Η κυπριακή διάλεκτος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυπριακή διάλεκτος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διάλεξη για την κυπριακή διαλεκτο στο  Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία από τον Πέτρο Καρατσαρέα.

Ο Πέτρος Καρατσαρέας διδάσκει Αγγλική Γλώσσα και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Westminster, κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Όπως αναφέρουν οι οργανωτές: “Η κυπριακή διάλεκτος ομιλείται για περισσότερο από έναν αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς από μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων της Διασποράς.

Σε αυτή τη διάλεξη, περιγράφεται η κυπριακή διάλεκτος όπως έχει διατηρηθεί στο Λονδίνο παρουσιάζοντας ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της και εξετάζονται ενδιαφέρουσες κοινωνιογλωσσικές πτυχές της στο ευρύτερο γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζονται παλαιότερα βασιλεκτικά (‘χωρκάτικα’) χαρακτηριστικά που τείνουν να ισοπεδωθούν στην Κύπρο αλλά επιβιώνουν στην κυπριακή διάλεκτο του Λονδίνου, ακρολεκτικά (‘καλαμαρίστικα’) χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται αρκετά στο Λονδίνο ακόμη και σε περιστάσεις ανεπίσημης επικοινωνίας, καθώς και φαινόμενα, τόσο λεξικά όσο και γραμματικά που αποδίδονται στη γλωσσική επαφή της κυπριακής διαλέκτου με τα αγγλικά.

Όσον αφορά τις κοινωνιογλωσσικές πτυχές, επικεντρώνεται στη μετάδοση της κυπριακής διαλέκτου στο Λονδίνο από γενιά σε γενιά και αναλύονται τρεις κύριοι παράγοντες που απειλούν τη διατήρηση της στη Διασπορά: το γεγονός ότι αποτελεί μειονοτική γλώσσα σε σχέση με τα Αγγλικά, το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει το κύρος και το ορατό γόητρο που απολαμβάνει η Νέα Ελληνική, καθώς και το γεγονός ότι διαφέρει από την κυπριακή διάλεκτο όπως ομιλείται σήμερα στην Κύπρο.

Διαπραγματεύεται επίσης τα είδη της στήριξης που πρέπει να λάβει η κυπριακή διάλεκτος του Λονδίνου τόσο σε τοπικό επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου όσο και σε διεθνικό επίπεδο από την Κύπρο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τη διαγενεακή της μετάδοση και τη ζωτικότητά της ως αναπόσπαστου μέρους του πολυγλωσσικού πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του Λονδίνου.”

 

Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία

Η διαλεξη θα δοθεί στα αγγλικά
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected] / +357 22 300 99

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy