Η κυβέρνηση έδωσε άλλα 390 «χρυσά» διαβατήρια, παρά την απόφαση της Κομισιόν

  • Η κυβέρνηση συνέχισε για μήνες να μοιράζει «χρυσά» διαβατήρια, παρά την απόφαση της Κομισιόν
  • Καταγγελίες για τη συμφωνία με Ισραήλ και επαναπροωθήσεις μεταναστών σε βάρκες
  • 390 «χρυσά» διαβατήρια, ενώ η Κύπρος είναι στο σκαμνί

Η κυβέρνηση συνέχισε για μήνες να μοιράζει «χρυσά» διαβατήρια, παρά την απόφαση της Κομισιόν να σύρει τη χώρα σε διαδικασία επί παραβάσει.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η εξέταση αιτήσεων για τα «χρυσά» διαβατήρια συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2021, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει από τον Οκτώβριο του 2020. Όπως αναφέρθηκε, δόθηκαν ακόμη 390 «χρυσά» διαβατήρια σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού ζήτησε ενημέρωση για τις συζητήσεις μεταξύ του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ και του Γενικού Εισαγγελέα, για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Παρά ταύτα, ο Ν. Νουρής αρνήθηκε να απαντήσει και παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Αρ. Δαμιανού υπέδειξε ότι «πρώην και νυν υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, φέρουν τεράστιες ευθύνες για τις αυθαιρεσίες που υπήρξαν στο Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο κάποιοι μετέτρεψαν σε πρόγραμμα της αρπαχτής, των “χρυσών” διαβατηρίων και της θεσμικής διαπλοκής».

Στη συνεδρία έγινε επίσης έντονη συζήτηση για τη συμφωνία με το Ισραήλ, καθώς και τις παράνομες διαδικασίες απώθησης και επαναπροώθησης μεταναστών σε βάρκες. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ «άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων και χρηστής διοίκησης», ενώ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις επεσήμανε ότι «αφήνουν εκτεθειμένη την πατρίδα μας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Ο Ν. Νουρής ανέφερε ότι θα εντατικοποιηθεί η τοποθέτηση «φυσικών εμποδίων» κατά μήκος της πράσινης γραμμής, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό «για πιο αποφασιστικές αποφάσεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Εν τω μεταξύ, η ομάδα του ΑΚΕΛ έθεσε επιτακτικά διάφορα ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών, όπως η ανάγκη αναθεώρησης της στεγαστικής πολιτικής με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων βράχων ή μετακίνησης εδαφών, της ενίσχυσης της πυρόσβεσης και το πολύ σημαντικό ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Ν. Νουρής απάντησε μόνο στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι «είμαστε κοντά στα χρονοδιαγράμματα», ενώ για τα υπόλοιπα περιορίστηκε σε υποσχέσεις και δεσμεύομαι.

«Άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων»
Το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ «άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων και χρηστής διοίκησης», ενώ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις βαρκών επεσήμανε ότι «αφήνουν εκτεθειμένη την πατρίδα μας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.