Η Κύπρος 21η στην ΕΕ στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Έκθεση της Επιτρόπου: Το 2020 ήταν μια χρονιά αδικιών και διακρίσεων για τη γυναίκα και τα κορίτσια

Το 2020 ήταν μια χρονιά αδικιών, ανισοτήτων και διακρίσεων για τη γυναίκα και τα κορίτσια, αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σε απολογισμό του έργου της, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται 21η στην ΕΕ στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2020.

Στην έκθεση για την Ισότητα των Φύλων για το 2020 περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) σχετικά με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το έτος 2020.

Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέβηκε στο 67,9% από το 67,4% που ήταν το 2019. «Χρειάζονται ακόμα 60 χρόνια για να φτάσουμε σε πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ», αναφέρεται στην έκθεση. Όσον αφορά την Κύπρο, ο δείκτης ισότητας των φύλων ανέβηκε από το 56,3% που ήταν το 2019 στο 56,9%. Η Κύπρος κατατάσσεται 21η στην ΕΕ στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της είναι 11 πόντους χαμηλότερη από αυτόν της ΕΕ. Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 7,9 πόντους (+0,6 πόντοι από το 2017). Κάνοντας ελαφρώς ταχύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων από άλλα κράτη-μέλη, η Κύπρος έχει βελτιώσει τη θέση της κατά έξι θέσεις.

Ο τομέας που συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία για ακόμη μία χρονιά είναι αυτός της εξουσίας και της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων. Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για το 2020, η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψεως αποφάσεων και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας, καθώς και η συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων παραμένουν ανάμεσα στις προτεραιότητές μας σε εθνικό επίπεδο.

«Η εξάλειψη όλων των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή και γενικά στις θέσεις λήψης αποφάσεων, η πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές μας», προσθέτει. Στην Έκθεσή της για το 2020 η κα Αντωνίου σημειώνει ότι η πανδημία της COVID-19 βρήκε τα κράτη απροετοίμαστα για μια τέτοια κρίση, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.