Η κρίση χτύπησε περισσότερο τις γυναίκες

Έλα στο Google News

Πολλές σταμάτησαν να αναζητούν εργασία επειδή απογοητεύτηκαν

 

Η κρίση του κορονοϊού χτύπησε περισσότερο τις γυναίκες, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με στοιχεία για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020 σημειώθηκε σημαντική μείωση στην αναμενόμενη διάρκεια του επαγγελματικού βίου των γυναικών. Συγκεκριμένα στους άνδρες η διάρκεια του επαγγελματικού βίου αυξήθηκε στα 40,7 έτη, σε σύγκριση με 40,4 έτη τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αντίθετα στις γυναίκες μειώθηκε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αφού ανήλθε στα 33,6 έτη σε σύγκριση με 34,4 έτη τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή στους άνδρες η αναμενόμενη διάρκεια του επαγγελματικού βίου αυξήθηκε κατά 0,3 έτη, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε κατά 0,8 έτη.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η μείωση στην αναμενόμενη διάρκεια του επαγγελματικού βίου σχετίζεται με τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού. Και αυτό επειδή ορισμένα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να ήταν διαθέσιμα για εργασία σταμάτησαν να αναζητούν δουλειά, λόγω των χαμηλών προσδοκιών που διαμορφώθηκαν στην αγορά (σ.σ.: κυρίως λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας).

Χάσμα ανδρών και γυναικών

Σημειώνεται ότι η μείωση στην αναμενόμενη διάρκεια του επαγγελματικού βίου οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος με τους άνδρες. Συγκεκριμένα, το 2020 το χάσμα ανήλθε στα 7,1 έτη, σε σύγκριση με 6 έτη τον προηγούμενο χρόνο.

Αντίθετα, στην ΕΕ οι επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού ήταν πιο ισορροπημένες, αφού η αναμενόμενη διάρκεια του επαγγελματικού βίου στους άνδρες μειώθηκε στα 38 έτη, σε σύγκριση με 38,3 έτη τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε στα 33,2 έτη, σε σύγκριση με 33,4 έτη τον προηγούμενο χρόνο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.