Η Κύπρος στη μέγγενη ενός διεθνούς διασυρμού για τα θέματα διαφθοράς

ΑΚΕΛ: Μονόδρομος η καταπολέμηση της διαφθοράς και η απομάκρυνση όσων εκμεταλλεύονται αξιώματα

Οι κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές επιπτώσεις της διαφθοράς είναι πολυποίκιλες και ιδιαίτερα σοβαρές, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στην Κύπρο, η σύγκρουση συμφερόντων ακουμπά τα ανώτατα δώματα της κυπριακής Πολιτείας, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επισημαίνεται επίσης ότι η κατρακύλα της χώρας στη διαφθορά καταδεικνύεται και στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία δείχνουν ότι από το 2013 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Ακόμη, επισημαίνεται ότι: Για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται στη μέγγενη ενός διεθνούς διασυρμού. Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας αναφορικά με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, το οποίο αγγίζει αυταπόδεικτα τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Για πρώτη φορά το όνομα Προέδρου της Δημοκρατίας παρελαύνει σε διεθνή πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων, ερευνητικά πορίσματα και εκθέσεις «name and shame» για τη διαφθορά, όπως τα Panama και Pandora Papers. Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κύπρου κατονομάζεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τη διαφθορά.

«Αίτημα του ΑΚΕΛ, όπως και της καταπληκτικής πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας, είναι η καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων και η απομάκρυνση από τη δημόσια σφαίρα όσων εκμεταλλεύονται με αναλγησία αξιώματα και θέσεις, διαβρώνουν τους θεσμούς που υπηρετούν, για να προσποριστούν προσωπικά οφέλη και να εξυπηρετήσουν ημετέρους», τονίζεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy