Η Κύπρος ανέφερε περιστατικό ηπατίτιδας αγνώστου αιτίας

Το τεσσεράμισι ετών παιδί ανάρρωσε πλήρως και έλαβε εξιτήριο

Η Κύπρος έκανε αναφορά για ένα περιστατικό ηπατίτιδας αγνώστου αιτίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς για τις σπάνιες ηπατικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Δρα Αβραάμ Ηλία πρόκειται για ένα παιδί 4,5 ετών που εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας και που εισήχθη στο Μακάρειο Νοσοκομείο πριν από ενάμιση μήνα. Για το περιστατικό δεν έχει εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι το παιδί έλαβε υποστηρικτική θεραπεία, ανάρρωσε πλήρως και έλαβε εξιτήριο.

Μιλώντας στον «Άστρα», ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου είπε ότι το περιστατικό δεν συσχετίστηκε με τον αδενοϊό, στον οποίο αποδίδεται η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά, συνέχισε, υπάρχει συνεργασία ώστε να δηλώνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας, λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.

Εξήγησε πως κάθε χρόνο παρατηρούνται δύο με τρία περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στην Κύπρο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερος πανικού για το συγκεκριμένο περιστατικό. Τέτοια περιστατικά έχουμε κάθε χρόνο, είπε, για να συμπληρώσει ότι αυτό που ανησυχεί τώρα είναι ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ Ηλία εξήγησε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε περιστατικό ηπατίτιδας που να συνδέεται με τον συγκεκριμένο αδενοϊό στην Κύπρο. Εκτίμησε δε ότι αν όντως αιτία του φαινομένου είναι ο συγκεκριμένος ιός, τότε δεν αναμένονται αυξημένες λοιμώξεις, μιας και είμαστε ήδη σε περίοδο καλοκαιριού. Τέτοιες λοιμώξεις εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες, είπε, για να σημειώσει ότι μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα είμαστε και πιο σοφοί.

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής επανέλαβε πως το σύμπτωμα που πρέπει να θορυβήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος. Δηλαδή, συνέχισε, αν το ασπράδι του ματιού εμφανίσει κίτρινο χρώμα και μετά παρατηρηθεί κιτρίνισμα και στο δέρμα. Εκτός αυτού, πρόσθεσε, συνήθως παρατηρούνται μετά και σκουρόχρωμα ούρα και αποχρωματισμός κοπράνων.

Περαιτέρω, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αντιμετωπίζεται. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που εφαρμόζεται είναι η υποστηρικτική θεραπεία. Αν, δε, το περιστατικό εξελιχθεί σε βαριάς μορφής ηπατίτιδα, τότε η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Στην Κύπρο, σημείωσε, δεν έχουμε την τεχνογνωσία για μεταμόσχευση ήπατος, ωστόσο υπάρχουν συμφωνίες για παραπομπή σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού.

Σε σχέση με τον αδενοϊό στον οποίο καταλογίζεται η ευθύνη για τα περιστατικά παγκοσμίως, ο Δρ Ηλία είπε ότι είναι ένας κοινός ιός που μέχρι σήμερα προκαλούσε συμπτώματα γρίπης. Εξήγησε πως δεν σημαίνει ότι όποιο παιδί κολλήσει αυτό τον ιό θα του προκαλέσει ηπατίτιδα.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy