Η Κύπρος επιδοτεί την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Της Saghar Kasiri*

Η κύρια αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών είναι από τη δεκαετία των 20 έως και τις αρχές των 30 ετών. Σήµερα, ωστόσο, τεκνοποιούµε αργότερα, προκειµένου να επιτύχουµε προσωπικούς ή επαγγελµατικούς στόχους ή για να βρούµε την αληθινή αγάπη πριν γίνουµε γονείς. Η αναβολή της εγκυµοσύνης και της µητρότητας µπορεί να µειώσει τις πιθανότητες µιας υγιούς εγκυµοσύνης, εάν δεν επωφεληθείτε από τα υψηλής ποιότητας ωάριά σας όταν είστε πιο νέες.

Η κρυοσυντήρηση ή αλλιώς κατάψυξη ωαρίων µπορεί να είναι ευεργετική για γυναίκες που επιθυµούν να διαφυλάξουν τη γονιµότητά τους για το µέλλον. Η γόνιµη ηλικία (µεταξύ 20 και 35 ετών) είναι η καλύτερη περίοδος για µια γυναίκα να καταψύξει και φυλάξει τα ωάριά της, ώστε να τα χρησιµοποιήσει την περίοδο που θέλει να τεκνοποιήσει. Αν και τα ωάρια ηλικίας άνω των 35 ετών µπορούν ακόµα να ανακτηθούν για κατάψυξη, ωστόσο τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων µπορεί να µειωθεί.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων περιλαµβάνει τα στάδια της ωοληψίας και της κατάψυξης για µελλοντική χρήση. Στις εγκαταστάσεις της Cryos International στην Κύπρο παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων σε γυναίκες µέχρι 40 ετών µε σκοπό να βοηθήσει τόσο τις γυναίκες όσο και τα ζευγάρια να προετοιµαστούν για την πιθανότητα µελλοντικών κυήσεων σε χρόνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η Κύπρος είναι η µόνη χώρα στον κόσµο που παρέχει χορηγία €2.000 για κρυοσυντήρηση ωαρίων για τις µόνιµες κατοίκους της χώρας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις προσπάθειες που γίνονται από το κράτος για µείωση της υπογεννητικότητας. Η οµάδα της Cryos µπορεί να κατευθύνει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε κρυοσυντήρηση ωαρίων στην Κύπρο ως προς τη διαδικασία για να λάβουν την επιχορήγηση που δικαιούνται από το Υπουργείο Υγείας, βάσει του σχετικού Σχεδίου Επιδότησης.

Το κόστος κρυοσυντήρησης ωαρίων περιλαµβάνει συνεδρίες µε έµπειρους γυναικολόγους, διέγερση των ωοθηκών, ωοληψία και κατάψυξη ωαρίων. Με την κρατική επιδότηση, το πραγµατικό κόστος για την αρχική αξιολόγηση και έναν κύκλο κρυοσυντήρησης ωαρίων, στον οποίο περιλαµβάνεται και η φύλαξη για ένα χρόνο, ανέρχεται στα €1.000.

Τα ποσοστά εγκυµοσύνης που επιτυγχάνονται µε τη χρήση κρυοσυντηρηµένων ωαρίων εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία σας τη στιγµή της κρυοσυντήρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Cryos σάς προτείνει να εκµεταλλευτείτε την υψηλή ποιότητα των ωαρίων σας από τα 20 έως και τα µέσα της δεκαετίας των 30 σας. Η πιθανότητα µιας υγιούς εγκυµοσύνης είναι στατιστικά χαµηλή εάν είστε 40 ετών και άνω.

Η έγκαιρη και σωστή ενηµέρωση από τους γυναικολόγους στις ασθενείς τους είναι ιδιαζούσης σηµασίας. Οι γιατροί οφείλουν να ενηµερώνουν τις ασθενείς τους από νωρίς για όλες τις δυνατότητες που τους δίνει η κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Από ό,τι φαίνεται έχει ξεκινήσει να υπάρχει ενδιαφέρον από τις Κύπριες, αντιλαµβανόµενες τις συνθήκες ζωής, όπως την ανάγκη για καταξίωση µέσω της καριέρας ή για αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου. Το µήνυµα που θα πρέπει να περάσουµε στις γυναίκες είναι ότι όσο πιο νωρίς κάνουν αυτή τη διαδικασία, τόσο καλύτερης ποιότητας ωάρια θα καταψύξουν. Αν για παράδειγµα µια γυναίκα καταψύξει τα ωάριά της στην ηλικία των 32 και τα χρησιµοποιήσει στην ηλικία των 40, τα ωάριά της θα έχουν την ίδια ποιότητα όπως πριν 8 χρόνια.

Με την κρυοσυντήρηση ωαρίων για µελλοντική χρήση µπορείτε να προγραµµατίσετε τη δηµιουργία της οικογένειάς σας την πιο κατάλληλη στιγµή για εσάς. Με άλλα λόγια, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι µια επένδυση για το µέλλον σας.

* ∆ιευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos International

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy