Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Λέλλο Δημητριάδη – Στην κηδεία και ο φίλος του Μουσταφά Ακιντζί

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και στην παρουσία πολλών πολιτειακών αξιωματούχων, η Κύπρος αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα τον πρώην δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απριλίου του 2022 σε ηλικία 89 ετών.

Το ύστατο χαίρε απηύθυνε στον πρώην δήμαρχο Λευκωσίας ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισε όπως η πλατεία Δημαρχίας, στην εντός των τειχών πόλη, καθώς και η πλατεία μπροστά από την Παλιά Δημοτική Αγορά να μετονομαστούν σε «Λέλλου Δημητριάδη». Ανέφερε ακόμη ότι στην πλατεία θα τοποθετηθεί προτομή του εκλιπόντος.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ο Λέλλος Δημητριάδης για την επανένωση της Κύπρου και για τον εκσυγχρονισμό και πρόοδο του κράτους.

Ακόμη, η πρώην δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, είπε ότι ο Λέλλος Δημητριάδης είχε όραμα όχι για τη Λευκωσία μόνο, αλλά για την Κύπρο ολόκληρη, σημειώνοντας ότι «υπήρξε ένας από τους ελάχιστους της γενιάς του που μπόρεσε να υπερβεί το τοξικό νέφος του εθνικισμού και κατάφερε να δει σε βάθος χρόνου τη χώρα και την προοπτική της».

Τον εκλιπόντα αποχαιρέτησαν και οι δύο του γιοι, Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι ο πατέρας του ήταν δίκαιος, τίμιος, αξιοπρεπής και ίσιος, με ένα αφοπλιστικό χιούμορ και διαπεραστικό βλέμμα. «Όνειρό του», είπε, «να ανοίξει η Λήδρας και να ζήσουμε σε μια Κύπρο για όλους του Κυπρίους».

 

Ο Ακιντζί στην κηδεία του φίλου του

Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μου- σταφά Ακιντζί, για να αποχαιρετίσει τον πολύ καλό του φίλο. Ακιντζί και Λέλλος συνεργάστηκαν για 14 χρόνια.

Capture 20

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.