Η Κύπρος αναλαμβάνει ρόλο στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Κατασκοπευτική Σχολή της ΕΕ στήνει η Ελλάδα με τη βοήθεια της Κύπρου

Στα βαθιά νερά της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ αποφάσισε να κολυμπήσει η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία μαζί με την ελληνική θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία κοινής κατασκοπευτικής σχολής, στη βάση της Μόνιμα Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) η οποία συντονίζει την πολεμική μηχανή της ΕΕ και εμβαθύνει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην παρουσία και των Υπουργών Άμυνας, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια Ευρωπαϊκή Σχολή “Πληροφοριών” ως μέρος της έντονης προώθησης της στρατιωτικοποίησης στην ΕΕ. Τα διάφορα προγράμματα ανέλαβαν διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την κοινή κατασκοπευτική σχολή και την Κύπρο να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα η ιστοσελίδα του Politico σχολιάζει αρνητικά το γεγονός πως αυτό το κεφάλαιο αναλαμβάνει η Ελλάδα και Κύπρος οι οποίες έχουν τις στενότερες σχέσεις στην ΕΕ, με την Ρωσία.

Σύμφωνα με την Guardian, άλλα προγράμματα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τεθωρακισμένου οχήματος, ομάδες δράσης στον κυβερνοχώρο και τη κατασκευή κατασκοπευτικού αεροσκάφους υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά έχουν εγκριθεί 17 νέα προγράμματα τα οποία προστίθενται σε άλλα 17 που συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Οι νέες αυτές αποφάσεις έρχονται μετά από τις δηλώσεις τόσο του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, που τόνιζαν την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Στρατού και οι οποίες φαίνεται πως στόχο είχαν την προετοιμασία του εδάφους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Μέρκελ τόνισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ερχόταν ως ενίσχυση της Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα αυτή η συνεργασία επιβεβαιώνεται και στα συμπεράσματα της συνόδου των Υπουργών τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, επισπεύδει την διαδικασία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, από την οποία αναμένεται να ευνοηθούν οι βιομηχανίες των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας. Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζενς Στολτενμπεργκ θα συναντηθεί με τους υπουργούς άμυνας της ΕΕ αργότερα σήμερα.

Δημήτρης Παλμύρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy