Η κυπριακή κοινωνία έχει υποχρεώσεις απέναντι στους συνταξιούχους

Του Κώστα Σκαρπάρη*

Η Παγκόσµια Ηµέρα των Ηλικιωµένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ το 1990 για να αποτίνει τον οφειλόµενο φόρο τιµής στους ηλικιωµένους, αλλά και να επισηµαίνει τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Λαµβάνοντας υπόψιν τις αρχές που όρισε οι οποίες στοχεύουν στο να δοθεί προτεραιότητα από όλες τις κυβερνήσεις για µια αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωµένων, η ΕΚΥΣΥ, η οποία ιδρύθηκε το 1973, έχει στις προτεραιότητές της τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των ηλικιωµένων.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας συνέβαλαν και συνεχίζουν να συµβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη αφού παίζουν ένα σηµαντικό ρόλο, µέσω του εθελοντικού έργου τους, της µετάδοσης των εµπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, της φροντίδας των εγγονιών τους κ.α.

Ως κυπριακή κοινωνία έχουµε υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι µε τους αγώνες τους άλλαξαν ριζικά τη ζωή στη χώρα µας. Ένα από τα πολλά παραδείγµατα είναι η κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι το 1957 στην Κύπρο δεν υπήρχε κανένα σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης. Οι άνθρωποι αυτοί υποχρέωσαν µε τους αγώνες τους την αποικιακή κυβέρνηση να εφαρµόσει το πρώτο σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων στις 7 Ιανουαρίου 1957 και να δοθούν οι πρώτες συντάξεις το 1960 µε 5 λίρες και 700 µιλς. Οι αγώνες βεβαίως άρχισαν προηγουµένως µε τους αγώνες της ΠΕΟ το 1944 και το 1948 και την ίδρυση των Συντεχνιακών ΕΤΚΑ (Επαρχιακών Ταµείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων) τα οποία πρόσφεραν υπηρεσίες στον τοµέα της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης.

Γι’ αυτό ως κοινωνία έχουµε πολλαπλή υποχρέωση όχι µόνο ως εκτίµηση για τη συνεχιζόµενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι σε µια οµάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγµάτων όλο και πιο αδύναµοι και οφείλουµε να µεριµνούµε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Τα άτοµα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασµό. Σεβασµό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. ∆ικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή και έγκαιρη ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη. ∆ικαιούνται να νιώθουν ασφάλεια. ∆ικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να µπορούν µε ελπίδα να βλέπουν την επόµενη µέρα χωρίς άγχος και για να µη νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Οι συνταξιούχοι είναι η µεγαλύτερη κοινωνική οµάδα µε ιδιαίτερα προβλήµατα, αλλά και µε µια δυναµική και εµπειρία στον τοµέα της οργανωµένης πάλης την οποία η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ αξιοποιούν σε όλους τους τοµείς προς όφελος των ηλικιωµένων.

Οι συνταξιούχοι για να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες χρειάζεται να έχουν διαρκή συµµετοχή σε κοινωνικά, οικονοµικά, πολιτιστικά, πνευµατικά δρώµενα που αφορούν τον πολίτη. Μπορούν να παραµείνουν ενεργοί συνεισφέροντας στις οικογένειές τους, τους συναδέλφους τους, στην τοπική κοινωνία, στη συνδικαλιστική τους οργάνωση και στη χώρα τους. Η ενεργός γήρανση αποσκοπεί στην παράταση του υγιούς προσδόκιµου ζωής και της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους καθώς µεγαλώνουν.

Αυτήν την περίοδο η οργάνωσή µας πραγµατοποίησε µε την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου και µε βάση αποφάσεις της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων στην οποία η ΕΚΥΣΥ είναι µέλος, συνέδρια και συµβολικές εκδηλώσεις διαµαρτυρίας σε όλη την Κύπρο εξετάζοντας τα πολλά και σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι συνταξιούχοι εδώ και χρόνια και ενηµερώνοντας για τα διαβήµατα που κάνει συνεχώς η Οργάνωση τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας όσο και στο Υπουργείο Υγείας για επίλυσή τους.

Εκτιµούµε την πρόσφατη βελτίωση που έγινε, ένεκα των αγώνων των σηµερινών συνταξιούχων, στο Σχέδιο Ενίσχυσης των Χαµηλοσυνταξιούχων, ωστόσο χιλιάδες συνταξιούχοι συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν πρόβληµα επιβίωσης. Γι’ αυτό δεν έχουµε άλλη επιλογή από το να προγραµµατίσουµε και άλλα µέτρα σε µια προσπάθεια πίεσης για την προώθηση αιτηµάτων, όπως είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η βελτίωση της νοµοθεσίας για δικαίωµα σε σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους, η αντιµετώπιση των αδικαιολόγητα µεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων του Ταµείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υπηρεσίας διαχείρισης επιδοµάτων πρόνοιας.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ επιµένει σε συζήτηση µε τον Υπουργό Υγείας των προβληµάτων που δηµιουργούνται µε το υψηλό κόστος των φαρµάκων µέσω του ΓεΣΥ αφού πολλά φάρµακα δεν καλύπτονται. Επίσης, ζητά τη λήψη µέτρων από την κυβέρνηση για έλεγχο των τιµών και παραχώρηση αντισταθµιστικών παροχών για αντιµετώπιση των σοβαρών προβληµάτων που έχουν δηµιουργηθεί από την ακρίβεια, η οποία έχει γονατίσει τα νοικοκυριά των συνταξιούχων.

*Γενικός Γραµµατέας ΕΚΥΣΥ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy