Η Κύπρος μεταξύ χωρών που υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή της μαιευτικής στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις οκτώ χώρες από τέσσερις ηπείρους που υπέβαλαν από κοινού αίτηση για εγγραφή του στοιχείου «Μαιευτική: Γνώσεις, Δεξιότητες και Πρακτικές» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ στην οποία προστίθεται ότι η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της UNESCO αναμένεται τον Δεκέμβριο 2023.

Όπως διευκρινίζεται η υποβολή της υποψηφιότητας προετοιμάστηκε από Συνδέσμους Μαιών από την Κολομβία, την Κύπρο, τη Γερμανία, το Κιργιστάν, το Λουξεμβούργο, τη Νιγηρία, τη Σλοβακία και το Τόγκο, σε συνεργασία με υπουργεία και εμπειρογνώμονες σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και δημόσιας υγείας και ότι την ετοιμασία της αίτησης από πλευράς Κύπρου συντόνισε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μαιών και Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής και άλλους φορείς που συνδέονται με τη μαιευτική.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι και άλλες χώρες θα μπορούν να ενταχθούν και μετά την εγγραφή.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει παραδόσεις από τους τομείς του χορού, του θεάτρου, της μουσικής, του προφορικού λόγου, της γνώσης για τη φύση και τις χειροτεχνίες.

Από το 2013, 180 χώρες έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουν δημιουργήσει εθνικούς καταλόγους.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει εγγράψει πέντε στοιχεία στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: το λευκαρίτικο κέντημα (2009), τα τσιαττιστά (2011), τη Μεσογειακή Δίαιτα (2013), την τέχνη της ξερολιθιάς (2018) και τη βυζαντινή ψαλτική (2019).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy