Η Κυβέρνηση είχε γρήγορα αντανακλαστικά στην πανδημία και στις πυρκαγιές, υποστήριξε ο Καδής

Η Κυβέρνηση ενήργησε τάχιστα και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προς στήριξη του αγροτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στις πρόσφατες πυρκαγιές υποστήριξε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Μιλώντας την Παρασκευή στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση του έργου του Υπουργείου του, τις προκλήσεις και τα έργα που προγραμματίζονται, αναφέρθηκε και στην στήριξη του αγροτικού τομέα υποστηρίζοντας ότι ιδιαίτερα κατά την πανδημία η Κυβέρνηση κινήθηκε τάχιστα και προχώρησε με 41 μέτρα στήριξης ύψους 29 εκ.

Υποστήριξε επίσης ότι γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε η Κυβέρνηση και στις φωτιές του καλοκαιριού σε ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό με επιθεώρηση και καταγραφή ζημιών την επομένη και την έναρξη των πρώτων αντιπλημμυρικών έργων δύο μήνες μετά.

Ανέφερε εξάλλου ότι στο θέμα της κλιματικής κρίσης από το επόμενο Φθινόπωρο υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα και λύσεις που εισηγείται μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Λευκωσίας για την κλιματική κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Καδής είπε ότι η πρωτοβουλία απέσπασε τα εύσημα στην σύνοδο της Γλασκώβης όπου συναντήθηκε και με πολλούς Υπουργούς χωρών της περιοχής. Δεν θέλησε να επεκταθεί και να αποκαλύψει τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες, λέγοντας ότι σχέδιο δράσης θα πάρει την τελική του μορφή το Φεβρουάριο με Υπουργική Διάσκεψη και αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου θα επικυρωθεί με συνάντηση των ηγετών των χωρών της περιοχής.

Παρουσιάζοντας το έργο και τις προκλήσεις του Υπουργείου του, παρουσία του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, Βουλευτών, της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου και των επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, ο κ. Καδής ανέφερε πως το όραμα εδράζεται στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για πράσινη οικονομία και αφορά μια πράσινη, καθαρή και αειφόρο Κύπρο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι βασικές προκλήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την κυκλική οικονομία, την βιοποικιλότητα, την αρχή από το αγρόκτημα στο πιάτο που διασφαλίζει ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές και παραγωγή με δίκαιο και
φιλικό τρόπο για τους αγρότες μας  και την  κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι για αποτελεσματικότερη διαχείριση το Υπουργείο με απόφαση του Υπουργικού προχωρεί στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος υπό την ομπρέλα της οποίας θα είναι αυτές οι προκλήσεις.

Ο κ. Καδής είπε ότι εντός του 2022 το έργο του Υπουργείου καλύπτεται με προϋπολογισμό 343 εκ. ευρώ, αναφέροντας ότι με εξαίρεση το Υπουργείο Μεταφορών που έχει υπό την αρμοδιότητά του τα Δημόσια Έργα, το Υπουργείο Γεωργίας είναι πρωταθλητής στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 53 έργα ύψους 420 εκ., και άλλα 19 που υπάγονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τα οποία τα 14 είναι αναπτυξιακά με 200 εκ. προϋπολογισμό και ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Τα έργα αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση στερεών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, έργα πυροπροστασίας, έργα για την κλιματική αλλαγή, στήριξη καλλιεργητών και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε άλλο σημείο της παρουσίασής του ο κ. Καδής είπε πως στο πλαίσιο της ΚΑΠ υπάρχουν προγραμματισμένα έργα με στοχευμένη στήριξη και ότι από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου δόθηκαν πέραν των 600 εκ μεταξύ άλλων στον πρωτογενή τομέα, εκταρικές επιδοτήσεις, στήριξη του οινικού τομέα, των μελισσοκόμων και άλλων παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2023-2027 ανέφερε ότι όλα τα έργα θα διέπονται από τις αρχές της πράσινη συμφωνίας με προϋπολογισμό 467 εκ. Σημείωσε πως η μικρή Κύπρος είχε συνδρομή στη διαμόρφωση της ΚΑΠ και διαδραμάτισε το δικό της ρόλο με στρατηγικές συμμαχίες με άλλες χώρες με παρόμοια ενδιαφέροντα και άσκησε πιέσεις για να ενταχθούν συγκεκριμένα στοιχεία για μικρές και νησιωτικές χώρες.

Στη διάρκεια της παρουσίασής του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν ή είναι σε διαμόρφωση, όπως, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του μητρώου αγροτών, η εισαγωγή συστήματος διαχείρισης κίνδυνων, οι νομοθεσίες για διατήρηση αποθεμάτων πρώτων υλών,  η νομοθεσία για αθέμιτες πρακτικές, για την απονομή του σήματος κυπριακού προϊόντος και αναθεώρηση λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Αναφορά έκανε και στην κατοχύρωση του χαλουμιού και τις προσπάθειες για να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερα αγροτικά προϊόντα ως ΠΟΠ καθώς και στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις για την κτηνιατρική και δημόσια υγεία καθώς και την ευημερία των ζώων. Σε αυτά συμπεριέλαβε την αναβάθμιση των ελέγχων στα σφαγεία, την μετακίνηση των κτηνοτροφικών υποστατικών από τα Κάτω Πολεμίδια, την εξυγίανση των κοινοτήτων Ορούντας -Μιτσερού λόγω της κακής διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων με σχέδιο ύψους 130 εκ.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στα έργα για ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, τομέας στον οποίο η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα και είπε ότι η χρήση μειώθηκε κατά 15% τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις για την ευημερία των ζώων υποστηρίζοντας ότι έγιναν σημαντικότατα βήματα και άλματα με ολοκληρωμένο πλαίσιο και τροποποίηση του βασικού νόμου που προνοεί ποινές, βελτίωση των συνθηκών κράτησης κατοικιδίων, τη ρύθμιση σε κράτηση σε εκτροφεία και άλλα.

Για την υδατική πολιτική ο Υπουργός μίλησε για προκλήσεις σε μια περιοχή με ορατές τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, κάνοντας λόγο για έργα για διαχείριση των αναγκών σε νερό με βιώσιμο τρόπο, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι για τις διαρροές νερού και εφαρμόζεται αναθεωρημένη στρατηγική για την ανομβρία.

Σε θέματα περιβάλλοντος ο Υπουργός είπε ότι η διατήρησή του και η αειφορία είναι βασικός στόχος  και ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, όπου τα πράγματα παραδέχθηκε πως πήγαν στραβά, υπήρξε  κατακερματισμός υπηρεσιών και διαπλοκή και καταδίκες. Υποστήριξε ότι  στόχος είναι μια συγκροτημένη στρατηγική με συγκεκριμένες πολιτικές που θα αλλάξουν την εικόνα της Κύπρου.

Αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο στην εθνική νομοθεσία για κυκλική οικονομία, για διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης, την διαλογή στην πηγή, το σύστημα Πληρώνω όσο Πετώ, τη διαχείριση συσκευασιών όπως είναι τα μπουκάλια και τα τενεκεδάκια με στόχο την εξυγίανση της εικόνας της υπαίθρου με την απόρριψη σκουπιδιών, τα διάφορα έργα υποδομής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη μείωση των στερεών αποβλήτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς και την αποκατάσταση παλιών σκουπιδότοπων και τη δημιουργία περισσοτέρων πράσινων σημείων και γωνιών.

Για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Καδής υποστήριξε ότι εντάσσονται έργα στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με την κάλυψη των αναγκών σε οχήματα και μηχανήματα για άμεση επέμβαση για κατάσβεση όχι πέραν των δέκα λεπτών, τη διαμόρφωση τροχιοδρόμου για μικρά αεροσκάφη πυρόσβεσης στο Μάμμαρι, την αναβάθμιση της μονάδας πτητικών μέσων.

Ο κ. Καδής μίλησε και για το εθνικό σχέδιο για τον Ακάμα που εκκρεμούσε για χρόνια λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος και ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για την περιοχή.

Αναφορά έκανε και σε θέματα δεντροφύτευσης, στα έργα για αλιεία και στήριξη του τομέα τα οποία την περίοδο 2014-2021 ανέρχονται στα 6 εκ. και σε 2 εκ. για την υδατοκαλλιέργεια και σε άλλα βελτιωτικά έργα. Για τον τομέα γεωλογίας, μεταλλείων και μετεωρολογίας ανέφερε ότι ένα από τα εμβληματικά έργα είναι ο εξωραϊσμός του μεταλλείου Αμιάντου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy