Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί… το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η πολιτική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο δεν είναι στάση στείρας αντιπολίτευσης. Είναι υπεύθυνη στάση που αναγνωρίζεται και από ανθρώπους, πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ. Η συμβολή του ΑΚΕΛ σε όλα τα στάδια συζήτησης και ψήφισης της τοπικής μεταρρύθμισης ήταν εποικοδομητική, ουσιαστική και καθοριστική.

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει επισκιάσει ενδεχόμενες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, αλλά το ΑΚΕΛ ανησυχεί με άλυτο το Κυπριακό. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου -το είχε ζητήσει το ΑΚΕΛ- την περασμένη Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι μόνο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στηρίζει τα συγκεκριμένα ΜΟΕ. Τα υπόλοιπα κόμματα, με διαφορετική βέβαια αφετηρία, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε ακόμη μια φορά την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που να οδηγούν στην επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί χωρίς συνομιλίες είναι ορατός ο κίνδυνος  για οριστική διχοτόμηση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το ΑΚΕΛ δεν μένει στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών στην παρουσία αρμόδιων υπουργών, εκφράζοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα να καταθέσει πακέτο προτάσεων για συζήτηση. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»! Την ίδια βέβαια στιγμή η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται από τσουνάμι αυξήσεων σε τιμές στα καύσιμα, ηλεκτρισμό, βασικά αγαθά. Τεράστιες και οι ελλείψεις σιτηρών από την αγορά, με σοβαρές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους μας. Η δραματική κατάσταση στην αγορά σιτηρών απαιτεί άμεση λήψη μέτρων. Οι εισαγωγείς και έμποροι δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν αποθέματα. Δεν μπορούμε να εισαγάγουμε σιτηρά από τη Ρωσία και Ουκρανία. Οι τιμές πώλησης σιτηρών στη Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν αυξηθεί κατά €80 τον τόνο. Οι αγορές της Γαλλίας και των ΗΠΑ είναι ακριβότερες. Η Ουγγαρία απαγόρευσε εντελώς την εξαγωγή σιτηρών. Οι αγελαδοτρόφοι και κτηνοτρόφοι δεν έχουν στις αποθήκες τους ζωοτροφές για τα ζώα και στέλνουν κραυγή απόγνωσης ότι καταστρέφονται… Η κυβέρνηση, όμως, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί!

Το ΑΚΕΛ ανησυχεί και ζητά να ληφθούν έγκαιρα μέτρα στήριξης τόσο της οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των κτηνοτρόφων, καθώς και των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη. Είναι έτοιμο το ΑΚΕΛ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί και δεν ανησυχεί…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.