Η Κύπρος στη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ!

Νέο χαστούκι για την πώληση διαβατηρίων, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων

Στη «μαύρη λίστα» τοποθέτησε την Κύπρο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πώληση διαβατηρίων.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά χαστούκι που δέχεται η Κύπρος από διεθνείς οργανισμούς τις τελευταίες μέρες, αφού προηγήθηκαν οι εκθέσεις της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια του Ινστιτούτου Basel.

Η κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να διαβεβαιώσει ότι οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται στην Κύπρο σε σχέση με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι πιο αυστηρές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έπεισε τους διεθνείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δεχθεί χθες νέο ηχηρό χαστούκι και μάλιστα από τον ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 21 χώρες, οι οποίες διαθέτουν συστήματα «χρυσών διαβατηρίων» τα οποία απειλούν, κατά την έκφρασή του, τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στη λίστα περιλαμβάνονται τρεις χώρες από την Ευρώπη (Κύπρος, Μάλτα και Μονακό), καθώς και χώρες όπως οι Μπαχάμες, Παναμάς, Σεϊχέλες, Μαυρίκιος, Μπαρμπάντος, Δομινίκα, Βανουάτου, Γρενάδα και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Όπως αναφέρεται, ο λόγος που μπήκε η Κύπρος στη λίστα είναι η παραχώρηση υπηκοοτήτων μέσω επενδύσεων, καθώς και η παραχώρηση αδειών παραμονής μέσω επενδύσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια κατέθεσε έκθεση στην ΕΕ, αναφέροντας ότι «η Κύπρος εκθέτει την ΕΕ» με την παραχώρηση υπηκοότητας «σε διεφθαρμένους και εγκληματίες».

Μάλιστα ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κινήσουν «δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ». Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κύπρος διαθέτει «την πιο γρήγορη και ασφαλή διαδρομή για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας», ενώ χαρακτηρίζονται ως «καλλωπιστικές» οι αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε πρόσφατα η Κύπρος για το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων μέσω επενδύσεων.

Επίσης, το Ινστιτούτο Basel κατέταξε την Κύπρο στις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη επιδείνωση το 2018, στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, από το 2013 μέχρι σήμερα η Κύπρος είχε έσοδα από την πώληση διαβατηρίων ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα μεγαλύτερα εισοδήματα (914 εκατ. ευρώ το χρόνο), ενώ σημειώνεται ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας.

Ωστόσο, η συμπερίληψη της Κύπρου στη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ αλλά και η απαίτηση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια από τις Βρυξέλλες να κινήσουν δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, ενδεχομένως να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.