Η κρίση θα τραβήξει σε βάθος και θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ έχει διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις κατά 6%, και την ίδια ώρα μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη κατά 7% λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική αξία των μισθών είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια ώρα, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει. Όταν οι τιμές των πρώτων υλών, όπως είναι τα καύσιμα, ο ηλεκτρισμός, τα σιτηρά αυξάνονται, τότε ακολουθούν αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων.

Απαιτείται νοικοκυρεμένη και κοινωνικά ευαίσθητη οικονομική πολιτική, αλλά αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί να την εφαρμόσει. Απαιτούνται μέτρα οριζόντια αλλά και στοχευμένα.

Οι επιχειρήσεις ζητούν στήριξη από το κράτος και καλά κάνουν. Την ίδια, όμως, ώρα δεν μπορεί αυτή η στήριξη να είναι χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις και να αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Δεν μπορεί να συζητείται η κατάργηση ή το πάγωμα της ΑΤΑ, ενός θεσμού που αναπληρώνει σε κάποιο βαθμό την αγοραστική αξία των μισθών. Επίσης, η ρύθμιση του κατώτατου μισθού και γενικά των μισθών μέσω συλλογικών συμβάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, είναι αναγκαία.

Οι επιχειρηματίες ζητούν δανειοδότηση με κρατικές εγγυήσεις, αλλά θέλουν να αφαιρεθεί ο όρος να μην απολύουν εργαζόμενους. Δεν θα υπήρχε νόημα να δίνονται κρατικές εγγυήσεις στις επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Επομένως, ο επιχειρηματικός κόσμος σωστά ζητά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να είναι σε αντιδιαστολή και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μπορούν να δοθούν υπό όρους και προϋποθέσεις φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις και να στηριχθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Να μειωθούν φόροι στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Να μειωθούν ταρίφες και τέλη σε λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων. Να επιδοτηθούν οι τιμές των ζωοτροφών και να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός τομέας.

Είναι λοιπόν σημαντικό ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ λόγων των ιδεολογικών της αγκυλώσεων, αφού εξυπηρετεί και εξυπηρετείται από το μεγάλο κεφάλαιο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.