Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχουν ως σλόγκαν το «Τίμιο Παιχνίδι» ή «Fair Play». Άπαντες παραπέμπουν, επίσης, στην ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αξίες που την διέπουν. Αυτά ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο, πράγμα πολύ εύκολο από τη στιγμή που τα λόγια και τα ευχολόγια παραμένουν αφορολόγητο είδος.

Διότι στην πράξη οι περισσότεροι εφαρμόζουν ακριβώς το αντίθετο, χρησιμοποιώντας όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Είναι πολλά τα λεφτά που διακινούνται στην ποδοσφαιρική βιομηχανία και δυστυχώς το κέρδος αποτελεί πρώτιστο στόχο για πολλούς. Όσο για το «Τίμιο Παιχνίδι» ουσιαστικά δεν τους καίγεται καρφί και θυσιάζεται στον βωμό της κερδοσκοπίας μέσω του ποδοσφαίρου. 


Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα που ισχύει σε όλο τον πλανήτη. Τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν είναι πολλά και η διαφθορά που μαστίζει τον «βασιλιά των σπορ» μεγάλη ακόμα και στα πιο ψηλά του δώματα. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο νησί μας, παρά την αδυναμία διαλεύκανσης των υποθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου, πάντως, είναι αδιαμφισβήτητη και καθολικά παραδεκτή, πράγμα που επισημάνθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να μην ξεχνιόμαστε…

Αυτή είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να παραβλεφθεί σε σχέση με τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το μέλλον των εγχώριων διοργανώσεων λόγω της αναστάτωσης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. Διότι από κάποιες τοποθετήσεις προκύπτει ένα εύκολο ερώτημα: Θα εφαρμοστεί, άραγε, το «Τίμιο Παιχνίδι», ή μήπως θα… πρυτανεύσει η κυπριακή μπαμπεσιά;

Για όσους απορούν σημειώνω απλώς ότι, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε άποψη για ακύρωση της περιόδου σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωσή της και συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA των ομάδων που έπαιξαν στην περσινή σεζόν.

Το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας δεν περιλαμβάνονται στις προνομιούχες προφανώς ποσώς απασχολεί τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας. Κι ας το παίζουν υπέρμαχοι του «ευ αγωνίζεσθαι» όταν βρεθούν μπροστά από μικρόφωνα… Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ηθοποιούς σε ένα θέατρο του παραλόγου με σενάριο αποκλειστικά βασισμένο στα δικά τους συμφέροντα.

Υ.Γ.: Στην Πρέμιερ Λιγκ η Λίβερπουλ βρίσκεται αγκαλιά με την κατάκτηση του τίτλου, αφού έχει διαφορά 25 βαθμών από τη 2η στη βαθμολογία Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ιλκάι Γκουντογκάν δήλωσε για το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος: «Η Λίβερπουλ είναι 25 βαθμούς πάνω από όλους, έχει την καλύτερη ομάδα φέτος και απλά περιμένει τη λήξη της σεζόν για να πανηγυρίσει τον τίτλο. Έτσι όμως που εξελίσσεται η πανδημία μπορεί να μην τελειώσει η φετινή σεζόν, για αυτό πρέπει να της δοθεί από τώρα ο τίτλος. Κανείς δεν θα εναντιωθεί. Το αξίζει 100%».

Αυτά από τον Γερμανό ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, σε μια αποθέωση του «ευ αγωνίζεσθαι». Στην πράξη και όχι… αλά κυπριακά!

Γιώργος Χατζηαντώνης