημέρωση συγγενών και φίλων του Προέδρου προς αποφυγή του κουρέματος;

Τη διαπλοκή του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του Προέδρου με τη διαδικασία ξεπουλήματος των Κυπριακών Αερογραμμών;

Όλα τα πιο πάνω έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Αναστασιάδη.


Για ποιο από όλα αυτά (και πολλά άλλα) τιμωρήθηκαν οι ένοχοι; Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων προέκυψε από τις σκανδαλώδεις αποφάσεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Και εδώ είναι που πρέπει να εστιάσουμε -στη ρίζα του προβλήματος.

Η αρχή έγινε μόλις ένα μήνα μετά που πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το λεγόμενο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ξεχείλωσε και γέμισε τρύπες.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μαζικές και ανεξέλεγκτες πολιτογραφήσεις. Ακόμα και όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31 Ιουλίου 2020, ο ΔΗΣΥ κίνησε γη και ουρανό για να συντηρηθεί ένα διεφθαρμένο πρόγραμμα «αρπαχτής». Τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίας της Βουλής είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά. Εκείνη η συνεδρία αποκαλύπτει ακόμα ξεκάθαρα γιατί είναι παντελώς αβάσιμος -αν όχι αλλότριων κινήτρων- ο επιμερισμός ευθυνών για το σκάνδαλο των διαβατηρίων σε ολόκληρη τη Βουλή.


Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως ήταν οι δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή. Για χρόνια τώρα ο Ν. Αναστασιάδης δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Και τώρα παραδέχεται ότι έγιναν «λάθη»!

Τα οποία όμως «δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση»!

Για χρόνια τώρα ο Ν. Αναστασιάδης δεν διάβαζε τις Εκθέσεις για το ρεκόρ στη διαφθορά που κατέγραψε η Κύπρος από τη μέρα που ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία. Και τώρα εξαγγέλλει πρωτοβουλίες που «θα επανορθώσουν μια κακή εικόνα που εκπέμψαμε»! Η διαφθορά δεν είναι βέβαια φαινόμενο μόνο των τελευταίων χρόνων.


Η διαφορά είναι ότι τώρα οι φορείς της διαφθοράς έχουν πλάτες στα ψηλά δώματα της εξουσίας. Χρειάζονται λοιπόν αποφασιστικές νομοθετικές και θεσμικές τομές που θα ενισχύουν τον έλεγχο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους, των θεσμών, των ιδιωτικών συμφερόντων. Χρειάζονται όμως και αντιστάσεις από την κοινωνία.

Και ο εύκολος αφορισμός «όλοι το ίδιο είναι» και «δεν βαριέσαι η πολιτική είναι βρομιά» λειτουργά ως άλλοθι για τη μη ανάληψη ευθύνης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.