Η κυβέρνηση δίνει σε ταµεία – γύπες απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών στο «Άρτεμις» και κτηματολόγιο


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Η κυβέρνηση επιμένει στα δώρα στις τράπεζες και τα ταμεία – γύπες
  • Επιχειρούν να στριμώξουν κι άλλο τους δανειολήπτες

Η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει ακόμη περισσότερο τους δανειολήπτες, παραχωρώντας στις τράπεζες και στα ταµεία – γύπες απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα όλων των προσώπων που συνδέονται με τους δανειολήπτες και τους εγγυητές, τόσο στη βάση δεδομένων «Άρτεμις» όσο και στη βάση του Κτηματολογίου.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία κατατέθηκε εισήγηση από κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, προκειμένου να εξαιρεθούν τουλάχιστον οι εγγυητές και τα πρόσωπα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες. Παρά ταύτα δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Σημειώνεται ότι ο Π. Ιωάννου υπέδειξε ότι «είναι εξόφθαλμα υπόσκαψη της αρχής της Δημοκρατίας το να παρεμβαίνουμε στα περιουσιακά στοιχεία κάποιου συνδεδεμένου προσώπου με έναν δανειολήπτη. Από πού και ως πού επειδή παντρεύτηκα κάποιον που είχε δάνεια θα πρέπει οι διαχειριστές των δανείων αυτών να μπουν στα προσωπικά μου δεδομένα σε ό,τι αφορά την περιουσία τη δική μου, του πατέρα μου…» Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών επέμειναν στη θέση τους. Ανέφεραν μάλιστα ότι το σχετικό νομοσχέδιο εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, επιχειρώντας ουσιαστικά να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο των κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Καυκαλιά, ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει την τροπολογία για εξαίρεση των εγγυητών και των προσώπων που συνδέονται με τους δανειολήπτες, ενώ παράλληλα θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Κατήγγειλε επίσης ότι «την ώρα που οι δανειολήπτες αναμένουν από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να καταθέσουν προτάσεις για μηχανισμούς επίλυσης διαφορών ανάμεσα στους δανειολήπτες και τις τράπεζες, για τις υπερχρεώσεις δανειακών συμβάσεων, την ώρα που τα νομοθετικά κενά και οι απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις εις βάρος των δανειοληπτών παραμένουν και διαιωνίζονται, την ώρα που οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων αποδεικνύεται ότι στην πράξη δεν εφαρμόζονται από τις τράπεζες, την ώρα που τα σχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, δεν έχουν προχωρήσει, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, καθώς και πολλά άλλα υπέρ των τραπεζών, η κυβέρνηση επιχειρεί με τα υπό αναφορά νομοσχέδια να στριμώξει ακόμη περισσότερο τους δανειολήπτες και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση των τραπεζών και των δορυφόρων τους».

 

Εξαίρεση εγγυητών
Κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τροπολογία για αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης στη βάση δεδομένων «Άρτεμις» και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου για περιπτώσεις εγγυητών σε υπό διαχείριση δάνεια, παρόχων εξασφάλισης σε τέτοια δάνεια και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων. Ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.