Η Κύπρος δεν ετοιμάστηκε για την πράσινη φορολογία και αυτό θα το πληρώσει ο κοσμάκης και πάλι

Ο κόσµος πληρώνει την ασύγγνωστη καθυστέρηση της κυβέρνησης στη διείσδυση των ΑΠΕ

 

Της Νίκης Κουλέρμου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε μια σειρά βασικών αγαθών ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε «τους πάντες να στοχεύσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα» (ενόψει του ότι δεν θα παρέλθει εύκολα η κρίση και ενόψει της πράσινης μετάβασης). Ζήτησε ακόμα να μην υποβάλλονται αστόχευτες προτάσεις (π.χ. μείωση του ΦΠΑ σε μόνιμη βάση) που επηρεάζουν τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους.

Ποιες είναι όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στα έργα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα; Πόσο προσιτά είναι στις ευάλωτες ομάδες τα σχέδια χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση ή εξοικονόμηση ενέργειας; Είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία για την πράσινη φορολογία;

Για τα ζητήματα που προκύπτουν ζητήσαμε την τοποθέτηση των βουλευτών Κώστα Κώστα εκ μέρους του ΑΚΕΛ, της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ και του Κυριάκου Χατζηγιάννη εκ μέρους του ΔΗΣΥ.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κοσμάκης θα πληρώσει το τίμημα.

 

Κώστας Κώστα: Θα πεινάσει κόσμος από τις συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό αν η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα

H κυβέρνηση απέτυχε τέσσερις φορές να εισαγάγει φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί η ΑΗΚ να χρησιμοποιεί μαζούτ και πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ως εκ τούτου να πληρώνουμε εκατομμ ύρια ευρώ λόγω των εκπομπών ρύπων. Φέτος υπολογίζεται ότι θα πληρώσουμε περίπου 200 εκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, αφού δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ ενώ:
– Aκόμα αναμένουμε από την κυβέρνηση τον χωροταξικό της σχεδιασμό, με αποτέλεσμα έργα περίπου 750 μεγαβάτ να περιμένουν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
– Το δίκτυο εξακολουθεί να είναι πεπαλαιωμένο και σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ και αναμένουμε εδώ και χρόνια την αντικατάσταση ή αναβάθμισή του.
– Ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι χώρες στο εξωτερικό πέτυχαν με τέτοιους διαγωνισμούς κόστος αποφυγής περίπου 2 σεντ ανά κιλοβατώρα. ενώ σήμερα στην Κύπρο το κόστος αποφυγής ξεπερνά τα 16 σεντ.
Ενώ το ΥΕΕΒΤ διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να καλύψουμε το στόχο μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, θα γινόταν τον Ιούλιο του 2014, οι διαδικασίες τελικά ίσως ολοκληρωθούν τέλος του 2022…
Η απόφαση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20% για 4 μήνες, αλλά και η απόφαση για μείωση του Φ.Π.Α. στο ρεύμα από το 19% στο 9% στα νοικοκυριά και όχι και στις επιχειρήσεις, όπως είναι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, λήφθηκαν μετά από τις εισηγήσεις και την έντονη πίεση του ΑΚΕΛ και της κοινωνίας και είναι μέτρα προσωρινά που δεν θα λύσουν το πρόβλημα.
Επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του Φ.Π.Α. στο ρεύμα στο 5% για 6 μήνες για τις ευάλωτες ομάδες αποτελεί εμπαιγμό, αφού θα βοηθήσει μόνο το 5% του πληθυσμού. Δεν θα βοηθήσει χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονιούς, τυφλούς, ασθενείς που ζουν με τη χρήση μηχανημάτων στο σπίτι τους και δεν εμπίπτουν στην ειδική διατίμηση 0.8.
Αν η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κόσμου από τις συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τότε θα πεινάσει κόσμος, θα κλείσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία. Και δυστυχώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος

 

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Επάναγκες όπως αναθεωρηθούν τα σχέδια και τα κίνητρα για ΑΠΕ και ΕξΕ

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων, αλλά και στις διεθνείς μεταφορές έχουν προκαλέσει δυσανάλογη αύξηση σε όλα τα αγαθά που αφορούν την καθημερινότητα των νοικοκυριών στην Κύπρο. Δυστυχώς, σήμερα, η Κύπρος είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.
Λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και της απουσίας επαρκών κινήτρων από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας η Κύπρος παραμένει πλήρως εξαρτημένη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο.
Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταθέσαμε πρόταση νόμου μαζί με το ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9% για όσο διαρκεί το ράλι τιμών διεθνώς για να δώσουμε μια ανάσα στα νοικοκυριά.
Η πρότασή μας ουσιαστικά δεν είναι ούτε αστόχευτη, αλλά ούτε και πρόχειρη, όπως μας κατηγορεί η κυβέρνηση. Η πρότασή μας έχει χρονική διάρκεια και πιο συγκεκριμένα αφορά την περίοδο κατά την οποία θα υπάρχει αυτή η στρέβλωση στις τιμές. Είναι επίσης κοστολογημένη και πιο συγκεκριμένα το δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια μηνιαίως. Να σημειώσω ότι το ποσό αυτό θα αντισταθμιστεί αφού οι καταναλωτές θα διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη, η οποία θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.
Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας φαίνεται ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια. Να υπενθυμίσω ότι η τελευταία προσπάθεια για πραγματική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έγινε το 2007 επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου την οποία κάποιοι πολέμησαν μανιωδώς. Έκτοτε παρατηρήθηκαν από παλινωδίες μέχρι και πλήρης αδράνεια αναφορικά με την έλευση του Φυσικού Αερίου, με αποτέλεσμα να είμαστε στο 2021 και να συζητούμε ακόμα τρόπους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Ως ΔΗΚΟ κρίνουμε ότι, δυστυχώς, δεν είμαστε έτοιμοι για την πράσινη φορολογία. Εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην Κύπρο για εναλλακτικές επιλογές για παραγωγή ενέργειας σε ικανοποιητικό ποσοστό πλην της χρησιμοποίησης κατά κανόνα ορυκτών καυσίμων.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε επάναγκες όπως αναθεωρηθούν τα σχέδια και τα κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και Εξοικονόμηση Ενέργειας που δίδονται προς τις οικιστικές μονάδες και τις επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουμε την απεξάρτησή μας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

 

 

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Να καταργήσουμε υφιστάμενες φορολογίες για να αντέξει ο πολίτης την πράσινη φορολογία

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει με κάθε καθαρό τρόπο την πράσινη μετάβαση και απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που παράγουν ρύπους. Μάλιστα, είμαστε υπέρμαχοι του γρήγορου ρυθμού μετάβασης επειδή το κόστος παραγωγής ρύπων είναι σήμερα περίπου 70 ευρώ και θα πολλαπλασιαστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.
* Οι ευθύνες όλων στην πράσινη μετάβαση είναι σχετικές. Έχουν γίνει πολλά βήματα που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού μείγματος και την απεξάρτησή μας από ρυπογόνες μορφές. Σήμερα η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί στοχοπροσηλωμένα και γρήγορα προς την πράσινη μετάβαση. Δεν υπάρχει απόλυτο σημείο κριτικής, αφού η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και το διεθνές εμπόριο δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα έλευσης του φυσικού αερίου. Κριτική σχετικά με την καθυστέρηση έλευσης φυσικού αερίου και ότι τάχατες έχουμε ακριβό ρεύμα, είναι σήμερα άτοπη, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κατά πολύ ακριβότερες και δεν δίνουν απάντηση στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επικριθεί στην περίπτωση που επιβραδύνεται ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά των οργανισμών για άμβλυνση της ακρίβειας αντί υπέρ των επενδύσεων.
* Όλα τα σχέδια χορηγιών θα πρέπει να ανοίξουν σε όλους τους πολίτες χωρίς γραφειοκρατία υπέρ του γρήγορου ρυθμού μετάβασης. Κάθε οροφή θα πρέπει να έχει τα δικά της συστήματα φωτοβολταϊκών. Σήμερα έχουμε περίπου 10% ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Με κλιμακωτή επιχορήγηση θεωρώ ότι βοηθούμε στην εκπλήρωση όλων των στόχων. Χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να έχουν υψηλή επιχορήγηση, ενώ υψηλά εισοδήματα χαμηλότερη επιχορήγηση.
* Η πράσινη φορολογία είναι μονόδρομος και είναι φορολογία που θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και χρήση. Χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο πολίτης αντέχει πρόσθετες φορολογίες χωρίς να αφαιρούνται υφιστάμενες. Η απάντηση είναι καθαρά όχι. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εξοικονομήσεις που να επιτρέπουν κατάργηση παλαιών υφιστάμενων φορολογιών. Η πρότασή μου είναι η επίσπευση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας με σκοπό την εξοικονόμηση τεραστίων πόρων, ώστε να μπορούμε να καταργήσουμε υφιστάμενες φορολογίες και εισάγοντας έτσι την πράσινη φορολογία.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.