Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει παρά τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Την είδηση ότι παρά την συνεχιζόμενη πανδημία και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κυπριακός τουρισμός μετρά σημαντικά κέρδη την τουριστική περίοδο του 2022, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων «AFP».

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, συνολικά, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανακάμπτουν, χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε εναλλακτικές αγορές μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η Κύπρος κατέγραψε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες, σχεδόν πενταπλάσιους σε σχέση με πέρυσι.

Το «AFP» σημειώνει ότι μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών παραμένει κατά 25 τοις εκατό μειωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, όταν 1,63 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν στην Κύπρο.

«Έχουμε περιορίσει κάπως τη ζημιά», επεσήμανε στο γαλλικό πρακτορείο ο Χρίστος Αγγελίδης, επικεφαλής του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούσαν σχεδόν τα δύο πέμπτα των επισκεπτών, ακολουθούμενοι από τους Ισραηλινούς, που αποτελούσαν το 7% των επισκεπτών, και στη συνέχεια από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από διάφορους τομείς για την ενθάρρυνση τουριστών από άλλες αγορές, όπως η γερμανική, η πολωνική, η ιταλική και η γαλλική αγορά», δήλωσε ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) στο «AFP».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Στο δημοσίευμα του «AFP» γίνεται αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο τομέας του τουρισμού, «ο οποίος είχε συνεισφέρει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή το 15% του κυπριακού ΑΕΠ, μετρά ακόμη το κόστος των καταστροφικών ετών του ταξιδιωτικού χάους» που προκάλεσε η πανδημία.

Το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, το ένα πέμπτο των τουριστών ήταν Ρώσοι (782.000 από τα 3,9 εκατομμύρια) καθιστώντας τη ρωσική αγορά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του νησιού, μετά τη Βρετανία.

Πέρυσι, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Covid, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε πάνω από 25%, με τις αφίξεις από τη Ρωσία να ανέρχονται σε σχεδόν 520.000 από τα 1,93 εκατομμύρια.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ρωσικής αγοράς για τον κυπριακό τουρισμό.

«Φέτος, περιμέναμε 800.000 Ρώσους τουρίστες», δήλωσε ο Χάρης Λοϊζίδης, επικεφαλής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Η ρωσική αγορά «εξανεμίστηκε από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτή την τεράστια αλλαγή».

Το «AFP» προσθέτει ότι η απώλεια των Ρώσων τουριστών σημαίνει σημαντικές απώλειες για την κυπριακή οικονομία.

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους των καυσίμων που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε υψηλότερα επίπεδα.

Με τους τουρίστες να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, τα ξενοδοχεία παλεύουν με «αστρονομικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης.

«Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός μαίνεται», επεσήμανε ο κ. Λοϊζίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy