Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έθεσε στο περιθώριο την Αμμόχωστο – Απογοήτευση από Βαρωσιώτες

  • Απογοήτευση εκφράζουν Βαρωσιώτες για το ότι κανένας πλέον δεν ασχολείται με το θέμα της Αμμοχώστου και γενικότερα με το μέλλον του Κυπριακού. Εκφράζουν φόβους ότι η αδράνεια οδηγεί σε διχοτομική λύση και πως το μόνο που απομένει πλέον είναι ο προσωπικός αγώνας του καθενός Αμμοχωστιανού αλλά και του καθενός πρόσφυγα για να σώσει ό,τι σώζεται.
  • Αξιοσημείωτο είναι το ότι επιρρίπτουν ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην πολιτική που ακολούθησε από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα.

Ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στους χειρισμούς του των τελευταίων χρόνων επιρρίπτουν Βαρωσιώτες, οι οποίοι δεν βλέπουν φως στην επίλυση του Κυπριακού ούτε στο θέμα της Αμμοχώστου.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ήταν μέχρι σήμερα μια «εμβληματική», τραγική υπενθύμιση της βίας του πολέμου και της διχοτόμησης του κυπριακού χώρου.

Με το άνοιγμά της εκτός πλαισίων των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς καμιά διασύνδεση με τη συνολική λύση του Κυπριακού, η Άγκυρα προσπαθεί να «κανονικοποιήσει» επί του εδάφους τα τετελεσμένα εκείνου του μαύρου καλοκαιριού του 1974.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί και εξαγγελίες σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχουν λοιπόν χαρακτήρα καθοριστικό σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος.

Πέραν της πολιτικής πτυχής, όμως, υπάρχει και η ανθρώπινη. Μιλήσαμε λοιπόν με Βαρωσιώτες, οι οποίοι μας περιέγραψαν πώς βιώνουν τις αρνητικές εξελίξεις στην αγαπημένη τους πόλη.

«Ούτε η ίδια η κυβέρνηση ασχολείται με την Αμμόχωστο»

Από το καλοκαίρι που η τουρκική πλευρά άνοιξε το 3,5% της περίκλειστης πόλης, έχει σταματήσει κάθε συζήτηση και κάθε αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς κάποιων κομμάτων, αλλά έχει σταματήσει παράλληλα κάθε συζήτηση μέσα στην ε/κυπριακή κοινωνία, τόνισε στη «Χαραυγή» ο αντιδήμαρχος της Αμμοχώστου και επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Χρύσανθος Ζανέττος. Παραδέχθηκε πως ένα μέρος της ευθύνης μπορεί να το φέρει και ο Δήμος Αμμοχώστου, ο οποίος όμως, όπως είπε, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

Πρόσθεσε πως ο δήμος συνεχίζει να κάνει όσα έκανε στο παρελθόν, συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένες αντιπροσωπείες, τις οποίες ενημερώνει για όσα συμβαίνουν. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την αποστολή αντιπροσωπειών στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ανέφερε ακόμη ότι ως δήμος αναμένουν ακόμη την ευκαιρία να μεταβούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο παρατηρούνται καθυστερήσεις διότι παρουσιάζονται κενά στη συνεννόηση με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου.

Ο αντιδήμαρχος της Αμμοχώστου τόνισε ότι παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα είναι ότι και η κυβέρνηση έθεσε στο περιθώριο το θέμα της Αμμοχώστου. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μείνει στην επικαιρότητα το θέμα όταν ούτε η ίδια η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό.

Ο Δήμος Αμμοχώστου θεωρεί ότι το μοναδικό πράγμα που θα κάνει την τουρκική πλευρά να πατήσει λίγο φρένο στους σχεδιασμούς της είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά η κυβέρνηση αντί να προβάλλει αυτή την αξίωση επιμένει στις κυρώσεις.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ακόμη ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος και η απογοήτευση φέρνει στο προσκήνιο επιλογές όπως το τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να σώσει την περιουσία του και τονίζει πως δεν αδικεί όσους προσφεύγουν στην Επιτροπή Περιουσιών, αφού αυτό το κάνουν λόγω της εικόνας που σχημάτισαν ότι η πολιτική διεκδίκηση έφτασε στο τέλος της και ότι χάθηκε και το Βαρώσι.

«Ένα βαθύ κράτος κυριαρχεί στη λήψη αποφάσεων»

Με λύπη διαπιστώνει η Βαρωσιώτισσα Ξένια Παπά ότι το θέμα της Αμμοχώστου, όπως και ευρύτερα το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, έφυγε από την επικαιρότητα εδώ και καιρό.

Η ίδια ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι πλέον η μόνη επιλογή είναι το τι θα κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο για να διασώσει ό,τι σώζεται. Ό,τι κερδίσουμε σε προσωπικό επίπεδο, θα είναι το τυχερό κομμάτι μέσα στην ατυχία, είπε χαρακτηριστικά.

Αν καλεστεί να επιστρέψει υπό τ/κυπριακή διοίκηση θα το πράξει, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η ίδια συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα τα άτομα που υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, διότι πιστεύει ότι θα είναι μεγάλο κατόρθωμα να πάρει κάποιος έστω κι ένα κομμάτι από την κατεχόμενη περιοχή του.

Κάποιοι έχουν ξεγράψει τα κατεχόμενα, σημείωσε, θεωρώντας ότι Κύπρος είναι μόνο οι ελεύθερες περιοχές. Τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ε/κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για ένα βαθύ κράτος που κυριαρχεί στη λήψη αποφάσεων.

«Μόνο με ένα θαύμα μπορεί πλέον να λυθεί το Κυπριακό»

Κάποτε ήταν σημαία μας η Κερύνεια με το σύνθημα «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», ύστερα ήταν η Αμμόχωστος, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί και οι δύο από την επικαιρότητα, ενώ σύντομα θα φύγει και η ΑΟΖ, επεσήμανε ο Άκης Λόρδος.

Για τα δύο τελευταία, υπογράμμισε, φέρουν την ευθύνη οι κυβερνώντες, με προεξάρχοντες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Λόρδος διαπιστώνει επίσης ότι με όλα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό και όχι μόνο η απογοήτευση του κόσμου είναι μεγάλη και αρκετοί έχουν ήδη κουραστεί και αποστασιοποιηθεί ή αδιαφορούν πλέον και για την Αμμόχωστο και γενικότερα για τη λύση του Κυπριακού. Τόνισε ότι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, μόνο με ένα θαύμα μπορεί πλέον να λυθεί το Κυπριακό.

«Κάποιοι έχουν μείνει κολλημένοι στις κυρώσεις»

Πλήρως απογοητευμένη από τις εξελίξεις δηλώνει η ιστορικός και αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, η οποία στο άκουσμα της λέξης «κυρώσεις» ξέσπασε σε γέλια. Η Αμμόχωστος έχει ξεχαστεί και κανένας δεν ασχολείται το τελευταίο διάστημα, ούτε το θέμα αυτό φαίνεται να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Σημείωσε ότι οι μόνοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται είναι ξένοι δημοσιογράφοι κι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο προκειμένου να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το ειδικό καθεστώς που ισχύει για το κλειστό μέρος της πόλης, του οποίου έχει ανοίξει ένα μικρό κομμάτι.

Κάποιοι έχουν μείνει κολλημένοι στις κυρώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι νομίζουν πως οι κυρώσεις θα φέρουν αποτελέσματα ή τουλάχιστον τα αποτελέσματα που οι ίδιοι θα ήθελαν να φέρουν. Ζουν με την ψευδαίσθηση, σημείωσε, ότι η Κύπρος είναι το κέντρο της γης και ότι όλοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού.

Η Άννα Μαραγκού σημείωσε ότι ούτε στα κατεχόμενα αυτό το διάστημα συζητείται θέμα Αμμοχώστου, αφού η προσοχή τους είναι στραμμένη στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και η οποία σιγά-σιγά μεταφέρεται και στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σημείωσε, ρίχνει το βάρος του ενδιαφέροντός της στις προεδρικές εκλογές του 2023, αφήνοντας το θέμα να το φορτωθεί εκείνος ο οποίος θα εκλεγεί.

«Η κυβέρνηση ό,τι κάνει το κάνει για το θεαθήναι»

Από την πλευρά του ο Χρίστος Περδίος εξέφρασε ανησυχία για το ότι το ενδιαφέρον για την Αμμόχωστο μέσα στην κοινωνία είναι πολύ χαμηλό μέχρι ανύπαρκτο. Πάντως, εκτίμησε, ουδέποτε το θέμα της Αμμοχώστου αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος για την κοινωνία στις ελεύθερες περιοχές. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος πηγάζει και από το ότι αρκετοί πρόσφυγες έχουν αφομοιωθεί από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες διαμένουν από το 1974.

Ο Ανδρέας Σουτζιής, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία της Αμμοχώστου, εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνώντες έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους όσον αφορούσε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για την Αμμόχωστο. Κι αυτό θα είναι χειρότερο, πρόσθεσε, αν οι κυβερνώντες γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτε, αφήνοντας τα πράγματα να προχωρήσουν όπως προχώρησαν.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον για το Κυπριακό και ό,τι κάνουν το κάνουν για το θεαθήναι, είπε ο Α. Σουτζιής, ο οποίος υπογράμμισε ότι και τη δεύτερη φορά ψήφισε Αναστασιάδη, έχοντας την ψευδαίσθηση, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ότι θα συνέχιζε τις προσπάθειες για λύση μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος η κατεχόμενη Κύπρος θα καταστεί σε λίγα χρόνια νομός της Τουρκίας μέσω μιας προσάρτησης.

Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, εκτίμησε ότι οι Τούρκοι θα την μετατρέψουν σε Λας Βέγκας κι εμείς, όπως είπε, θα την βλέπουμε από μακριά, πλην εκείνων των ελαχίστων που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν υπό τ/κυπριακή διοίκηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy