Η Κύπρος φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικό κέντρο, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας

Η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον τεχνολογικό χάρτη και φιλοδοξεί να καταστεί ένας περιφερειακό κόμβος για εταιρείες επιστήμης και τεχνολογίας, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, καλώντας τους νέους του κλάδου να πιστέψουν στον εαυτό τους και να διεκδικήσουν από την Πολιτεία αυτό που τους αξίζει.

Ο Κυριάκος Κόκκινος χαιρέτισε σήμερα την εναρκτήρια τελετή του τριήμερου φεστιβάλ τεχνολογίας “Reflect 2021”, που ξεκίνησε στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή πέραν των τριών χιλιάδων ατόμων από την Κύπρο και το εξωτερικό και 80 ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Στο χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον τεχνολογικό χάρτη και υπέδειξε ότι αυτό φαίνεται και από τη διοργάνωση του φεστιβάλ στη Λεμεσό και τη μεγάλη απήχηση του.

Η Κύπρος, συνέχισε, διαθέτει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακός κόμβος για εταιρείες επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ σημείωσε πως μέσω της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, η Κύπρος είναι ήδη περιφερειακός παίκτης.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του ότι, το τριήμερο φεστιβάλ θα αποδείξει ότι η Κύπρος στοχεύει ψηλά στα θέματα αυτά και είναι έτοιμη για συνεργασίες και συμμαχίες, ώστε μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο τομέας να αναπτυχθεί περαιτέρω, για ένα καλύτερο μέλλον, με ευημερία για τους πολίτες και ειδικά για τους νέους «που αξίζουν περισσότερα».

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αντιστρέψει το πρόβλημα της απώλειας των νέων της, που ασχολούνται με την επιστήμη και την τεχνολογία και οι οποίοι καταλήγουν στις ΗΠΑ ή στην Κίνα, λόγω της έλλειψης στήριξης, ενθάρρυνσης και χρηματοδότησης.

«Εμείς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πρέπει να σας ακούσουμε, να λάβουμε τα μηνύματα και να έρθουμε πιο κοντά και να σας υποστηρίξουμε», είπε και κάλεσε τους νέους να είναι επικριτικοί και απαιτητικοί προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων που τους αφορούν.

Ανέφερε δε ότι η νέα γενιά έχει τις καλύτερες προοπτικές, αλλά την ίδια ώρα και τις λιγότερες ευκαιρίες, αφού, όπως εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, ενώ το 75 με 78% των νέων αποφοιτούν από πανεπιστήμια και είναι «μεγάλα μυαλά»,  δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες εργοδότησης που τους αξίζουν.

Κάλεσε ακόμη τους νέους να πιστέψουν στα όνειρα τους και να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια τους για να δημιουργήσουν αυτό που ονειρεύονται, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι καμιά νεοφυής εταιρεία δεν θεωρείται αποτυχία αν μαθαίνουμε από τα λάθη και τις εμπειρίες που κάνουμε.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι, μετά το πέρας του τριήμερου φεστιβάλ, θα συγκαλέσει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας, ώστε να ακούσει τις απόψεις και τις προσδοκίες τους από την Πολιτεία, με στόχο να δοθούν λύσεις στα όποια προβλήματα εντοπίζονται.

Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Νικόλα Μαστρογιαννόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τα «νέα μυαλά» και τις καινοτόμες ιδέες.

Αυτό, συνέχισε, προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσα από διάφορους τρόπους, με οικονομική στήριξη, με χρηματοδότηση νέων ιδεών και δημιουργία υποδομών για την εισαγωγή της τεχνολογίας στη χώρα μας.

«Μπορούμε να δώσουμε τις γνώσεις μας σε μεγάλες εταιρείες και αντίστροφα, οι εταιρείες αυτές να μας προσφέρουν το βήμα για περαιτέρω ανάπτυξη και μεγαλύτερη διεθνή αναγνωσιμότητα», ανέφερε και τόνισε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός και θα στηρίξει, όχι μόνο με ιδέες αλλά μέσα από πράξεις, τους δημιουργούς της νέας εποχής.

Το φεστιβάλ, που πέρσι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, επέστρεψε φέτος με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που σκοπό έχει να αναδείξει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα και να αποτελέσει κέντρο δικτύωσης μεταξύ των κύριων παικτών του τομέα, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.