Η Κύπρος ανοίγει τις πόρτες στην Ιαπωνία

Της Cecilia Malmström*

Κυκλοφορεί μια ιστορία αυτές τις ημέρες. Η ιστορία ότι ο κόσμος κλείνει τις πόρτες. Βλέπουμε ανθρώπους να απαιτούν νέα σύνορα, τοίχους και διαχωρισμούς, με τον στεντόρειο ισχυρισμό ότι αυτή η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη. Ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν συνδέσεις, ενισχύθηκαν σχέσεις και αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες, ισχυρίζονται ότι το εκκρεμές, κινείται, πλέον, αναπόδραστα προς την άλλη κατεύθυνση. Το αφήγημα ακούγεται ίσως πειστικό, αλλά πρόκειται για μυθοπλασία.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες, όχι ασήμαντες, εξαιρέσεις -ορισμένοι κάνουν πράγματι ό,τι μπορούν για να κλείσουν τα σύνορα- η τάση εξακολουθεί να είναι συντριπτικά υπέρ της περισσότερης σύνδεσης και της μεγαλύτερης συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αποκλίνουν, πολλοί περισσότεροι συγκλίνουν και καθίστανται, ως εκ τούτου, ισχυρότεροι. Η ΕΕ αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο είναι δυνατόν να υπάρξουν οφέλη για όλους -ιδίως στον τομέα του εμπορίου. Η διαπραγμάτευση με βάση έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων είναι εξαιρετικά ισχυρότερη. Την 1η Φεβρουαρίου, η ευρωπαϊκή συνεργασία στην εμπορική πολιτική κορυφώνεται σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας -η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα τεθεί σε ισχύ. Θα αποτελέσει ζωτικό οικονομικό όφελος για την ΕΕ και για την Κύπρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και καλύπτει μια έκταση με πληθυσμό άνω των 630 εκατομμυρίων ατόμων.

Η Ιαπωνία αποτελεί ήδη τον 17ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο εκτός ΕΕ της Κύπρου. Η συμφωνία καταργεί εμπόδια για τις επιχειρήσεις, όπως π.χ. οι δασμοί και η δαπανηρή διπλή γραφειοκρατία. Αυτό είναι καλό νέο, ιδίως για τις μικρότερες εταιρείες. Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να απορροφήσουν το κόστος των εν λόγω εμποδίων, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά πλήττονται -και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ή ΜΜΕ, αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην ΕΕ. 83% των κυπριακών επιχειρήσεων που εξάγουν στην Ιαπωνία είναι ΜΜΕ. Εκτός από τα μειωμένα εμπόδια, η ΕΕ περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για να βοηθήσει τις ΜΜΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, όπως τα σημεία επαφής των μικρών επιχειρήσεων και οι πληροφορίες στο διαδίκτυο. Οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν το 85% των νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα η αύξηση της πρόσβασής τους στο εμπόριο να αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη και για την αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Επί του παρόντος, περίπου 242 θέσεις εργασίας στην Κύπρο υποστηρίζονται από το εμπόριο με την Ιαπωνία. Συνολικά στην ΕΕ, αυτός ο αριθμός ανέρχεται σε περίπου 740.000 θέσεις εργασίας. Εάν κάνετε την αναγωγή στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ, το εμπόριο με την Ιαπωνία στηρίζει 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο, πρόκειται επίσης για καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς αμείβονται κατά 12% περισσότερο. Το ανοικτό εμπόριο αποτελεί κινητήρια δύναμη για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη -και είμαστε καλοί σ’ αυτό.

Τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε για τον αληθινό εκσυγχρονισμό της εμπορικής μας πολιτικής. Η συμφωνία μας με την Ιαπωνία είναι μια σύγχρονη εμπορική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει διατάξεις για την προώθηση της «πράσινης» τεχνολογίας, ισχυρά νομικά πρότυπα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, ενώ επιτρέπει στις επιχειρήσεις της ΕΕ να συμμετέχουν και σε δημόσιες συμβάσεις κυρίως στον σιδηροδρομικό τομέα. Δεσμεύει την Ιαπωνία να τηρεί τα διεθνή πρότυπα για τα αυτοκίνητα, έτσι ώστε οι εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ στην Ιαπωνία να γίνουν πολύ πιο εύκολες.

Διασφαλίζει επίσης την τήρηση της διανοητικής ιδιοκτησίας και παρέχει προστασία σε περισσότερα από 200 πιστοποιημένα ευρωπαϊκά εδέσματα. Αν και όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα οφέλη για την οικονομία της Κύπρου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμφωνία αυτή είναι κάτι περισσότερο από οικονομική συμφωνία -είναι και μια στρατηγική συμμαχία. Όταν κάποιοι κλείνουν τις πόρτες τους, είναι σημαντικό εκείνοι που πιστεύουν στο άνοιγμά τους να συνενώνονται. Πρέπει να καταδείξουμε τα οφέλη της συνεργασίας, ενόσω υπερασπιζόμαστε τους θεσμικούς οργανισμούς που έχουν στηρίξει την παγκόσμια σταθερότητα για δεκαετίες.

Ύστερα από χρόνια αστάθειας και πολέμου, εκείνοι που ήλθαν πριν από μας οικοδόμησαν οργανισμούς για να ενισχύσουν την οικονομική πολιτική και την πολιτική ασφάλειάς μας. Τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική συνεργασία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου («ΠΟΕ») για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου περιβάλλοντος για το διεθνές εμπόριο. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο εμπόριο του παρελθόντος -με τους εμπορικούς πολέμους αντιποίνων, τις διακυμάνσεις των δασμών και την απουσία κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες ή τη διανοητική ιδιοκτησία. Το σημερινό σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε. Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί τους εν λόγω οργανισμούς και η Ιαπωνία θα βρίσκεται στο πλευρό μας.

Η εν λόγω εμπορική συμφωνία εξυπηρετεί την ενίσχυση των δεσμών μας, διανοίγοντας το δρόμο για στενότερη συνεργασία ακόμα και σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σκληρές αλήθειες. Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα συντελείται σύντομα εκτός της ΕΕ. Οι ανταγωνιστές μας οικοδομούν συνδέσεις και αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη. {…} Η συμφωνία μας με την Ιαπωνία είναι ένας τέτοιος δεσμός που ενισχύει την οικονομία μας και την οικονομία των Ιαπώνων εταίρων μας, ενώ παράλληλα οικοδομεί έναν κύκλο φίλων που εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις και ο οποίος θα είναι ζωτικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια.

*Ευρωπαία Επίτροπος για το Διεθνές Εμπόριο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy