Η κυβέρνηση δεν έχει συνολική στρατηγική στα ενεργειακά – Εξελίξεις στα ενεργειακά βλέπει η Ν. Πηλείδου

Χ. Έλληνας: Η Κύπρος δεν έχει ακόμη τις κατάλληλες υποδομές για υγροποίηση αερίου

 

Για αδράνεια καταγγέλλει την κυβέρνηση στα θέματα του χειρισμού των κυπριακών υδρογονανθράκων ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Νεοκλής  Συλικιώτης, υπενθυμίζοντας ότι από το 2012 – 13 γινόταν συζήτηση για κατασκευή στην Κύπρο τερματικού υγροποίησης, μάλιστα με πρόταση και των εταιρειών διαχείρισης των κοιτασμάτων, αλλά η παρούσα διακυβέρνηση εγκατέλειψε τους σχεδιασμούς με έωλα επιχειρήματα.

Μιλώντας χθες στον «Άστρα» είπε ότι αυτή η επιλογή στην παρούσα φάση δεν υπάρχει, ενώ το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ήδη τις υποδομές και γι’ αυτό η Κύπρος αποκλείστηκε από το μνημόνιο με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι παρά τη συζήτηση που γινόταν με την Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου για υγροποίηση, η κυβέρνηση απέτυχε, γιατί αυτοσχεδιάζει και δεν έχει μια συνολική στρατηγική. Για τις ΑΠΕ, ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι δεν γίνεται οι κυβερνώντες να κάνουν κριτική στην ΑΗΚ, η οποία είναι δημόσιος οργανισμός και οι ίδιοι να  προσπαθούν να την αποκλείσουν από την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το μνημόνιο συναντίληψης για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην ΕΕ δεν είναι συμφωνία, αλλά ούτε και προσφέρει ευκαιρία για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού της αερίου της Κύπρου, υποστήριξε ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας. Μιλώντας επίσης στον «Άστρα», είπε ότι η Κύπρος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για υγροποίηση αερίου και ακόμα και αν  υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο, τότε η εξαγωγή θα καταστεί δυνατή από το 2027 και μετά. Ωστόσο, υπογράμμισε, η ΣΙΕΒΡΟΝ που διαχειρίζεται τα σχετικά κοιτάσματα δεν θα ρισκάρει να κάνει έξοδα εκατομμυρίων για εξαγωγές μόνο τριών χρόνων. Επεσήμανε ακόμη ότι η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο έχει ήδη αρχίσει και η Αίγυπτος στέλνει υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη. Υπέδειξε ότι το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ – Ισραήλ και Αιγύπτου θα έχει ισχύ μόνο μέχρι το 2030, καθώς η Ευρώπη έθεσε στόχο απεξάρτησής της από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, είπε, αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε ότι η Κύπρος –παρά τα όσα ανακοινώνονται– είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη για τη χρήση οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

 

Εξελίξεις στα ενεργειακά βλέπει η Ν. Πηλείδου
Θετικά αποτιμά το Υπουργείο Ενέργειας τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην ΕΕ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η Υπουργός Ενέργειας μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ανέφερε ότι τα βήματα που αναφέρονται συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο, αφού το μνημόνιο που υπογράφηκε περιλαμβάνει μέσω αναφορών του τα κοιτάσματα κρατών-μελών της ΕΕ στην ίδια περιοχή, γεγονός που παραπέμπει στα κυπριακά, αφού η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, πρόσθεσε πως το γεγονός ότι γίνεται αναφορά πως αυτές οι συμφωνίες μπορούν να τρέξουν μέχρι το 2049, δημιουργεί βεβαιότητα για τις επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

 

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy